Spring til hovedindhold

Er det optakten til en dramatisk økonomisk nedtur?

Umiddelbart er aktiemarkederne nu så oversolgte, at signalerne burde udløse en positiv korrektion op. Men det ser ikke ud til at ske. I virkeligheden er udviklingen på aktiemarkederne de seneste uger dybt bekymrende.

Dette indlæg er markedsføring

Umiddelbart er aktiemarkederne nu så oversolgte, at signalerne burde udløse en positiv korrektion op. Men det ser ikke ud til at ske. I virkeligheden er udviklingen på aktiemarkederne de seneste uger dybt bekymrende.

Sammen med andre negative signaler kan det meget vel indikere, at vi står foran en flerårig makroøkonomisk nedtur af historiske dimensioner, som på grund af en enorm formuedestruktion bliver selvforstærkende.

I Økonomisk Ugebrevs analyser har vi tidligere lænet os meget op ad, at inflationsforventningerne under overfladen var på vej ned, og at det ville få centralbankerne til at droppe de aktuelle meget aggressive meldinger om fortsatte renteforhøjelser det næste år. Og at det ville give mere ro på aktiemarkedet, fordi det ville mindske sandsynligheden for en økonomisk recession og fortsat pres på de dyreste Price/Earnings-papirer.

Men de finansielle markeder vurderer tilsyneladende nu, at løbet er kørt. Altså at skaden er sket, og at vi står foran en dyb recession med destruktion af enorme værdier. Ikke kun på aktiemarkedet, obligationsmarkedet og på erhvervsobligationer. Men også på ejendomsmarkedet og på markedet for private ejerboliger.

Man skal ikke kigge langt for at se, hvad der er på vej. I det nordkøbenhavnske er salget af dyrere boliger gået fuldstændig i stå, også selvom mange af de allerdyreste villaer til 20-30 mio. kr. allerede er sat meget ned i pris. Køberne holder sig simpelthen væk, enten fordi de godt ved, at boligpriserne er på vej ned, eller også fordi de alligevel ikke skal købe ejerbolig med de markant stigende boliglånerenter og el- og opvarmningsudgifter.

Vores bud er, at dyre ejerlejligheder i København og millionvillaer i Nordkøbenhavn står foran et prisfald på mindst 30-40% det næste år. Der vil blive destrueret værdier for milliarder, som vi alligevel ikke har.

I virkeligheden kan vi meget vel stå foran et privatøkonomisk og samfundsøkonomisk blodbad, som vi ikke har oplevet i årtier.

Nej, jeg maler ikke fanden på væggen. Se blot på de ekstra omkostninger, som mange almindelige boligejere står overfor. Eksempelvis hvis de har F1-lån, der bliver fornyet til nytår. De effektive renter stiger fra ca. 0% til knap 3%. Med et realkreditlån på 5 mio. kr. betyder det, at bruttoydelsen stiger knap 13.000 kr. om måneden. Ja, det er mange penge, også efter skat. Læg hertil øgede energi- og elpriser, som hen over vinteren kan komme til at koste rigtig dyrt.

Indtil videre har vi ikke betalt de højere priser for opvarmning, men mest kun til varmt vand. Når det bliver rigtig koldt, kommer varmeregningen til at eksplodere, hvis man opvarmer med naturgas, el eller fjernvarme, som er drevet af naturgas, eller andre brændsler, som også er steget i pris.

Det er ikke overraskende, at de seneste data for danskernes forbrugertillid, som kom forleden, er de laveste i årtier. Og det er også tankevækkende, at Nationalbanken i sin nye prognose for dansk økonomi nu varsler minusvækst næste år. Det er vist ikke set før, med undtagelse af under den ekstraordinære corona-nedlukning.

Nationalbanken er altid forsigtig i sine udmeldinger, fordi banken ikke vil være med til at vælte læsset gennem en psykologisk påvirkning af forbrugerne og erhvervslivet. Så det er Nationalbankens overordnede signal, man skal lægge mærke til. Budskabet til danskerne lyder: Nu skal I forberede jer på sværere tider.

Et af de bedste signaler på, hvad der ligger forude, er dog udviklingen på aktiemarkedet, som er en af de bedste diskonteringsmekanismer for den makroøkonomiske udvikling. Herfra lyder nu et rungende: Pas på, det bliver grimt.

Vi har de seneste måneder været optimistiske omkring aktierne. Men vi må erkende, at det begynder at se meget sort ud. Og det er ikke en løsrevet historie, at aktierne falder i værdi. Det passer rigtig godt sammen med, at privatforbruget kommer til at styrtdykke, at virksomhedernes salg falder, og at deres nyinvesteringer skrues ned til et minimum.

Med stor sandsynlighed er det også dette billede, de professionelle investorer ser. For hvis de var positive omkring de makroøkonomiske udsigter, så var de kommet på banen nu som store købere af aktier, som umiddelbart virker billige, men måske slet ikke er det.

Det overraskende er, at aktieanalytikerne fortsat forventer solide overskud i de regnskaber, som snart begynder at tikke ind fra 3. kvartal. Eksempelvis forventer de i gennemsnit overskudsvækst på 38% fra samme kvartal sidste år, og det er mere end for tre måneder siden. Også forventningerne til finans- og health care holder næsten stand i forhold til forventningerne for tre måneder siden.

De kommende regnskaber kan blive en ekstremt vigtig lakmusprøve på, hvad der ligger forude.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 26. september 2022 kl. 09:05.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer