Spring til hovedindhold

Er dotcom-boblen bristet igen?

Det, som investorerne har oplevet de seneste uger, minder lidt om .com 2.0 med modifikationer. Alt håb synes at være ude, når kurser styrtdykker, men de finansielle størrelser har en evne til at komme stærkt tilbage.

Finanskrisen i 2008/2009 er 14 år ”tæt på”, mens dotcom-boblen er 22 år ”langt væk”. Det, som investorerne har oplevet de seneste uger, minder lidt om dotcom 2.0 med modifikationer. Alt håb synes at være ude, når kurser styrtdykker, men de finansielle størrelser har en bemærkelsesværdig evne til at komme stærkt tilbage, gennemsnitligt i hvert fald.

Få nuværende investorer oplevede det tryk, som eftervirkningen efter dotcom-boblen udløste som en lavine for 22 år siden. Endnu færre kan huske, hvad der skete, hvorfor det skete, og hvad der efterfølgende blev fortsættelsen. Det var hårde måneder, kvartaler og faktisk år, før investorerne igen kunne begynde forfra. Som den heftige fest, der blev stærkere og vildere.

Spørgsmålet er, om det er dét, vi skal forberede os på igen, og om vi blot skal betragte de nuværende kursfald som begyndelsen til noget værre og en investeringsmæssig trædemølle? Man kan argumentere for en gentagelse, men også at det kan blive bedre og værre.

Carpe diem

Investorerne lever meget i nuet, og de har en meget kort hukommelse. Få husker således de sidste større kriser. Det er helt naturligt. Større kriser kommer heldigvis sjældent, sådan nogenlunde hvert 10. år plus/minus. Ind i mellem kriser kommer mange nye investorer til, mens andre holder op.

I aktiemarkedet sker der hele tiden ting og sager. Nyheder bliver vendt, drejet, vurderet og kapitaliseret. Risikofornemmelsen bliver indregnet i kurserne i realtid. Få måneder efter en meget stor nedtur, er de fleste af fortrædelighederne glemt og fortrængt. Forfra igen. Investorerne er kommet videre, og de økonomiske størrelser kommet på plads, længe før den virkelige økonomi er det. Aktierne har i gennemsnit rejst sig, og fjernlyset er igen tændt på, hvordan verden set igennem økonomiske briller ser ud 6-9 måneder senere. Luften er renset. Videre!

Investorer husker opture, men glemmer aldrig nedture

Nedture gør mere og større indtryk og ondt på investorerne, end opturene glæder. Det lyder mærkeligt, at debatten oftest handler om tiden med tab – mens det står på i hvert fald. Færre ser på opturen over tid.

En bund markerer begyndelsen til en ny optur. Siden finanskrisen har aktierne fået sin risikomæssige ”fætter”, som har haft endnu flere afkastvitaminer med: kryptovalutaer. Stigningen i kryptovalutaer har været større, vildere og mere ukontrolleret end nogen anden aktietype, som jeg kan mindes de sidste 40 år. Det er ikke kun vildt, men helt ekstremt.

Mange investorer har følt sig tiltrukket af de store stigninger, men endnu flere har formentlig kun sporadisk sat sig ind i, hvad en investering i kryptovalutaer vil sige, og hvilken risiko-/afkastprofil det forudsætter.

Store stigninger i få aktier

Aktier er, som nævnt tidligere, steget meget markant siden finanskrisen. Festen har været god, lang og meget intensiv og ikke mindst koncentreret i en relativ lille gruppe af selskaber, som investorerne har klumpet sig sammen i. I USA er det bl.a. Apple og Microsoft. I Danmark kunne man nævne Novo Nordisk.

Stor aktienedtur er træet, som bliver rystet

Centralbankernes gavmildhed har haft en ekstrem effekt på risikovilligheden. I kølvandet på de allerstørste selskaber, blev der plads til en underskov af nye digitale forretningsmodeller, som Cathie Wood satte på aktieskinner og gjorde tilgængelig i sin ”ARK Innovation”. Det gik længe godt og hurtigt opad i den periode, hvor ingen spurgte til regningen efter barbesøget eller det gode restaurantophold. Det var til og med nogenlunde midten af 2021. Siden er det blevet virkelighed igen.

Pengepolitisk u-vending gør forskellen

Den pengepolitiske u-vending, som den amerikanske centralbank har foretaget i 2022, har trukket tæppet væk under investorerne. ”Valuation does not matter until it matters,” og det er så nu. Regnskaberne har været blandede i vækstselskaberne, som størrelsemæssigt er lige under de allerstørste, men ikke generelt nogen katastrofe. Aktiestemningen er dog vendt, og det, som er skuffende til og med ”moderat positivt”, bliver nu kritisk vurderet.

Nasdaq er død – Nasdaq lever

En gang imellem bliver risikotræet rystet. Nogen falder ned, og alle bliver mindet om, at en investering med et højt forventet afkast nødvendigvis må bære en høj risiko. Det mest sandsynlige er, at nedturen vil afsløre, at nogen med Warren Buffets ord har svømmet nøgne, men først bliver opdaget, når tidevandet trækker sig tilbage.

Der kommer selskaber, som kommer styrket ud af nedturen. Hvis forretningsmodeller viser sig langtidsholdbare og måske har potentialet til at blive den næste Amazon om nogle år. De største kryptocoins vil bestå, men som i aktieverdenen vil virkeligheden gå ud over de mange, som har levet i slipstrømmen på Bitcoin/Ethereum og nydt den store risikovillighed. Det er ikke enden på kryptoverden, men sikkert begyndelsen på noget andet.

Dotcom kostede os tre år

Da dotcom-boblen sprang i marts 2000, blev det begyndelsen på tre hårde investeringsår. Som ubehagelig mellemtid kom 11. september 2001, og senere det, som markerede afslutningen på nedturen: USA’s anden konfrontation med Irak lidt mere end 10 år efter den første.

Så lang tid tager nedturen ikke denne gang. Investorerne og tingene kommer hurtigere på plads end nogensinde. Risikoen presses og spredes ud med en hastighed som forbundne kar.

Federal Reserve kan gøre den dårlige forskel

Det er som om, alting bliver slynget rundt med en ekstrem fart. Bliver nedturen samlet set lige så stor som dotcom 1.0? Det håber og tror jeg ikke. I så fald har den nuværende nedtur kun været forretten – ikke mindst i amerikanske teknologiaktier. Helt at udelukke en vis eskalering vil dog være uklogt. Verdens mægtigste centralbank har smidt anførerbindet og kæmper i en overgangsperiode ikke for investorerne. Renterne er på vej op, og det varer endnu en rum tid, før de (centralbanken(erne)) er færdige med deres tilpasning. I en kortere periode skal prisen på penge formentlig forbi ”neutralpunktet”, som vel aktuelt ligger et par procentpoint højere, end hvor vi er nu. Det kan blive værre, før det bliver bedre, men aktier giver fortsat langsigtet og i gennemsnit et meget attraktivt afkast. Det sker dog ikke uden intermezzoer og risikopåmindelser.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-06-03 11:06

Dotcom boblen, som jeg selv blev en ufrivillig del af da Teledanmark havde investeret i mit opstartprojekt, er helt anderledes end i dag. Dengang blev der investeret i fantasiprojekter hvor det eneste der gjaldt var hvem der kunne brænde flest penge af og slå sig stort op og få besøgende som eneste målbare resultat. I dag tjener de store som google, Amazon, Apple, Microsoft reelle penge. Så jeg vil ikke sige at vi har en dot.com krise for etablerede selskaber men måske for mindre nystartede projekter, der vil få sværere ved at skaffe kapital.

Gæst
Gæst
2022-05-24 09:15

Som altid en klog, kompetent og seriøs analyse.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-24 10:27

Er det din svigerfar ? 😁

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-24 12:36

De gustibus non est disputandum – I forhold til smag er der ingen argumenter