Spring til hovedindhold

Er de kinesiske dragers tid forbi eller kan de spy ild igen?

Globale aktiemarkeder har leveret et ekstraordinært afkast i 2021. Nordnet Indeksfond Global ESG, som følger globale aktier har eksempelvis leveret et positivt afkast pr. 29. juli på 19 procent.

Afkastgraf på Nordnet Indeksfond Global ESG

kilde: nordnet.dk

Anderledes ser det ud for investorer, der har sat deres penge i kinesiske aktier i 2021.

Eksempelvis har ishares MSCI China leveret et negativt afkast på minus 7 procent i 2021, og mange af de store tech aktier som Baidu, Tencent og Alibaba er faldet markant mere og nærmest halveret i kurs fra toppen.

Afkastgraf på ishares MSCI China UCITS ETF

kilde: nordnet.dk

Igennem hele 2021 har der været meget usikkerhed omkring kinesiske aktier noteret i USA, og den politisk risiko ved investering i disse aktier har vist sig at være en del større end forventet.

Senest er den politiske uro kommet til udtryk i juli måned, efter den kinesiske regering har udtrykt ønske om, at selskaber inden for undervisningssektoren skal være nonprofitable.

Andre eksempler på politiske risici ved kinesiske aktier:

  • Politiske spændinger mellem USA og Kina
  • Alibaba og stifter Jack Ma ligger i stridigheder med den kinesiske regering
    • Bl.a. udtrykt ved, at ANT Group måtte droppe selvstændig notering i nov. 2020
  • Didi (en kinesisk pendant til Uber) er kommet i store problemer efter kinesiske myndigheder undersøger selskabet for brud mod datasikkerhed.
    • Af denne grund har selskabet været nødt til at fjerne sin app i Kina.

Skal man investere i Kina nu?

Hvem der bare havde en krystalkugle til at forudsige fremtiden, så var alt meget nemmere.

Som investor skal man altid overveje de risici, der er ved at investere i aktier og jo længere væk man kommer fra Danmark og Vesten, jo mere skal man være opmærksom på, at der er andre typer af risici, der spiller ind.

Den politiske uro, som vi oplever i Kina lige nu, er ikke et nyt fænomen og i lande som eksempelvis Rusland, Tyrkiet og Brasilien har investorer også tidligere oplevet store kursudsving grundet politik.

Jeg synes personligt, at Kina har mange spændende selskaber, som ser interessante ud langsigtet bl.a. grundet fornuftig værdiansættelse og gode vækstmuligheder.

Dog er det vigtigt at understrege, at dette IKKE er en anbefaling om at købe kinesiske aktier, da risikoen er høj. Som investor er det vigtigt selv at vurdere sine investeringer ud fra personlige forhold og strategi.

Eksempler på Investeringsmuligheder i Kina

ETF’er:

Investeringsforeninger:

Enkelt aktier:

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer