Spring til hovedindhold

Hvad kan en aktiesparekonto give dig mere end et normalt depot?

Med en aktiesparekonto sparer du på skatten. Og mindre til skat betyder mere til dig. Se et eksempel på, hvad det kan betyde i forhold til en investering på en normalt depot.

Mange mennesker har spurgt mig: ”hvad kan jeg egentlig få ud af at oprette en aktiesparekonto, og er det besværet værd?”

Helt overordnet siger jeg til dem: ”Du bør overveje at oprette en aktiesparekonto, fordi det er en god idé for langt de fleste.

Med en aktiesparekonto sparer du nemlig på skatten. Og mindre til skat betyder mere til dig. Skatten på en aktiesparekonto er kun 17 procent, hvilket er betydeligt lavere end de henholdsvis 27 procent og 42 procent, som du ellers bliver beskattet af dine aktiegevinster, uanset om de stammer fra kursstigninger eller udbytter.

Skat: Automatisk indberetning og afregning med aktiesparekonto hos Nordnet

Skattereglerne for investering kan virke komplicerede. For at gøre det nemt at bruge en aktiesparekonto, har vi lavet et setup, hvor vi automatisk indberetter og afregner din årlige skat for dig. Så behøver du ikke selv bruge tid på det, og du kan udnytte den lavere beskatning uden det resulterer i ekstra arbejde til dig.

Hvor meget kan man indbetale nu og i fremtiden?

Oprindeligt blev aktiesparekontoen introduceret fra politisk hold, fordi man ville give flere danskere et incitament til at komme i gang med at investere. På nuværende tidspunkt er der et loft på 102.300 DKK på aktiesparekontoen, som er det største beløb man kan investere.

Loftet er dog blevet reguleret en smule hvert år, og det var en del af det oprindelige politiske udspil, at loftet ville blive reguleret løbende. Hvis den tendens fortsætter, vil det hvert år blive muligt at sætte mere ind på din aktiesparekonto.

Hvordan kan gevinsten på en aktiesparekonto se ud – et eksempel

Nå, tilbage til det oprindelige spørgsmål om, hvad man kan få ud af at investere på en aktiesparekonto? Vi har regnet lidt på, hvad du kan opnå i fortjeneste ved at oprette en aktiesparekonto sammenlignet med, hvis du har et almindeligt depot og betaler henholdsvis 27 eller 42 procent i aktieavancebeskatning.

Kilde: Egen tilvirkning. Forudsætning er lavet ud fra 7 procent i årligt afkast på aktier før skat. I grafen forudsættes at skatten betales hvert år på hhv. 17%, 27% og 42%,

Som det fremgår af grafen, kan en aktiesparekonto være en god ide, hvis man kan opnå et langsigtet afkast på aktiemarkedet over mange år. I ovenstående eksempler er der anvendt 7 procent i årligt afkast, da det er baseret på tidligere års afkast fra en portefølje med blandede aktier.

Grafen illustrerer blot en akkumuleret effekt, og det er naturligvis ikke sikkert, at aktier stiger 7 procent hvert år de næste 30 år, men eksemplet er med for at illustrerer rentes rente-effekten. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og investering i aktier kan resultere i tab. I få tilfælde med ekstremt høje årlige afkast i mange år i træk, så kan almindeligt depot være bedre, men søg altid selv skatterådgivning.

OBS: Hvis du har store aktietab fra tidligere år, som er realiseret, så kan det også være, at du skal vente med at oprette en aktiesparekonto til disse tab er brugt.

Hvis du selv vil se udviklingen på din egen formue, har vi lavet en formueberegner på vores forside. Prøv den her.

Mere om aktiesparekonto

Du kan læse mere om aktiesparekontoen på vores produktside.

Landechef for Nordnet i Danmark, Anne Buchardt, har også tidligere skrevet om aktiesparekonto hos Nordnet – læs det her.

Inspiration til din aktiesparekonto

Som inspiration til hvad du skal investere i med din nye aktiesparekonto, kan du starte på vores aktieinspirationssider, som findes her.

Opret en aktiesparekonto online

Du kan selv oprette din aktiesparekonto hos Nordnet på få minutter. For at oprette kontoen skal du igennem et kort flow, som hjælper dig i gang.

Hvis du har en konto hos Nordnet allerede, kan du oprette din aktiesparekonto her.

Hvis du er helt ny på Nordnet, kan du oprette en profil og en aktiesparekonto her.

Bemærk: Du må kun have een aktiesparekonto, så hvis du allerede har oprettet en aktiesparekonto hos en anden udbyder, skal den lukkes, før du kan oprette en aktiesparekonto hos Nordnet. Det gælder uanset, om du har taget aktiesparekontoen i brug eller ej.

Mere om skatten

For de særligt skatteinteresserede kan man læse om alle regler vedrørende aktiesparekontoen her på skat.dk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
JJ A
JJ A
2021-11-24 09:35

Skatten på en aktiesparekonto er kun 17 procent, hvilket er betydeligt lavere end de henholdsvis 27 procent og 42 procent, som du ellers bliver beskattet af dine aktiegevinster, uanset om de stammer fra kursstigninger eller udbytter.”

det her er da noget økonomisk pærevælling. Det ene beskattes ud fra lagerprincippet mens det andet ud fra realisationsprincippet.

Kent K Jensen
Kent K Jensen
Svar til  Brian Buus Madsen
2021-11-24 10:48

Hej Brian. Jeg er helt ny til ideen om aktiesparekontoer. Man skal betale 17% af gevinsterne årligt. Det vil vel betyde at du skal gøre en af følgende to ting. Lad os sige at jeg opretter en aktiesparekonto og køber for de 102.000 kr i en aktie. Lad os så sige at jeg er heldig at denne aktie stige 100% på et år, som det er set med mange aktier det seneste år. Det vil sige jeg har et overskud på 102.000 og skal dermed betale lidt over 17.000 kr i skat ved årets udløb. Vil det sige at jeg… Læs mere

Kent K Jensen
Kent K Jensen
Svar til  Brian Madsen
2021-11-24 13:55

Hej Brian Tak for svar, det er en interessant udregning. Lad os sige at vi så har en aktiesparekonto og det er gået rigtigt godt som i de tal du har brugt. Men 3. år falder kursen drastisk (fx 40%) evt pga fundamentale ændringer i virksomheden som gør at man måske er tvunget til at sælge de aktier man jo allerede er blevet beskattet af overskuddet af. Hvordan ser det ud her? her har jeg jo teknisk set betalt meget mere for aktien end jeg ville have gjort ved frit depot.

Christian
Christian
2021-11-24 13:23

Er det en fordel at have ETF’er på sin aktiesparekonto som jo alligevel er beskattet efter lagerprincippet? Betaler man både efter lagerprincippet og realisationsprincippet hvis man sælger en ETF med gevinst på et almindeligt aktiedepot?

Lasse
Lasse
2021-11-26 07:03

Er loftet på de 102k loftet for kontoen totalt eller er det hvor meget jeg må indbetale pr. år?

Så hvis det er et loft på kontoen, så skal man sælge ud hvert år senest ved årsskiftet?

Jacob Fredsøe
Jacob Fredsøe
2021-11-26 09:03

Der er tilfælde hvor det er en fordel at bruge et normalt depot. I jeres eksempel har i bruger lagerbeskatning for det hele, men da man ikke betaler skat før realisering af aktier, kan de trækker renters rente undervejs. Det kan faktisk betale sig alt efter hvad den gennemsnitlige stigning er per år og hvor lang tidshorisont man har, også selvom man kommer til at betale 42% i skat i forhold til de 17%. Jeg har lavet et heatmap der viser hvornår det er bedst at have aktiedepot eller aktiesparekonto i forhold til tidshorisont og forventet stigning. https://www.finansanalyser.dk/nar-skattefar-skal-have-sin-bid-af-kagen-sa-giv-ham-det-mindste-stykke/ For de… Læs mere

Jacob Fredsøe
Jacob Fredsøe
Svar til  Brian Buus Madsen
2021-11-26 11:43

Det kræver også et forholdsvist urealistisk forventet afkast at krydse over til en fordel for depotet. Det er også derfor jeg personligt mener at en aktiesparekonto er mest optimalt for de fleste tilfælde. Men, hvis vi bruger en tidshorisont på 31 år som i jeres eksempel, men skruer det årlige afkast op til 12%, så ender aktiesparekontoen på 1,935,872 mens et depot ender på 3,422,622 der så skal betales 42% af, hvilket bringer det ned til 1,985,120 (så en forskel på 49,248 kroner mere ved aktiedepotet). Og det er der hvor de begynder at krydse over. Jo højere afkast og… Læs mere

Morten Emil Engel
Morten Emil Engel
2021-11-26 09:26

Et par spørgsmål:

  • Er det korrekt at det er bedst at investere i ETF af skattetekniske årsager.
  • kan man oprette en altiesparekonto til ens børn? Og hvordan sammenlignes den med en børneopsparing i aktier?

med venlig hilsen, Morten

Claus Sabroe
Claus Sabroe
2021-11-26 17:08

Hej
Hvordan foregår beskatningen rent praktisk? For jeg en mail om beløbets størrelse, og hvis der ikke er frie midler på kontoen hvad så?
Venlig hilsen
Claus S.

Sille P
Sille P
2021-11-27 13:47

Hej Brian

Giver Nordnet besked om hvormeget skat man skal betale – så man kan sætte penge til siden eller indsætte pengene til tiden? hvis ja- hvor lang tid før giver Nordnet beskeden?

Claus F D Bjerregaard
Claus F D Bjerregaard
2021-11-30 12:35

Er det rigtigt at der er grænse for hvormeget der må stå i fonde og etf på en ask??

Frank Rask-Jendresen
Frank Rask-Jendresen
2021-12-01 14:47

Hej
jeg har en privat aldersopsparing med lav beskatning. Kan jeg beholde denne og oprette en aktiesparekomto?

britainia
britainia
2022-01-18 17:52

Hej Brian, Har et spørgsmål om at hæve/indskyde penge på en ASK i fht. indskudsloft. Eksempel: Jeg opretter en ASK i morgen og indsætter 30.000 kr, som jeg investerer i aktier. I starten af juni 2022 sælger jeg ud af aktierne for 10.000 kr med en gevinst på 5000 kr, hvorefter jeg hæver de 10.000 fra min ASK. Hvor meget kan jeg herefter max indskyde på ASK’en i indeværende kalenderår – udover de 30.000, jeg satte ind til at starte med? Mvh Brit

Frederik Vest, Nordnet
Svar til  britainia
2022-01-20 06:51

Hej Brit,

Du kan maks indskyde 103.500 for hele året, dette ændrer dit løbende afkast inden for samme år ikke på.
Når du indskyder 30.000 kr., er tilbageværende mulige indskud 73.500 kr.

De 10.000 kr. du trækker ud, må du gerne indsætte på ny sammen med de 73.500 kr., derfor er din grænse nu op til 83.500 kr.

Når du indbetaler til din ASK, vil det tilbageværende mulige indskud stå sammen med et ‘?’, hvor du kan læse mere.

britainia
britainia
2022-01-20 10:06

Hej Frederik, Tak for svar. For at være helt sikker på, at jeg har forstået dig ret, kan jeg altså ud over de 73.500 kr, indskyde alle 10.000, jeg trækker ud, selvom 5.000 af de 10.000 er gevinst? Hilsner Brit

Frederik Vest, Nordnet
Svar til  britainia
2022-01-20 11:56

Hej Brit.

Korrekt, afkast har ingen direkte betydning for indeværende år.