Spring til hovedindhold

Hjælp – renten stiger!

Fortsætter stigningen i de lange renter, kan det både give nye muligheder og udfordringer på aktie- og obligationsmarkedet. Læs her, hvad du kan gøre som investor, hvis du tror på yderligere rentestigninger.

Der bliver talt en del om rentestigninger på globalt niveau i medierne, og renten i fx USA, Tyskland og Danmark er også kravlet op siden bundniveauet i 2019-2020. Ud over stor betydning for boligmarkedet, så har renteudviklingen også betydning for, hvilke aktivklasser der historisk har klaret sig godt.

Historisk set ligger vi stadig på meget lave renteniveauer globalt, men hvis stigningen i de lange renter fortsætter, som vi har set det de seneste måneder, kan det både give nye udfordringer og muligheder på aktie- og obligationsmarkedet.

Renteudvikling på 10-årig tysk statsobligation de seneste 5 år

Kilde: Investing.com

Renteudvikling på 10-årig US statsobligation de seneste 5 år

Kilde: Investing.com

Hvad kan jeg gøre som investor, hvis jeg tror på yderligere rentestigninger?

Du skal altid lave en investeringsstrategi, der matcher din tidshorisont og risikoniveau. Samtidig skal du huske på, at selvom nogle i markedet forventer stigende renter, så er det ikke garanti for, at det rent faktisk sker.

I løbet af de seneste 10 år har markedet ofte råbt ”ulven kommer”, når det gælder eventuelt stigende renter – men ulven er bare ikke kommet endnu.

Hvis der faktisk kommer flere rentestigninger i løbet af den næste periode, så vil det skabe øget volatilitet og en del rotation i aktiemarkedet. Der vil derfor være aktier, som vil blive ramt mere negativt end andre.

Det er især dyrt prissatte vækstaktier inden for fx IT og bæredygtighed, som vil blive ramt ekstra negativt af stigende renter, da en del af disse handler på høje nøgletal.

Du bør derfor træde varsomt og se dig godt for. Værdiansættelse af selskaberne bliver igen aktuelt, som vi har oplevet det igennem det seneste halve år. Vi har allerede set, at ”dyre” danske aktier, som fx Netcompany, Simcorp, Vestas og Ørsted, er faldet en del de seneste 6 måneder, hvorimod de noget billigere sektorer, som banker, forsikring og råvarer, er steget.

Kursgraf på udvalgte danske aktier de seneste 3 år

Kilde: Egen tilvirkning

Obligationer

  • Pas på med lange obligationer med høj varighed. Kursen kan hurtigt falde.
  • Invester primært i obligationer med kort løbetid.

Obligationer, der kan bidrage positivt til en portefølje, kan fx være:

  • Korte virksomhedsobligationer eller obligationer fra nye markeder med kort løbetid.
  • Indeksobligationer.

Du kan finde mere inspiration til obligationer ved at bruge vores screener på investeringsforeninger og vores screener på ETF’er.

Aktier

  • Pas på, du ikke udelukkende ligger med en aktieportefølje, som indeholder dyre vækstaktier med stor gæld. De kan hurtigt blive ramt ekstra negativt ved rentestigninger, som vi fx senest har oplevet i spec-tech (spekulative tech-aktier uden indtjening) illustreret ved fx Sea Limited, Teladoc Health og Zoom Video.
  • På lang sigt kan vækstaktier stadig være gode. Især vil den grønne omstilling sikkert køre i mange år endnu, men mange af selskaberne kan få det meget svært i et stigende rentemiljø.

Kursgraf på udvalgte tech-aktier de seneste 3 år

Kilde: Egen tilvirkning

Vores bedste råd er som altid: Spred din risiko, og overvej, om det ikke er tid til at fylde depotet op med nogle ”kedelige” valueaktier. Læs også Lars Tvedes blogindlæg, hvor han netop ser nærmere på aktiemuligheder: Investeringsudsigterne for 2022.

Aktier, der typisk klarer sig godt ved stigende renter

Vi har allerede set, at sektorer som råvarer, banker og olieselskaber har haft super gode afkast de seneste par måneder, især sammenlignet med dyrt prissatte aktier.

Eksempler på gode afkast ÅTD (pr. 14. januar 2022):

Til sammenligning har OMX C25 tabt ca. 9% ÅTD (pr. 19. januar 2022).

Hvis du gerne vil eksponere dig mod valueaktier, kan du finde inspiration i disse investeringsforeninger:

Hvis du ønsker ETF’er, som henvender sig mod banksektoren, kan du se to konkrete eksempler her:

Hvis du bruger vores screener på ETF’er og søger på kategorierne energi, finans og valueaktier, så er der 69 forskellige ETF’er, du kan se nærmere på. Se listen her.

Vi har også fire aktietemasider, som kan være interessante for dig at tage et kig på ved stigende renter:

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer