Spring til hovedindhold

Fyld et ekstra element i porteføljen, og skab bedre forhold mellem afkast og risiko

Dette indlæg er markedsføring.

Mange investorer kan få et bedre risikojusteret afkast ved at inkludere et risikospredningsaktiv i deres portefølje. Det er et aktiv som typisk klarer det godt, når aktier klarer det dårligt.

Langt de fleste private investorer har både aktier og obligationer i deres investeringsportefølje. Aktier og obligationer er de to vigtigste byggeklodser i en veldiversificeret portefølje, men mange investorer kan faktisk få et bedre risikojusteret afkast ved at inkludere et risikospredningsaktiv i deres portefølje. Et risikospredningsaktiv er en investering, som typisk klarer det godt, når aktier klarer det dårligt. Risikospredningsaktiver minimerer porteføljens samlede risiko, og samtidig kan det også give et bedre afkast, hvis man løbende rebalancerer sin portefølje (læs mere om rebalancering her).

Som investor ønsker man, at ens risikospredningsaktiv klarer det godt, når resten af porteføljen oplever modvind. Der er flere aktiver, der kan leve op til dette, men et af de typiske eksempler er guld. Guld bliver af mange betragtet som en sikker havn i krisetider og har historisk klaret det godt i perioder med modvind på aktiemarkedet – undtagelser findes dog. Andre eksempler på risikospredningsaktiver er sikre valutaer som dollar, schweizerfranc og yen. Derudover kan investeringsfonde med fokus på netop at levere afkast, når aktier har det svært, være et alternativ, som påpeget i notatet ”Uncorrelated Assets: An Important Dimension of an Optimal Portfolio” af AQR, et amerikansk investeringsselskab med omkring 150 mia. dollar under forvaltning.

Højere afkast

Ser man på data for de seneste 25 år, bliver det tydeligt, at afkastet kan optimeres ved at tilføje et risikospredningsaktiv til porteføljen – analysen er lavet med guld, men andre aktiver vil give tilsvarende resultater. Tager man udgangspunkt i en portefølje med 50% aktier og 50% obligationer og udskifter 5% af både aktiedelen og obligationsdelen med guld, stiger det årlige afkast i fire ud af fem illustrerede perioder. Over den længste periode på 25 år er merafkastet ved at inkludere guld 35 procentpoint, se figur 1, hvilket svarer til 0,4 procentpoint om året. For at opnå det højere afkast er det centralt, at man løbende rebalancerer porteføljen.

Figur 1: Risikospredningsaktiv kan øge det samlede afkastet

Note: Aktier: MSCI World, Obligationer: BEDE1-10. Porteføljerne rebalanceres månedligt, og der er i dette eksempel ikke inkluderet omkostninger ved rebalanceringen.
Kilde: Bloomberg og Maj Bank.

Lavere risiko

Afkastet kan blive positivt påvirket af at inkludere et risikospredningsaktiv, men den primære fordel er, at det reducerer porteføljens risiko. Det bliver tydeligt i figur 2, hvor risikoen målt ved porteføljens historiske nedture er vist. Her fremgår det, at porteføljen, hvor guld er inkluderet, faldt mindre og genvandt tabene hurtigere under de store kriser.

Figur 2: Historiske nedture har været mindre med et risikospredningsaktiv i porteføljen

Note: Aktier: MSCI World, Obligationer: BEDE1-10. Porteføljerne rebalanceres månedligt, og der er i dette eksempel ikke inkluderet omkostninger ved rebalanceringen. Kilde: Bloomberg og Maj Bank.

Den løbende rebalancering er afgørende for, om diversificeringselementet giver det ønskede ekstra afkast og lavere risiko. Denne er selvfølgelig forbundet med omkostninger og skal derfor kun foretages, når fordelingen af aktiverne ligger udenfor et sæt foruddefinerede udsvingsintervaller.

Kontra Strategier

I Maj Invest arbejder vi også med diversifikationselementer i vores anbefalede porteføljer. Her bruger vi Maj Invest Kontra Strategier, som klarer det godt i perioder, hvor aktierne oplever modvind. Maj Invest Kontra Strategier har blandt andet guld i porteføljen, men har også mulighed for at investere i en række andre aktiver, som kan give ekstra afdækning. F.eks. kan afdelingen ”gå kort” i aktiemarkedet og dermed tjene penge, når aktierne falder, ligesom afdelingen kan investere i forskellige temaer baseret på de problemer, finansmarkederne står overfor. Guld er nemlig ikke altid det aktiv, der klarer sig bedst, når aktierne falder. I 1980 faldt guld med 46%, og i denne periode havde investeringer i valutaer som dollar, schweizerfranc eller yen været en bedre beskyttelse mod aktiefaldet – se figur 3.

Figur 3: Risikospredningsaktivers afkast i tider med aktiefald

Note: 10-årig statsrente viser ændringen i renten. Kilde: Bloomberg og Maj Bank.

Netop fordi Maj Invest Kontra Strategier har flere strenge at spille på, har afdelingen også historisk haft en større negativ korrelation med aktiemarkedet end guld. Derfor nedbringer det risikoen i en portefølje yderligere, hvis Maj Invest Kontra Strategier inkluderes fremfor blot at inkludere guld. Det betyder, at man indenfor samme risikoramme kan tillade sig at øge aktieandelen, når man samtidig inkluderer Maj Invest Kontra Strategier. Tager man igen udgangspunkt i en portefølje med 50% aktier og 50% obligationer og sammenligner med en portefølje bestående af 55% aktier, 35% obligationer og 10%. Maj Invest Kontra Strategier, har man historisk kunnet opnå en pæn forbedring af afkastet uden at øge porteføljens samlede risiko mærkbart, se figur 4 og 5.

Figur 4: Afkastet er historisk blevet bedre ved at inkludere Maj Invest Kontra Strategier

Note: Aktier: MSCI World, Obligationer: BEDE3-5. Porteføljerne rebalanceres månedligt, og der er i dette eksempel ikke inkluderet omkostninger ved rebalanceringen.
Kilde: Morningstar og Maj Bank.

Figur 5: Udvikling relativt til en portefølje med 50% aktier og 50% obligationer

Note: Aktier: MSCI World, Obligationer: BEDE3-5. Porteføljerne rebalanceres månedligt, og der er i dette eksempel ikke inkluderet omkostninger ved rebalanceringen.
Kilde: Morningstar og Maj Bank.

Aktier og obligationer bør altid udgøre de største dele af en langsigtet investeringsportefølje, men andre diversificeringselementer har også en plads i porteføljen, når det gælder om at opnå det bedste risikojusterede afkast.

Ansvarsfraskrivelse

Dette præsentationsmateriale er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (“Maj Invest”). Præsentationsmaterialet er alene udarbejdet som informationsmateriale. Præsentationsmaterialet er ikke et tilbud eller en opfordring til køb/salg af værdipapir, valuta eller finansielt instrument.

Præsentationsmaterialet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset nogen investors personlige forhold. Præsentationsmaterialet er ikke investeringsrådgivning og bør ikke opfattes som sådan, præsentationsmaterialet giver kun generelle informationer om værdipapirer, herunder investeringsbeviser. Præsentationsmaterialets informationer kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning.

Præsentationsmaterialet er baseret på informationer fra kilder, som Maj Invest finder troværdige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for materialets rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af præsentationsmaterialet, herunder eventuelle tab.

Maj Invest og dets moderselskab samt medarbejdere i Maj Invest kan udføre forretninger, etablere, afslutte, ændre eller have positioner i værdipapirer, valuta, finansielle instrumenter, som er omtalt i præsentationsmaterialet. Maj Invest kan endvidere udføre investerings- eller porteføljerådgivning for kunder, som er omtalt i præsentationsmaterialet, f.eks. Investeringsforeningen Maj Invest. Maj Invest har samarbejdsaftale om formidling af handel med og information om investeringsforeningsandele i Investeringsforeningen Maj Invest, og Maj Invest honoreres herfor.

Vurderinger i præsentationsmaterialet er baseret på skøn og forudsætninger. En investering i værdipapirer, herunder investeringsbeviser, er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i præsentationsmaterialet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Præsentationsmaterialet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Præsentationsmaterialet er til modtagerens personlige brug og må ikke udleveres, kopieres eller offentliggøres til andre uden Maj Invests tilladelse, andet end i det omfang det er nødvendigt til andre personer inden for samme organisation.

Materialet er produceret af Maj Invest og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Maj Invest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra Maj Invest. Se alle satser her. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes på majinvest.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer