Spring til hovedindhold

Derfor får amerikansk aktiegambling ingen væsentlig dansk afsmitning

For 2 uger siden meddelte større globale banker, at de ville blive ramt af spekulationstab hos en hedgefond. Credit Suisse hensætter 4,7 mia. USD til potentielt tab. Selv om tabsbeløb kan løbe op i meget store mia. beløb i USD, betyder det kun lidt globalt og praktisk taget ingenting i Danmark.

Alting er større i USA

Investeringsspekulation i form af store beløb, som bliver sat på og i spil er om ikke dagligdagen, så dog et udbredt amerikansk og også asiatisk fænomen. Det sker sjældnere, i mindre målestok og med indsatser som generelt er små i den sammenhæng i Europa, og er reelt så godt som ukendt i Danmark. Eller sagt med andre ord. Vi hører om det som sker, men på vore breddegrader. Vi ser passivt til og får en indirekte finansiel effekt på niveau med at vi mærker resterne af en orkan i den mexicanske Gulf, når den er ved at rase af på sin afsmittende tur hen over Atlanterhavet efter en afkøling

ViacomCBS/Baidu på spekulationsradar

Selskaber som blandt andet ViacomCBS og i mindre omfang kinesiske Baidu, har oplevet en meget bemærkelsesværdig kursudvikling sidste år og ikke mindst i begyndelsen af 2021. Vi ved nu, at en betydelig del af kursudviklingen i ViacomCBS er sket med en ekstrem spekulativ understøttende finansiel assistance.

4 doblet aktiekurs

Alene de seneste 6 måneder – altså længe efter Covid-19 nedslående kursindflydelse havde mødt et gedigent modtryk – blev ViacomCBS firdoblet – indtil midt marts i år i hvert fald.

Aktiesalg afslører ”nøgen svømmer”

Hos ViacomCBS er den meget positive kursudvikling ikke gået ubemærket hen. Kursudviklingen stak så meget af, at selskabet den 22/3 meddelte, at de ville udstede nye aktier for op til 3 mia. USD til ”generel purposes”. Selskabet ville kapitalisere på kursudviklingen og udstede nye aktier og sikre sig, at de ekstreme kursstigninger, som har præget aktien, også kom selskabet til gode.

Aktiesalg med dominoeffekt

Aktiesalget i ViacomCBS udløste en dominoeffekt. En betydelig del af opturen i aktien var nemlig drevet af hedgefonden Archegos, som havde investeret store beløb i aktien, og været en betydelig kursdriver bag opturen, som det senere viste sig. Archegos var dog næppe alene og også mange momentuminvestorer, kan have investeret med, da aktien steg.

Aktier for næsten 3 mia. USD blev solgt til kurs 85. I kølvandet herpå bredte der sig en skepsis om, hvor solid det økonomiske fundament for selskabet var, og aktien begyndte at falde. Nedturen blev meget brat og stejl, og årsagsforklaringen lod ikke vente længe på sig.

Store tab til store banker udløser tvangssalg

Store internationale banker som Nomura og Credit Suisse udsendte meddelser om at 1. kvartalsregnskaberne ville blive skæmmet af store tab. På det tidspunkt vidste den finansielle verden ikke så meget mere end det.

Over de følgende dage stykkede amerikanske medier flere formentlige detaljer til, hvad der var sket. Hedgenonden Archegos, som bliver/blev styret af Bill Hwang, havde opbygget store gearede positioner i bl.a. selskaber som ViacomCBS. Da kurserne begyndte at vige og efterfølgende styrte, udløste det tvangssalg.

Banker sendte ”margin calls” til Archegos. Enten skulle selskabet skaffe flere sikkerheder, eller også bliver positioner likvideret. Det var det sidste, som skete.

Tabsrisiko på 10-20 mia. USD

JP Morgan anslog i sidste uge, at den samlede hensættelse for globale banker kan løb op i 10-20 mia. USD. Et talt som i starten af nedturen ugen før blev anslået til det halve.

Credit Suisse hensætter 4,7 mia. USD til tab

Det er (formentlig) først og fremmes Nomura/CSFB og Mitsubishi, som er blevet ramt på grund af manglende/ufuldstændige sikkerheder, og de beløb anslås til at være på 7-8 mia. USD for de 3 banker. Credit Suisse, som antages at være den hårdest ramte, har her tirsdag morgen den 6/4 meddelt, at de i deres 1. kvartalsregnskab hensætter 4,4 mia. CHF til frygtet tab på amerikansk hedgefond. Det svarer til 4,7 mia. USD.

Banker som Deutsche Bank og Wells Fargo har meddelt, at de kun har tabt mindre beløb eller slet ikke noget overhovedet. Det virker realistisk, at toppen af isbjerget altså kan være en betydelig del af hele bjerget og ikke kun 1/10, som normalt er synligt og stikker op af vandet. Vi bliver en hel del klogere på netop det, når store amerikanske banker som JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs og Morgan Stanley aflægger 1. kvartalsresultater de kommende uger.

Finansielle instrumenter slører positioner

Bill Hwang og Archegos har formentlig blandet andet brugt finansielle instrumenter som CFDere, til at opbygge de store positioner. På den måde har det være muligt at undgå at melde om større positioner i enkelte aktier. Positionerne var nok eksponering i finansielle kontrakter, men modposteringen, ejerandelene, var på bankernes balancer. På den måde var det også muligt at sløre, at der reelt overvejende var 1 køber under opturen. Mange banker var aktive som købere for at afdække deres CFD eksponering.

Kursfald begrænset til færre selskaber

”Afsløringen” af handlen skabte større kursfald i de berørte banker, som Nomura/CSFB, og havde også en mindre indflydelse på andre bankers aktiekurser. CBS viacom er nogenlunde blevet kurshalveret og også for kinesiske Baidu har kursudviklingen været bemærkelsesværdig.

Det var ikke kun den spekulative udvikling, som bevægede Baidu, men også frygten for at store kinesiske selskaber ville blive afnoteret som børsnoteret i USA, trykkede aktiekursen specifikt.

5 grunde til at det ikke berører Danmark

Udover i de berørte selskaber og udvalgte bankaktier, har aktieinvestorerne kun i meget lille udstrækning været berørt. I Danmark slet ikke. Det er helt naturligt:

  • Der findes i Danmark ikke i samme omfang som i USA momentumbaserede investorer. Amerikanske investorer har en anden investeringskultur. 0/1 – vækst eller ingen vækst gør ikke kun forskellen men er HELE forskellen. Derfor vækker det mindre opmærksomhed i USA, når en aktie stikker fuldstændig af. Det vil det gøre i Danmark.
  • Mere end halvdelen af det danske aktiemarked ejes af udenlandske investorer og 60-70 % af den daglige handel sker via udenlandske investeringsbanker. Det afgørende er dog typen af de danske selskaber.
  • De store danske børsnoterede selskaber er generelt anderledes end de amerikanske. Omtrent 45 % af C-25 selskabernes markedsværdi udgøres af life-science selskaber som Novo Nordisk, Coloplast, Lundbeck, AMBU, etc. Værdisætningen er generelt høj, fordi selskaberne gør det godt og leverer gode resultater. Der er dog ikke tale om selskaber som i det generelle tilfælde ”stikker helt af” fra virkeligheden. En ekstrem spekulativ adfærd med himmelstormende aktiekurser, vil derfor (i givet fald) ske i mindre selskaber, som vil skabe mindre opmærksomhed for hele aktiemarkedet som helhed.
  • Det danske marked er i den store globale sammenhæng et mindre aktiemarked.
  • De danske banker deltager generelt ikke og finansierer ikke storskala spekulation.

De kommende uger vil investorerne formentlig få et bedre indblik i omfanget af hvad der skete i Archegos, hvor store tabene bliver, hvor stor en del af positionerne, som er blevet afviklet og hvilke primært amerikanske banker, som er ”prime brokers” for hedgefonden. For nærværende er spredningsrisikoen til globale investorer lille og regulært tæt på 0 for de danske aktier.

Ekstrem handelsaktivitet dominerer i kvartalsregnskaber

Enkelte banker vil blive berørte. Vi har sikkert allerede hørt om dem. Samtidig vil 1. kvartalsregnskaberne for bankerne generelt blive gode, præget af en høj handelsaktivitet og fremtidsudsigterne positivt understøttet af let stigende renter og udsigt til en meget høj global vækst de kommende 12-15 måneder efter at verden igen åbner, når en stigende andel af befolkningerne er blevet vaccinerede.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-04-08 09:15

Tak for et “lidt uhyggeligt” kig bag de store spekulanters gardiner, det er bekymrende at sådan gambling kan foregå uden selv de store banker ved noget om det. At Danmark er et lille marked forekommer mig i denne sammenhæng at være en større risiko for store udsving da der skekuleres for meget store beløb. I sådanne sager stiger tabene desværre med tiden når udlånerne lidt efter lidt “går til bekendelse” lad os håber at der ikke er lokale aktører involveret.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-04-08 09:51

Hej Finn

Tak for din kommentar. Investering/spekulation er ikke sket uden bankernes viden, men med deres medvirken. Den eventuelle ubekendte er at ingen af bankerne formentlig har kendt det fulde omfang.

Jeg er ikke særlig nervøs for at det kommer til Danmark, jævnfør indlægget

Hilsen
Per