Spring til hovedindhold

Den danske stat er en dygtig Carry-trader: 1/2

For et par måneder siden kunne man læse, at staten på grund af faldende aktiekurser og en værdiregulering havde tabt 136 mio. i de 16 måneder, hvor det offentlige har haft aktionærstatus i Vestjysk Bank. Det er ikke forkert. Det er dog kun et lille hjørne i det regnestykke, som samlet fortæller historien om at staten har været meget succesfuld med deres kapitalpolstring af de danske pengeinstitutter. Det bliver en fed forretning.

Statens sikkerhedsnet

2008 forandrede meget. Tiden med den voldsomme vækst og risikovilligheden forsvandt. Ikke mindst efter mandag den 15/9, hvor Lehman Brothers blev en saga blot. Bankerne havde brug for et finansielt sikkerhedsnet og en garantistillelse, der kunne sikre indlån og simple fordringer. Som andre virksomheder skal banker have et ”eksistensgrundlag”. For en bank vil det sige en tilstrækkelig kapitalisering og et ”varelager” af penge, som kan lånes ud. Men for at nogen vil låne banken pengene, skal man være nogenlunde sikker på at få sine penge igen.

Bankpakke 2 – staten som carry trader

I begyndelsen af 2009, blev ”kreditpakken” eller bankpakke II vedtaget. Staten stillede 100 mia. i lån til rådighed til en rente på ca. 10 % alt efter låntagerens økonomiske styrkeprofil. Beløbet blev fordelt i forholdet 75/25 mellem banker/realkredit.

Danmark får penge for at låne

Udenfor rasede krisen. Banker går og gik ned; også i Danmark. Renteniveauet var delt op i en Nord/Syd polarisering. Mens renterne i Nord gik mod nul og var et udtryk for ”flight to safe heaven”, gik Sydeuropa den anden vej. De danske renter standsede ikke kun ved nul.  Som en konsekvens af det bedste fra 2 verdener, faldt de danske korte renter med 0-2 års løbetid på et tidspunkt ned under 0-linien og var i en del måneder negativ. Risikoaversionen var så udpræget og udbredt, at investorer var villige til at betale ”Danmark” for at være debitor. Sådan.

Det var sent i forløbet  med den statslige funding til bankerne, at renterne kravlede under stregen og blev der i en periode. Men også forud for perioden med negative renter, kunne den danske stat låne ekstraordinært billigt.

…fortsættes

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer