Spring til hovedindhold

Indien er verdensledende inden for digital innovation

Dette indlæg er markedsføring.

Indien er den hurtigst voksende økonomi blandt verdens større økonomier, og lige nu ser C WorldWide en stor strukturel investeringsmulighed. Læs hvorfor, her.

Skrevet af Abhinav Jagat Rathee, aktieanalytiker og porteføljeforvalter hos C WorldWide Asset Management

Abhinav er født og opvokset i Indien hvorfra han både er uddannet elektronik-ingeniør samt har en MBA med fokus på finans – han har derudover en MBA for C-level ansatte (CEO/CFO/COO) fra The University of Chicago Booth School of Business. Han har arbejdet i finansbranchen med fokus på indiske aktier siden 2007, siden 2018 hos C WorldWide Asset Management i Danmark.

Indien sætter retning for digital infrastruktur

Historisk set er infrastruktur forbundet med fysiske ting som eksempelvis veje, havne, lufthavne, og jernbaner, men med den digitale tidsalder er den digitale infrastruktur blevet en vigtig og betydende faktor. Særligt udviklingsøkonomierne kan derfor ikke udelukkende overlade udviklingen af digitale systemer og infrastruktur til den private sektor. Dette eksemplificeret med Indien, hvor den offentlige sektor, med premierminister Narendra Modi i spidsen, har skabt optimisme blandt befolkningen med innovative og digitalt understøttede reformprogrammer. Reformer der gradvist har styrket økonomien og fået nedbragt korruption. Med det såkaldte ”India Stack-system” har Indien taget førertrøjen med et system og skabelon for den fortsatte udvikling.

India Stack er et udtryk, der anvendes om en samling digitale, offentlige systemer, der hjælper myndighederne, private enheder og borgerne med at interagere ubesværet og digitalt i realtid. Det første stack-system Indien udviklede var inden for ”økonomisk inklusion” til understøttelse af betalinger, men teknologien har universelle anvendelsesmuligheder. Et væsentligt aspekt ved India Stack er, at de digitale offentlige tjenester skabes som platforme og ikke skræddersyede specialløsninger. Dette muliggør en langt større og hurtigere udbredelse af nye systemer og sikrer, at systemer kan kommunikere sammen.

Teknologien bag India Stack

India Stack består af tre lag:

  1. Identifikation
  2. Betalinger
  3. Data

Identifikationslaget – ”verdens mest raffinerede ID-program”
For at skabe et omfattende og robust identitetslag var det nødvendigt at sikre, at alle indere havde en identitet, der kunne kontrolleres digitalt. I 2009 lancerede Indiens regering verdens største biometriske ID-system, ’Aadhaar’, udviklet af regeringens ”Unique Identification Authority of India” (UIDAI). Cheføkonom Paul Romer fra Verdensbanken beskrev systemet som ”verdens mest raffinerede ID-program”. I efteråret 2022 var der udstedt 1,35 milliarder Aadhaar-numre til borgere i Indien. Ifølge Subhash Garg, som er CEO i UIDAI, har samtlige borgere over 18 år og 80 procent af alle borgere mellem 2 og 18 år nu et Aadhaar-nummer. Med Aadhaar er det således muligt at foretage digital verifikation og autorisation af borgere.

Betalingslaget – gratis realtidsbetaling til banker og private
I 2016 lancerede Indien Unified Payments Interface (UPI) – et gratis realtidsbetalingssystem til mobiltelefoner – som er tilgængeligt døgnet rundt på tværs af de forskellige operatører. Penge kan overføres mellem banker, som er regulerede enheder, men andre ikke-regulerede enheder kan også tilbyde betalingsservices på systemet. Systemet gør, at IT-giganter som GooglePay, Whatsapp og andre betalingstjenester nu arbejder via det samme system som bankerne. UPI er en åben, fleksibel platform, der kan anvendes til betalinger både mellem personer, personer og forretninger såvel som forretninger imellem. For at UPI kunne blive en succes, skulle alle indere først have en bankkonto tilknyttet deres Aadhaar-ID og mobilnummer. Det er sket via det såkaldte ”Jan- Dhan Yojana”-program som så dagens lys i 2014, hvis mål var at åbne en bankkonto til alle borgerne. Som følge heraf blev der efterfølgende åbnet mere end 480 millioner nye bankkonti.

Datalaget – gør ydelser langt mindre kompliceret
Datalaget sikrer brugerdata, som kan videregives til fx banker, forsikringsselskaber, kapitalforvaltere, øvrige långivere og skattemyndighederne efter brugerens samtykke. Dette har ført til etableringen af Account Aggregator (AA). AA-selskaberne fungerer som et mellemled, der gør det muligt for en bruger at indhente egne data fra en applikation og videregive dem til en anden aktør både krypteret og i realtid via en elektronisk samtykkeerklæring. Brugeren har samtidigt mulighed for at tilbagekalde sine data. Funktionen med mellemleddet sikrer, at det ikke er muligt at se eller foretage krydssalg af data, hvilket gør systemet ekstremt sikkert set med forbrugerøjne. AA er på mange måder unikt i et globalt perspektiv og gør finansielle ydelser langt mindre komplicerede og meget mere tilgængelige. Den første AA-aktør forventes at starte lancering inden for få måneder.

Vækst i transaktioner med UPI i Indien siden 2016

Graferne viser udviklingen i betalinger med UPI, Unified Payments Interface siden april 2016. Kilde: C Worldwide

Digitale betalinger på gigantisk skala

Indien har sat sig solidt på førstepladsen inden for betalinger, og står nu for 40-45 procent af alle digitale transaktioner på verdensplan. Dette er mere end Kina, USA og Storbritannien tilsammen. Det har de gjort med betalingstjenesten UPI, der nu er den mest udbredte betalingstjeneste i verden. I 2022 steg det samlede antal transaktioner via UPI med over 90 procent til mere end 74 milliarder transaktioner. UPI stod således for 86 procent af Indiens samlede BNP, og væksten fortsætter. Alene i januar 2023 var der over 8 milliarder transaktioner, hvilket er en stigning fra året før på 74 procent. UPI søger nu nye markeder uden for Indiens grænser i lande som Singapore og De Forenede Arabiske Emirater.

Udbredelse af succesen med betalingsplatforme til andre områder

På grund af succesen med betalingstjenesten UPI forventer vi, at platformsteknologien vil finde nye anvendelsesmuligheder på tværs af sektorer i Indien. Dette bl.a.:

• ONDC (Open Network for Digital Commerce): åben platform til e-handel

• OCEN (Open Credit Enablement Network): muliggør kreditbaserede likviditetslån

• Ayushman Bharat: nationalt sundhedssystem, der primært henvender sig til sundheds- og forsikringssektorerne

• National AgriStack: digitale databaser for landmænd omhandlende vejr, frø, afgrøder mv.

• ULIP (Unified Logistics Interface Platform): sammenhængende og landsdækkende logistikplatform, der gør det muligt at følge transportgods fra start til slut

Konklusion: Indien er verdensledende inden for digital innovation

Det er lykkes at opnå denne position ved at skabe decentrale, demokratiske digitale løsninger på konkrete samfundsopgaver med en arkitektur, der muliggør en hurtig skalering og udbredelse. Disse løsninger vil få afgørende positiv indflydelse på Indiens økonomi i de kommende år, da de vil skabe fornyet innovation og stigende produktivitet, hvormed Indiens vækstpotentiale kan forløses.

Indien er den hurtigst voksende økonomi blandt verdens større økonomier (Indiens BNP er på over 1.000 milliarder USD), og vi ser Indien, som måske den allerstørste strukturelle investeringsmulighed for globale investorer over de næste ti år.

Fonde med eksponering mod Indien

Afdelingerne C WorldWide Indien, C WorldWide Asien og C WorldWide Emerging Markets forvaltes af et team på fire porteføljeforvaltere: Mogens Akselsen, Allan Christensen, Aman Kalsi samt Abhinav Jagat Rathee, hvoraf Abhinav har det primære ansvar for Indien-fonden. De har tilsammen 61 års erfaring med porteføljeforvaltning.

Bliv klogere på investering i Indien 
I episode nummer 11 af Vild med aktier, podcasten som udgives af C WorldWide Asset Management, er emnet emerging markets og her kommer Aman Kalsi også ind på Indien som investeringscase.

Materialet er produceret af C WorldWide og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af C WorldWide selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra C WorldWide. Se alle satserher.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes påcworldwide.dk


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer