Spring til hovedindhold

Den Danske Naturfond: Nordnet-donation sikrer skovområde i al evighed

Flemming Nielsen, direktør for Den Danske Naturfond, fortæller her, hvad den første donation fra Nordnets The Re:turn Initiative på 85.000 kr. skal gå til, og hvad fokus er for Naturfondens arbejde.

Nordnet har netop doneret 85.000 kr. til Den Danske Naturfond som en del af The Re:turn Initiative. Det er den første af fire donationer i 2022, og den er blevet brugt til at købe en del af Hesbjerg Skov ved Odense, som fonden har overtaget. Her fortæller fondens direktør, Flemming Nielsen, om arbejdet med at sikre den danske natur og ikke mindst om arbejdet med at sikre Hesbjerg Skov i al evighed.

I modtager 85.000 kr. efter første kvartal er opgjort. Hvad skal pengene bruges til?

”Den første pose penge fra Nordnet bruges til et nyt, stort skov- og naturområde på Fyn. Helt præcist går Nordnets donation til at frikøbe 7.132 m2 af Hesbjerg Skov vest for Odense. Skoven har været brugt til intensiv produktionsskov, men nu lader vi naturen råde. Vi stopper al form for intensiv udnyttelse, produktion, gødning og sprøjtning, og vi laver en plan for naturgenopretning. Det betyder bl.a., at den naturlige vandstand i skoven bliver genoprettet, og at fældning af træer bliver indstillet. Efter nogen tid bliver området ført tilbage til en langt mere naturlig tilstand, som vil være et refugium for vilde dyr og planter. Samtidigt åbnes området op med fri offentlig adgang og gode besøgsfaciliteter og naturformidling.”

Hvad er det unikke ved det, I gør? Er det fx ikke nok at have fredninger og lokalplaner for at sikre naturen?

”Lokalplaner hører til i byerne og kan ikke bruges til naturbeskyttelse. Fredninger har en række begrænsninger, når vi taler større naturprojekter. En fuld beskyttelse af naturværdier kombineret med en aktiv naturgenopretning og langsigtet forvaltning af et helt, stort naturområde, kan fredninger desværre ikke håndtere. Naturfonden køber, ejer og forpligter sig i al evighed til at bevare og tilgodese naturen. Det betyder, at når vi køber et stykke skov eller natur, så kan vi ikke sælge den igen. Skoven er sikret, og diversiteten i naturen kan derfor blomstre uden risiko for at blive opkøbt og brugt til andre formål på et senere tidspunkt.

Det, der også adskiller os fra andre, er, at den støtte, der gives fra privatpersoner og virksomheder, som fx Nordnet, går 100% til naturen. Vi er en fond, som fra sin oprettelse blev udstyret med en grundkapital, der finansierer vores bagvedliggende drift. Derfor kan alle donationer gå ubeskåret til naturen. Vi kan sige til alle, at for hver 12 kr., der kommer ind, kan vi fremtidssikre 1 m2 skov og natur for tid og evighed, uanset om vi modtager små eller store donationer. Derigennem kan vi også skabe rammer for unikke naturoplevelser, som alle kan få gavn og glæde af.”

Hesbjerg Skov. Foto: Jesper Edvardsen

Hesbjerg Skov ligger 10 km vest for Odense centrum og er på 170 hektar eller 340 fodboldbaner. Med Naturfondens overtagelse af skoven bliver hele området åbent for offentligheden.

Hvad betyder det at have natur, der får fred til at passe sig selv for klima og biodiversitet?

”Det har kolossal betydning, at der er skovområder, som får lov til at passe sig selv. I Danmark som helhed er der højest 1%, hvor naturen har absolut førsteprioritet, og hvor det er sikret for eftertiden. Kun ca. 3% af skovene er sikret mod træhugst. Alt for mange sjældne dyrearter og planter er truede af den ret intensive dyrkning af skov, vi generelt har i Danmark. Derfor er det uhyre vigtigt at have skovområder, hvor hele den naturlige fødekæde og naturens kredsløb bliver beskyttet, så både planter og dyr kan få fred til at overleve og sikre sammenhængen i naturen.

I Danmark fælder vi gerne et bøgetræ, når det er 120 år gammelt, for der har det den optimale kvalitet i forhold til træproduktion. Men et bøgetræ kan blive helt op til 3-400 år gammelt. Egetræer bliver gerne fældet, når de er ca. 140-150 år, men kan blive over 1.000 år, hvis de får lov at vokse sig gamle. Ved at give skoven fred, får vi ældre træer, der bliver større og udgør vigtige levesteder for en masse andre af skovens dyr og planter. Vigtigt er også, at træerne får lov at dø helt naturligt, hvor de vælter ned i skovbunden og indgår i skovens kredsløb. Det er vigtigt ikke mindst for insekter, svampe og fugle. Alt dette er på vej i Hesbjerg Skov ved Odense, hvor der om 300 år vil være fyldt med kæmpestore træer, som man desværre normalt ikke ser i skovene i dag.”

Hvad er jeres primære fokus, når I opkøber skovområder?

”Først og fremmest er vi fokuserede på at sikre biodiversitet, klima og vandmiljø. Vi køber meget gerne områder, dér hvor naturen er mest truet. Det kan fx være i et område, hvor nogen har holdt hånden over en gammel skov, som skal sælges, og hvor der kan være risiko for, at en køber vil agere på en måde, som kan have negativ indflydelse på skoven. Derudover er vi meget opmærksomme på at beskytte særlige sårbare og sjældne planter og dyr. Er det muligt, vil vi også gerne opkøbe skov- og naturområder, hvor så mange mennesker som muligt kan få gavn af en næsten uberørt natur. Området, som Nordnet nu bidrager til at bevare, er oplagt, fordi det ligger tæt på en stor by som Odense.”

Hesbjerg Skov. Foto: Jesper Edvardsen

Hvordan investerer I selv jeres formue?

Vi er naturligvis fokuserede på at få et godt afkast på vores investeringer samtidig med, at vi investerer bæredygtigt. Jo bedre afkast, jo større forskel kan vi gøre for natur, miljø og klima gennem vores kerneforretning og den filantropiske indsats. Investeringsmæssigt er vi en meget lille fond, og vi får derfor professionel hjælp udefra, bl.a. med rådgivning fra Curo Capital. Som de fleste andre er vi på en rejse i disse år, hvor bevidsthed, gennemsigtighed og de faktiske investeringer løbende udvikles for at opnå en større ansvarlighed eller bæredygtighed.”

Du kan læse mere om Den Danske Naturfonds arbejde på deres hjemmeside.

Er du blevet nysgerrig på, hvordan du kan investere bæredygtigt, kan du læse om bæredygtige investeringer her.

The Re:turn Initiative
Med The Re:turn Initiative donerer Nordnet 0,10 kr. pr. aktiehandel på platformen i 2022 til Den Danske Naturfond, FødevareBanken og Plastic Change, der alle arbejder for at gøre en forskel for klima og miljø. Vores kunder har stemt om fordelingen af pengene, og nu er den første af fire donationer sendt afsted til de tre organisationer.

Se mere om The Re:turn Initiative.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-05-06 10:52

Har fonden købt hele skoven, eller en del af skoven? Evt. hvem er de andre ejere?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-06 13:34

Kære John Du kan læse mere om skoven og hvem, der har bidraget her: Ny skov gør Fyn endnu finere – Den Danske Naturfond : Den Danske Naturfond (naturfonden.dk)

Dbh, Lene, Nordnet