Spring til hovedindhold

Detaljen i Novo Nordisks regnskab fik mig til at spærre øjnene op

Novo Nordisk kom med et regnskab, der var bedre, end aktieanalytikerne havde regnet med. Men på side 18 stod der noget som fik analytiker Claus Henrik Johansens hjerte til at hamre en anelse hurtigere end normalt.

Novo Nordisk kom med et flot regnskab i sidste uge

Novo Nordisk kom med et regnskab torsdag d. 2. november, der var bedre, end aktieanalytikerne havde regnet med. Novo Nordisk var allerede kommet med en opjustering den 13. oktober, så det var ikke helt uventet.

Bedre produktmix

Indtjeningen for 3. kvartal var også bedre end ventet, og det skyldes bl.a. et bedre produktmix. Salget på GLP-1 produkterne, Wegovy (vægttab) og Ozempic (diabetes), var højere end ventet, og her tjener Novo en sjat mere end på insulin-porteføljen.

På side 18 kom overraskelsen: Teknologiplatform? Immunterapi?

Som langsigtet investor interesserer jeg mig både for udviklingen i de eksisterende produkter, og for udviklingen i forskning og udvikling af nye produkter, som kan sikre omsætningsvæksten om 5-10 år. Men på side 18 begyndte mit hjerte at hamre en anelse mere end normalt. På side 18 stod der ord, som jeg ikke er vant til at finde i Novo Nordisks regnskab.

Dicerna teknologiplatformen: RNAi

Novo Nordisk påbegyndte et samarbejde med biotekselskabet Dicerna allerede i 2019, og endte med at købe Dicerna d. 18 november 2021. Dicernas platform RNAi kan bruges til at gøre ”syge gener” tavse.

Udklip fra Novo Nordisk 3. kvartalsregnskab

Kilde: Side 18 i Novo Nordisks 3. kvartalsregnskab.

Forsøg i kræfttumorer

Novo Nordisk tester nu denne teknologi inden for cancer, nærmere specifikt i ”solide kræfttumorer”, for at slå de syge kræftceller ned. Faktisk er det nogle celler, der udtrykker STAT3, som kan hæmme immunforsvaret i at reagere med maksimal kraft. Kan anvendelsen af denne teknologi ”reaktivere” immunforsvaret og slå kræftcellerne ned, er der skabt en ny behandlingsform.

Kun fase 1, så meget er usikkert

Studiet er kun i den tidlige forskningsfase, nemlig i fase 1, og her er der desværre rigtig mange forsøg, som ikke lykkes, så der er meget, der er usikkert.

En ny immunterapi kan sagtens sælge for USD. 5-10 mia.

Det er slet ikke sikkert, at Novo Nordisk står med et nyt ”megasælgende” produkt, for kampen om at finde nye behandlingsformer er yderst intens, men hvis det lykkes, så er præmien til gengæld tilsvarende stor. Det amerikanske medicinalselskab, Merck, forventes at ramme et salg på næsten USD 25 mia. med immunterapiproduktet ”Keytruda”, så salgspotentialet er kæmpestort, hvis Novo Nordisk rammer ”jackpot”. Hvis resultaterne ser yderst lovende ud, er det slet ikke umuligt at ramme et salg på USD 5-10 mia.

Novo Nordisk: nyt selskab inden for cancer?

Jeg forventer ikke, at Novo Nordisk går ned af den vej, og bliver et førende selskab med forskningsaktiviteter inden for cancer, men det er alligevel interessant, at Novo Nordisk har sat forsøget i gang.

Novo Nordisk: mission statement

Kilde: https://www.novonordisk.com/about/who-we-are.html

Hvis det lykkes, hva’ så?

Lykkes det for Novo Nordisk er der pludselig to veje, som selskabet kan gå. Enten kan Novo Nordisk fortsætte med at være et selskab med fokus på kroniske sygdomme (diabetes, fedme, og hjerte-kar-komplikationer) eller så kan Novo Nordisk forsøge sig med Eli Lillys strategi, som for nuværende er det største medicinalselskab i verden, og give sig i kast med cancerområdet og eventuelle andre sygdomsområder.

Alzheimers og andre områder?

Novo Nordisk står allerede med en mulighed inden for Alzheimers, hvis det aktive stof semaglutid opnår positive resultater i de kommende studier, men er Novo Nordisk på vej ned af endnu en ny vej? Svaret kommer nok i løbet af de næste 1-3 år.

Dette materiale er udarbejdet af Claus Henrik Johansen og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Claus Henrik Johansen har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.Claus Henrik Johansen ejer ikke aktier i de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 06. november 2023 kl. 14.40.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Claus Henrik Johansen modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Bernt Bresemann
Bernt Bresemann
2023-11-09 05:51

Det er møg irriterende at artikler om aktier skal skrives i gåder. Eksempel fra artiklen om NOVO hvor der står noget med: 

“På side 18 står der et ord som fik mit hjerte til at banke…..” 

Derefter nyt afsnit med ny overskrift ???????????

Det er altså ikke krimier I skriver. Det er møg irriterende med masser af gentagelser og skrift i gåder – får man kommer til SUBSTANCEN.

Vi har som investorer meget andet i livet at tage os til.