Spring til hovedindhold

Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier?

Stigende renter og inflationsforventninger har de seneste måneder sat de dyreste danske superaktier markant ned. Forklaringen er meget enkel. Men er det nu tid til at købe dem igen?

Stigende renter og inflationsforventninger har de seneste måneder sat de dyreste danske superaktier markant ned. Forklaringen er meget enkel. Men er det nu tid til at købe dem igen?

Med stigende renter indregner analytikerne en højere diskonteringsrente i deres modeller, og det sætter sig som lavere nutidsværdier for en estimeret fair aktiekurs. For knap halvanden måned siden, i starten af november, skrev vi i denne klumme ”undgå de danske superaktier” med henvisning til netop dette scenarie. Siden da er det gået voldsomt ned ad bakke netop for disse superaktier.

Flere af de aktier, vi kalder superaktier, er faldet 30-50 procent over de seneste måneder, uden at deres vækstudsigter er nævneværdigt ændret. Og på et tidspunkt vil de vende og antagelig starte en langsigtet ny fremgangsperiode.

Når vi fokuserer på dette nu, har det to forklaringer. For det første er flere af de aktier, vi snakker om, ved nå vigtige tekniske støttepunkter. For det andet er der senest begyndt at tegne sig et lidt andet kursmønster i nogle af aktierne.

Bemærkelsesværdigt er det, at netop disse meget dyre aktier, målt på Price/Earnings, fredag viste overraskende robusthed. I dagens meget negative marked klarede Ambu, Genmab, ChemoMetec og Bavarian sig flot med mindre plusser.

Det er slet ikke sikkert, at disse aktier har nået bunden. Men når de gør det, er der lagt op til en voldsom stigningsperiode. Det gælder ikke mindst for Ambu og Bavarian, som hører til de mest shortede aktier på det danske aktiemarked.

Udsigt til historisk short squeeze

Knap 11 procent af aktiekapitalen i Ambu er shortet, svarende til aktier for 3,5 mia. kr., der skal tilbagekøbes af shortfondene for at afdække deres positioner.

Med den daglige omsætning i Ambu på ca. 150 mio. kr. svarer det til 23 dages fuld omsætning, shortfondene skal købe op i for at afdække deres positioner. Eller 46 dage med halvdelen af omsætningen. Det kan udløse en historisk short squeeze på det danske aktiemarked.

Men husk lige, at Ambu-aktien stadig, efter halvering af aktiekursen, handles til 70 gange det forventede overskud i 2023. Så aktien kan meget vel falde meget mere, før den skal købes. Billedet er næsten det samme for Bavarian, som har shortet 5,1 procent af aktiekapitalen.

Det vil dog være gambling at satse på, at det hele vender nu. Også selvom det amerikanske aktiemarked fredag aften sluttede meget positivt, og det vil smitte positivt af på det danske aktiemarked mandag formiddag. Rentemarkederne forventer et stadig hurtigere tempo i den amerikanske centralbanks øgning af den korte rente det næste halve år.

Og det er dette rentescenarie, som – tøvende – er ved at blive indarbejdet i aktiemarkedet. Når det ikke går stejlt nedad bakke, skyldes det også den igangværende sektorrotation, hvor de store investorer flytter kapital ud af høj-Price/Earnings papirer over i valueaktier og finansaktier.

Vi forventer denne trafik vil fortsætte en rum tid endnu. Og denne rotation betyder også, at det generelle indeks kun skrider langsomt, indtil videre.

En ny stigende bekymring på markedet er, at den amerikanske (og andre) centralbanker kommer alt for sent i gang med at sætte de korte renter op til at tæmme inflationen. Det kan udløse en chokkur for både aktiemarkedet og makroøkonomien. Historien viser, at perioder med stigende inflation, og efterfølgende rentestigninger, næsten altid ender i en økonomisk recession.

Så selvom vi forude måske får et kortsigtet økonomisk genåbningsboom, kan der i andet halvår ligge en recession og lure forude. Og da aktiemarkederne som regel er 6-9 måneder foran den virkelighed, vi kan se, kan dette scenarie meget vel begynde at sætte sig i aktiemarkedet. Er det allerede ved at ske nu? Måske.

Forsigtighed giver pote

Den forsigtige tilgang til aktiemarkedet, som vi i Porteføljen og investeringsfonden Aktieugebrevet Invest forfulgte i efteråret, begynder nu for alvor at give pote. Selvom vi er næsten fuldt investeret, har vi outperformet markedet solidt i starten af det nye år med et porteføljeafkast på minus 2,7 procent mod Copenhagen Benchmarks fald på 5,5 procent.

Resultatet er opnået gennem stor vægt mod turnaround aktier, finansaktier og andre aktier, vi anser for at være billige. Og så har vi også et par dyre outsidere, som vi har meget stor tiltro til på den lange bane. Vi bemærker også, at kun fire ud af 60 investeringsforeningsafdelinger med danske aktier aktuelt har en bedre performance end Økonomisk Ugebrevs Portefølje og investeringsfonden. Læs også nyt om investeringsfonden AktieUgebrevet Invest her.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer