Spring til hovedindhold

Findes der et nemt alternativ til kontanter og dyre bankordninger?

Ikke mindst i disse tider bliver jeg ofte kontaktet af familie og venner, der er på udkig efter en nem måde at investere deres penge. Enten har de et kontantbeløb, som de er trætte af at betale negative renter af, eller også står deres opsparing i dyre fonde og traditionelle investeringsordninger i bankerne. Fælles for dem er, at de ønsker en investeringsløsning, de kan have tillid til kan ”passe sig selv” og samtidig være sikre på, at omkostningerne ikke er højere end nødvendigt.

Hvor svært kan det være?

Når du skal investere, er det altid vigtigt at starte med at overveje, hvornår du skal bruge pengene, og hvilken risiko du er villig til at løbe. Mange tænker, at det må være nemt at forrente sine penge bedre end en negativ indlånsrente på 0,6 procent. Det er det typisk også på den lange bane– men især på kortere sigt er det desværre ikke sådan, at man som investor er garanteret et positivt afkast.

Et par af de spørgsmål, du skal tænke over:

  • Hvornår skal jeg bruge pengene?
  • Er jeg afhængig af pengene?
  • Kan jeg tåle at tabe nogle af dem?
  • Hvor risikovillig er jeg som person?

En tommelfingerregel er typisk, at du ikke skal investere penge, du forventer at skulle bruge inden for tre år. Det kan være en god idé at forsøge at opdele opsparing til forskellige formål.

Eksempel på forskellige formål ved en formue på 500.000 kroner:

  • 50.000 kr. reserve de næste 3 år = stå kontant (og evt. acceptere negative renter)
  • 450.000 kr. skal bruges over 3 år eller mere = investering i værdipapirer

Hvordan skal jeg så investere pengene?

Vi er som mennesker forskellige, og det som din nabo investerer i er ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Det er væsentligt at holde fast i, at det afkast du kan opnå hænger sammen med den risiko, der er forbundet med investeringen.

Nedenfor kan du se tre forskellige porteføljer med henholdsvis lav, mellem og høj risiko. De er sat sammen af fem forskellige investeringsforeninger og således at aktieandelen er størst i porteføljen med høj risiko (100%) og lavest i porteføljen med lav risiko (33%).

Når du har valgt, hvilken risikoprofil, du ønsker, kan du nemt købe alle fem investeringsforeninger med den angivne procentvise fordeling på Nordnets platform.

Forventet afkast er lavet med udgangspunkt i ”Rådet for afkastforventninger” med tidshorisont 1 – 10 år. Du kan læse mere om de nyeste afkastforventninger her.

Investeringsforeningerne er udvalgt, så du får et lavt årligt omkostningsniveau på mellem 0,31 og 0,47 procent afhængig af, hvilken portefølje, du vælger.

Er du i tvivl om hvilken risiko du skal vælge, kan du benytte Investeringsguiden som vejledning.

Pas på omkostningerne

Og omkostningerne er vigtige. En typisk dansk bank tager ofte mellem 1,3-2 procent i årlige omkostninger for at investere dine penge i en almindelig pleje- eller puljeordning. Hvis du er til mellem risiko og vælger den gule portefølje med en ÅOP på 0,39 procent, så kan du altså opnå en stor besparelse.

Lad os antage, at du skal investere 500.000 kroner, og din bank tager 1,4 procent i omkostninger årligt, så svarer det til 7.000 kroner om året. Til sammenligning er omkostningerne i Nordnets portefølje med middel risiko 1.950 kroner årligt.

Som du kan se i grafen nedenfor har omkostninger stor betydning for dit afkast over tid. I løbet af 10 år løber forskellen op i hele 69.000 kroner målt på afkast efter omkostninger.

1 procent i sparede omkostninger betyder 69.000 kroner mere i afkast over 10 år

Startbeløb 500.000 kr. Afkast efter omkostninger i Nordnet porteføljen middel er 4,18% om året mod 3,18% i den traditionelle Bank portefølje. Der er ikke taget højde for evt. kurtage og historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Hvis du har mod på selv at købe investeringsforeninger, fx ud fra en fordeling med høj, mellem eller lav risiko som ovenstående, kan der altså være mange penge at spare i gebyrer.

Investeringsforeningerne giver hver især en god spredning på mange forskellige aktier og obligationer, og der er derfor ikke behov for, at du løbende følger med i udviklingen på de finansielle markeder. Med mellemrum – eksempelvis en gang om året – er det dog fornuftigt at tjekke den procentvise fordeling mellem de enkelte investeringsforeninger, og justere dem så deres værdi igen svarer til den fordeling, du startede med. Det betyder nemlig, at du fastholder dit valgte risikoniveau, selvom fondene udvikler sig forskelligt. Justeringen foretager du helt enkelt ved at købe og sælge en andel af de enkelte investeringsforeninger.

I de traditionelle investeringsløsninger er det typisk banken, der står for den løbende tilpasning af de enkelte fonde. Men som du kan se af ovenstående, er der altså 69.000 kroner at hente for hver halve million, du investerer, ved at selv at lave den årlige tilpasning.

Hvad hvis jeg vil spare op og investere hver måned?

I Nordnet har vi Månedsopsparingen, som giver dig mulighed for at lave en investeringsplan – fx baseret på en af de tre porteføljer ovenfor. Du kan dog også vælge en lang række andre investeringsforeninger eller de såkaldte ETF’er. Fordelen for dem alle er, at du sparer kurtagen i forbindelse med at du handler.

Vi har lige lanceret en ny funktion til Månedsopsparingen, der hedder ”Nordnet Guider mig”. Den er specielt god til dig, som er nybegynder og gerne vil have inspiration ud fra nogle parametre, du selv vælger.

Læs mere om Månedsopsparingen og ”Nordnet guider mig” her (vælg knappen “Hjælp mig med at komme i gang”)

Tilbage til start

Indledningen til dette blogindlæg var: ”Findes der er nemt alternativ til kontanter og dyre bankordninger? Det håber vi, at du nu har fået et indtryk af, at der gør – og at der er masser af hjælp at hente undervejs, hvis du ønsker selv at gå i gang.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer