Spring til hovedindhold

Efter fredagsnedtur: Den store bund er stadig tæt på

Aktiemarkederne blev igen sendt i dybet efter positive jobtal fra USA. Den faldende arbejdsløshed tolkes som et fortsat hårdt pres på arbejdsmarkedet, og at der skal flere renteforhøjelser til for at bremse væksten.

Dette indlæg er markedsføring

Fredag blev aktiemarkederne igen sendt i dybet efter positive jobtal fra USA. Arbejdsløsheden dykkede, hvor analytikerne havde forventet uændrede tal. Den faldende arbejdsløshed tolkes som om, der fortsat er hårdt pres på arbejdsmarkedet, og at der skal flere renteforhøjelser til for at bremse væksten i amerikansk økonomi.

Så nu ligger det i kortene, at der kommer 6-8 renteforhøjelser mere det næste år. Og det tolkes meget negativt, da det kan få amerikansk økonomi til at ryge ud i recession. Men altså – indtil videre holder USA’s økonomi sig meget robust, og flere makrosignaler peger endda opad.

Af flere grunde tror vi ikke på markedsforventningen om så mange renteforhøjelser forude:

For det første viste fredagens jobtal svaghedstegn under overfalden. Detailhandel og transport mister job. For de to sektorer dykkede beskæftigelsen med 9.000 mod et plus på 57.00 i forrige måned. Når beskæftigelsen samlet set steg, var det især på grund af jobvækst inden for sygehuse, plejehjem, social assistance og fritidssektoren. Bundlinjen er altså, at beskæftigelsen i den konjunkturfølsomme del af økonomien viser svaghedstegn.

For det andet viser en stribe tillidsindikatorer nu opbremsning i den økonomiske aktivitet. Det gælder eksempelvis inden for kobber-, metal- og stålpriser, samt faldende efterspørgsel efter elektronik. Den globale erhvervstillidsmåling fra JP Morgan viser fald for anden måned i træk, og der er også mindre pres på erhvervslivets inputpriser.  

For det tredje er den amerikanske forward-inflation nu på vej ned. Sidste gang det skete i juni 2022 hoppede aktiemarkederne næsten 20% op, før det igen gik nedad.

Vores bundlinje er, at de lange renter er tæt på at toppe, men centralbankerne vil fortsat sætte de korte renter op, men i et lavere tempo end forventet. Europa vil helt sikkert blive kastet ud i en recession, blandt andet på grund af højere energipriser.

De lavere lange renter vil booste de defensive kvalitetsaktier inden for healthcare og biotech. Også forsikring, stabile forbrugsaktier (som eksempelvis Carlsberg), forsyning og de mere robuste tech-aktier vil klare sig godt.

Men de konjunkturfølsomme aktier inden for industri, cyklisk forbrug, transport og banker har vi ikke meget fidus til. Så man skal altså opfatte aktiemarkedet de næste 2-4 måneder som opdelt i to meget forskellige verdener, hvor den ene får det svært, mens den anden vil udvikle sig positivt.

3. kvartalsregnskaber kan overraske positivt

På den helt korte bane kan 3. kvartalsregnskaber overraske positivt. På trods af propper i forsyningskæder, stigende råvarepriser og højere energipriser har de børsnoterede selskaber stort set leveret de overskud, som analytikerne havde forventet de foregående kvartaler. Og den historie kan meget vel blive gentaget i 3. kvartalsregnskaberne, som begynder at tikke ind nu. Det kan give et kortsigtet løft til aktiemarkedet.

De europæiske industriselskaber ventes at levere en Earning Per Share (EPS)-overskudsvækst på 39%, ikke-cykliske forbrugsvarer på 36%, og health care-sektoren på 11%. Meget af EPS-væksten skyldes, at samme kvartal sidste år var rigtig ringe, da vi fortsat havde coronalukninger.

Ingen nedjusteringer de seneste 3-4 måneder

Det bemærkelsesværdige er, at analytikere de seneste 3-4 måneder ikke har nedjusteret deres forventninger til overskuddene nævneværdigt trods masser af udfordringer og problemer.

Som vi ser det, kan der være to forklaringer: Enten er analytikerne alt for optimistiske, eller også er selskaberne endnu ikke blevet ramt af indtjeningsproblemer, som de ikke kunne kompensere ved at sætte deres salgspriser op. Vi tror på det sidste.

Til gengæld kan 4. kvartal blive helt anderledes. De seneste erhvervstillidsindikatorer peger nu i retning af en temmelig hård opbremsning i europæisk økonomi og for erhvervslivet. Det kan meget vel betyde, at de konjunkturfølsomme europæiske selskaber indenfor 1-2 måneder kommer med en bølge af nedjusteringer, fordi de alligevel ikke kan levere på ledelsens udmeldte årsforventning.

Så når selskaberne leverer 3. kvartalsregnskaber de næste uger, kan det meget vel være stilhed før stormen. Og måske får vi endda en kortsigtet positiv kursreaktion på aktiemarkederne.

Men den vil næppe holde særligt længere, fordi det antageligt snart bliver klart, at opbremsningen i 4. kvartal tegner til at blive hård, i hvert fald i Europa.


Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 10. oktober 2022 kl. 9:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer