Spring til hovedindhold

Er det nu Europa skal ”shine”? 13.600 mia. kr. i krisepakke

Head of Business Management Brian Buus Madsen har kigget på, hvad den historiske aftale, der skal bringe EU-landenes økonomier på fode igen efter coronakrisen, kan betyde for de internationale markeder fremover.

De 27 EU-lande er nået til enighed om et nyt syvårigt budget og en stor krisefond, som skal investeres i at genoprette den europæiske økonomi efter coronakrisen.

Europæiske aktieinvestorer har haft det svært i de sidste fem år sammenlignet med fx amerikanske investorer. Mange indeks i Europa er ikke kommet sig ordentlig siden finanskrisen i 2008 og Grækenland krisen i 2011. Danmark er et af de få lyspunkter i Europa og har leveret fine afkast i de sidste fem og ti år.

Er tiden nu kommet til, at Europa skal levere højere afkast end markederne, eller vil investorerne igen blive skuffede? Selv om Europa ser billig ud, når man ser på nøgletal, som fx P/E, så er det desværre ingen garanti for gode afkast i fremtiden.

Se også: De mest omsatte tyske aktier.

Nedenfor er vist kursudviklingen på forskellige aktieindeks over de sidste fem år.

Nasdaq: Afkast de sidste fem år før udbytter = 125 procent.

S&P 500: Afkast de sidste fem år før udbytter = 65 procent.

Euro Stoxx 50: Afkast de sidste fem år før udbytter = 5 procent.

Dax: Afkast de sidste fem år før udbytter = 29 procent.

OMX Copenhagen All Shares: Afkast de sidste fem år før udbytter = 62 procent.

Som det ses af kursgraferne ovenfor, så er det sikkert ikke overraskende, at Nasdaq har leveret det klart bedste afkast i de sidste fem år. FAANG-aktierne (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google) som mange kender, har leveret top performance, men kan det fortsætte?

Om Nasdaq også er bedste sted at investere næste fem år, ved jeg ikke, men en god spredning af sin portefølje kan måske være en god ide for mange investorer, og her bør Europa fylde lidt.

Hvis du som investor gerne vil investere i Europa, er der mange muligheder. DAX og Euro Stoxx 50 er blot to af de indeks, der findes i Europa. De sektorer, der virkelig har fået mange tæsk sidste fem år, er banker, olie og bilsektoren og er naturligvis en stor del af forklaringen på, hvorfor fx Euro Stoxx 50 har underpræsteret i forhold til det danske indeks.

Investeringsmuligheder i Europa kan bl.a. findes via vores screener på investeringsforeninger eller ETF’er.

Investeringsforeninger

Hvis man bruger, vores screener på investeringsforeninger i Europa og søger på bedste afkast seneste år, så kommer SEBinvest Europa Small Cap frem som den klart bedste afdeling med et afkast på 21,81 procent. SEB har altså evnet at slå markedet sidste år med ca. 23 procent. Afdelingen har også slået sit benchmark på tre og fem år og har fem stjerner hos Morningstar.

EFT’er

Hvis du som investor søger billige ETF’er, så viser screener, at iShares Edge MSCI Momentum UCITS har leveret bedst i Europa sidste år med et afkast på 15,15 procent.

Nordnet Indeksfond Europa med en ÅOP på 0,3 procent, som vi lige har lanceret i juni er også en mulighed hvis billige ÅOP er vigtigt og den kan handles kurtagefrit.

Investering i Europa via enkeltaktier er naturligvis også en mulighed. Nogle af de mest handlede hos Nordnet er:

Jeg har ingen holdning til, om investering i europæiske aktier bliver bedre end fx amerikanske aktier i de næste et til to år, men set ud fra risikospredning og P/E-værdier, så synes jeg bestemt at Europa ser spændende ud som en del af en veldiversificeret aktieportefølje.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering skal altid vurderes ud fra ens egen strategi og risikovurdering.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-07-22 12:56

Hvordan man end vender og drejer det, har EU vel altid været et bundløst hul.