Spring til hovedindhold

Er midtvejskrisen i Vestas og Ørsted forbigående?

Sidste uges Vestas nedjustering og et Ørsted 3. kvartalsregnskab uden speciel energi får naturligt investorerne til at tøve og reflektere. Er det umagen værd at forblive tro for investorerne de kommende 12 måneder, eller kommer der et bedre indstigningspunkt senere?

  • For Vestas var 3. kvartalsregnskabet kulminationen på et svært 2021.
  • Rygterne, eller forventningerne, om, at selskabet ville være nødsaget til at nedjustere indtjeningsforventningerne primært på grund af stigende input omkostninger, har været meget reel i det meste af året.
  • Vestas har haft det svært, men for konkurrenterne har det været endnu vanskeligere.
  • 2021 blev et år med negativ EBIT margin (minus 0,9 pct.) for Vestas’ konkurrent SiemensGamesa. Udsigterne for 2022 tegner her og nu bedre, men set på den lange bane er det ikke nok til, at det kan være værdiskabende. I forbindelse med sidste uges helårsregnskab (afsluttet per ultimo september 2021), guider SiemensGamesa en 2022 EBIT margin på 1-4 pct.
  • I den henseende og optik er Vestas’ nedjustering af indtjeningsmarginen til 4 pct. fra senest 5-7 pct. ikke særlig overraskende og en påmindelse om de svære vilkår, der hersker her og nu for alle udbyderne.
  • Ørsted aflagde i sidste uge et regnskab, som manglede den snert af energi, der skal til for at investorerne er tilfredse.
  • Indtjeningen har mere eller mindre stået stille de seneste år.
  • I samme periode er aktiekursen 3-doblet.
  • Stigende prisfastsættelse er et investeringsvilkår for Vestas’ investorer, som det fremgår af figur 1/2. (Indtjeningsforventninger falder mere end aktiekursen). For Ørsted derimod, har der, jævnfør udviklingen i figur 3 overordnet set været tale om fastholdelse af indtjeningsforventningerne +/-
  • Det relative forhold mellem udviklingen i indtjeningen og kursen har været meget markant for Vestas. Siden foråret 2020 var forventningerne til 2021 faldet med 30 pct. forud for sidste uges regnskab og nedjustering. Efter regnskabet er der nu tale om en halvering. I den samme periode var aktien, forud for sidste uges 25 pct. kursnedtur steget med mere end 60 pct.. Derfor er sidste uges kursnedtur meget naturlig.

Ikke kun en kortsigtet bekymring

  • En ting er 2021, hvor der er et mismatch mellem prisudvikling (kurs) og kvalitet (indtjening). Noget andet og mere udfordrende er, at der også har været tale om negative revisioner for 2022 og 2023 for Vesas. Indtjeningsudfordringerne er ikke en enlig svale, hvis man spørger analytikerne.
  • Risikoen er at vi skal helt frem til 2023 for at finde den opløftende trøst i indtjeningsmulighederne, når/hvis forsyningskæderne ser mindre udfordrede ud.

COP-26 en større skuffelse

COP-26 i Glasgow er gået ind i den afgørende fase. Når resultatet skal gøres op på fredag den 12/11, er der risiko for, at investorerne først og fremmest vil huske topmødet for resultater inden for udledning af metangas; at afskovningen af regnskov skal stoppe inden for en årrække og at Indien i 2070 skal være en Co2 neutral. Der er dog for lidt konkret energi i de initiativer, til at kunne give de støre grønne danske aktier kortsigtet medvind.

Sælg nu, og vend tilbage senere?

Selv om sidste uges nedjustering fra Vestas ikke kan siges at være en ”meget stor sensation”, er den skuffende og har ramt investorerne som et dybt stød. Første gang lod de Vestas gå, anden gang ligeså, men ved denne tredje nedjustering tog de selskabet og lagde det i den investeringsmæssige venteposition, som var det ”Bro-bro-brille”.

Figur 1: Kursudvikling for Vestas/Ørsted de seneste 3 år

Kilde: Nordnet

Figur 2: Indtjeningsrevisioner for 2021/2022/2023 for Vestas

Kilde: Marketscreener.com

Figur 3: Indtjeningsrevisioner for 2021/2022/2023 for Ørsted

Kilde: Marketscreener.com

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-11-12 09:58

Hvis du har tænkt dig at levere analyser, som den du har lavet med Vestas, så vil jeg flytte min økonomi fra danske Bank. Dit skriv om Wells Fargo har beriget mig med lidt over 10 pct

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-11-12 15:38

Hej Lennart Tak for din besked. Det er netop en kommentar som den du skriver, der driver mig til at skrive som jeg gør. For at inspirere investorerne til at få bedre muligheder for at træffe de gode investeringsvalg, som passer på den enkelte investors risikoprofil. Bravo. Desværre var der en del som ikke forstod hvad der drev Wells Fargo ned til en urealistisk lav prisfastsættelse og desværre heller ikke forstod sammenhængen mellem prisfastsættelse og egenkapitalforrentningen, som gælder for banker. Jeg hævder ikke at have investeringspatent på sandheden, og jeg kan ikke garantere et eksakt antal skriv om enkeltaktier på… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-04 21:27

Vel, Lennart, en blind høne kan osse…osv. For eksempel i 2020 kom årets nok dårligste aktievink fra Per Hansen, da Nordnet fortalte, at han gik ind i året med NAS som sin største private enkeltinvestering. Der tabte han cirka 80 procent på få måneder. Og Millionærklub drengene trak sig hurtigt fra Shareville efter elendige præstationer. I lange perioder tabte Lau stort på alt hvad han rørte ved. Det kom ikke som en overraskelse. Et samarbejde mellem internationale universiteter – blandt andre Oxford og Harvard – har vist, at det er klogest at gøre det modsatte af, hvad aktieanalytikerne anbefaler. Forskerne… Læs mere