Spring til hovedindhold

EM feberen raser – Har du det rette hold og strategi til at vinde?

Fodbold kan samle mennesker på tværs af lande, køn, alder og kulturer og røre ved hele følelsesregistret for mange mennesker. Jeg er selv kæmpe fodboldfan og elsker fodbold. Derfor er denne sommer med EM og endda 3 kampe for på hjemmebane helt genialt for mig.

Sammen med venner og kolleger har vi små konkurrencer om hvem der vinder de enkelte kampe, hvem scorer flest mål og hvem er bedst over en hel turnering og dermed vinder hele EM, men kan noget af det bruges til investering?

Kan din strategi gøre dig til en mester?

5-3-2, 4-4-2 eller 3-4-3 er typiske holdopstillinger som et hold kan bruge i deres strategi til at vinde en fodboldkamp.

Hvilken opstilling, der er den bedste, afhænger af flere faktorer som fx:

  • Hvor gode spillere har man til rådighed?
  • Fodboldfilosofi
  • Hvor god en er din modstander?
  • Skal man vinde blot en kamp eller en hel turnering?
  • Har holdet skader eller karantæner?
  • Kemien på holdet

Fodbold har ligheder med investering

Fodbold kan være ret enkelt og meget kompliceret præcis ligesom investering. Desværre kan investorer og spillere ikke blot kopiere andres strategier.

Tyskland har mange dygtige spillere i alle kæder, men der skal kun bruges 4 i forsvaret, 3 på midtbanen og 3 i angebet. Landstræner Joachim Löw skal vurdere, hvem der skal spille mod henholdsvis Frankrig, Portugal og Ungarn.

Måske skal opstillingen mod Frankrig skal være mere forsigtig end mod Ungarn, da Frankrig på papiret har et markant bedre hold end Ungarn. Nu Tabte Tyskland jo første kamp mod Frankrig 0-1, så det gør måske, at Tyskland spiller på en anden måde mod Portugal og Ungarn.

Tyskland kan også spekulere i de andre resultater, fordi Tyskland formodentlig har en strategi om at komme langt i hele slutrunden og helst vinde EM. Andre hold som fx Finland eller Nordmakedonien kan have en anden strategi om blot at overraske og spille godt i en kamp, fordi de reelt nok ikke tror på, at de kan vinde EM.

Hvordan kan man sammenligne fodbold med investeringer?

På samme måde som beskrevet ovenfor med fodbold, så har investorer også mange forskellige tilgange til investeringer. Nogle er meget forsigtige og tør ikke risikere at tabe penge, mens andre er meget risikovillige og satser alt på meget få aktier.

Total fodbold – angreb på hele banen: Holland

Holland er historisk kendt for at spille angrebsfodbold. Det er meget underholdende, men kan også gå galt. Senest så vi en af de bedste fodboldkampe under dette EM, da Holland vandt 3-2 over Ukraine. Holland spillede en flot kamp og deres mest farlige spiller var deres højre back Denzel Dumfries, som scorede det afgørende mål til 3-2 efter 85 minutter. Kampen kunne dog være gået begge veje. Selv om Holland domminerede alt og førte 2-0, kom Ukraine alligevel tilbage i kampen og udlignede til 2-2. Måske fordi Holland var mere fokuseret på angreb end på at forsvare.

Når man investerer, så skal man jo også have en strategi og et mål. Måske een type investor blot jagter den store gevinst og satser alle pengene på en ”hypet” aktie, mens de fleste investorer har en mere forsigtig og balanceret strategi om at pengene skal vokse langsigtet.

Forsigtig investeringsstrategi

Dette leder tankerne hen på en 5-4-1 opstilling, hvor fokus mere er på at undgå at tabe fremfor at vinde: Det vil sige overvægt af defensive investeringer (forsvarsspillere).

80 procent obligationer og 20 procent aktier

ÅOP: 0,36%

Forventet afkast efter omkostninger med før skat og kurtage: 1,24%

Forventet afkast beregnet ud fra ”Rådet for Afkastforventninger” 1 til 10 år – Se her.

1 angriber scorer mindre

Som det ses her, så er afkastmulighederne ikke så gode, fordi aktieandel kun er 20 procent, så muligheden for at score mål med den ene angriber er relativ begrænset.

Mellem investeringsstrategi 50 procent aktier og 50 procent obligationer

En traditionel 4-4-2 opstilling, hvor der er en balanceret tilgang på forsvar, midtbane og angreb.

ÅOP: 0,54%

Forventet afkast efter omkostninger med før skat og kurtage: 3,18%

Forventet afkast beregnet ud fra ”Rådet for Afkastforventninger” 1 til 10 år – Se her.

2 angribere giver flere chancer men åbninger i forsvaret

Afkastmulighederne er naturligvis større her, fordi der er 2 angribere til at score mål (50 procent i aktier), men risikoen for de andre er også større, fordi der kun er 4 i forsvaret kontra 5 i den forsigtige opstilling.

Høj risiko 100 procent aktier

3-4-3 kan være en dejlig angrebsformation. Især hvis man som Holland også spiller med offensive kanter, da der i perioder i spillet, så nærmest er 5 med fremme i angrebet.

ÅOP: Kan ikke beregnes i dette tilfælde pga. 50 procent i enkelt aktier

Forventet afkast før omkostninger, skat og kurtage: 6,10%

Forventet afkast beregnet ud fra ”Rådet for Afkastforventninger” 1 til 10 år – Se her

Teknologi og indeks er sat til 8,1% i forventet afkast.

Totalfodbold er underholdende men ikke altid resultatoptimal

Afkastmulighederne er naturligvis bedst ved at have 100 procent i aktier, men som ved fodbold, skal du som investor selv vurdere, om du har nerverne og evnerne til at investere ud fra dette.

Husk: Spiller du med mange angribere, kan det gå galt bagude. Som eksempel vandt Danmark jo EM 1992 med mange flere forsvarsspillere end Tyskland, som på papiret havde et markant bedre hold og bedre angribere end Danmark.

Få styr på dit hold og nyd EM med ro i maven

Mellem EM kampene kan du bruge noget tid på at tjekke din strategi igennem. Skal du fremover spille 3-4-3 eller 5-4-1? Skal du kun vinde næste kamp og dermed satse meget på en aktie eller vil du hellere fokusere langsigtet og have en formue, der vokser støt over mange år? Du bestemmer.

FORZA Danmark, god sommer og -investeringslyst

Som inspiration til at lave en strategi kan du prøve investeringsguiden her.

Få kan også søge inspiration til enkelt aktier på vores temasider her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer