Spring til hovedindhold

Kan Trump gøre USA ”great again”?

Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg og investorerne har fået årets 3. større rystetur i finansiel henseende. Den umiddelbare reaktion natten til onsdag var fald I USD, oliepriser, mexicanske peso og ikke mindst nedtur for globale aktieindeks. Da de europæiske aktiemarkeder lukkede onsdag, var en betydelig del af mismodet dog forsvundet, og faldene har været noget mindre, end hvad der med rette kunne forventes. Her er mine ideer til, hvordan investorerne kommer investeringsmæssigt videre.

Trump betyder investorusikkerhed

Investorerne havde sat deres penge på Hillary Clinton i det generelle tilfælde og regnet med mere af det, som de kendte. Vælgerne ville det anderledes, og kombinationen af det og initiale fald i olie og USD så ud til at gøre aktiemorgenen onsdag til en meget trist aktieoplevelse. Aktiemarkederne er den ultimative smeltedigel, hvor risikoen fra makro- og mikroøkonomien kommer ned i den store risikogryde og bliver sat over for at koge.

Tredje gang ikke aktiesmertens gang

I skrivende stund gik det knapt så galt, og det skyldes ikke mindst, at det amerikanske valg er den 3. større rystetur, som investorerne får i 2016. Første gang var i januar, hvor en fortsat faldende oliepris og frygt for den kinesiske vækst fik investorerne op i det røde risikofelt. Anden gang var efter Brexit, og nu har vi så den 3. større usikkerhed. Jo flere aktiemæssige nærdødsoplevelser, jo mindre er den marginale effekt hos investorerne alt andet lige.

Det er behæftet med stor usikkerhed at vide, hvad der sker de kommende uger og måneder, når effekten af ikke kun Trumps valgsejr, men også hvad det absolutte republikanske flertal i kongressen (Senatet og Repræsentanternes Hus) viser sig. Her er nogle umiddelbare bud:

  • Trump er ikke positiv stemt overfor frihandel og tror mere og mest på ”made in USA”. Derfor er danske aktier som DSV og Maersk nogle af dem, som investorerne umiddelbart har et køligere aktieforhold til.
  • Vindmøller eller andre former for vedvarende energi er ikke en energitype, som er opstået i Donald Trumps baghave. Selv om PTC aftalen løber, men bliver aftrappet frem mod 2020, giver udsigten til 3x republikansk majoritet investorerne bange anelser med hensyn til væksten efter 2020.
  • Medicinalaktier reagerer positivt onsdag på Trumpsejren. Det skyldes ikke mindst, at demokraterne nærmest har garanteret, at de ville indføre priskontrol med produkterne, og det har været en kurspresser de seneste kvartaler. Hvad der sker nu vides ikke, men det synes realistisk, at der i stedet for grønthøstermetoden sker en mere balanceret politisk gennemgang. Trump har tidligere sagt, at han vil af med Obamacare. Sker det?
  • Donald Trump kan tænkes at forsøge at finde en økonomisk kattelem for at lokke de hundredvis af mia. USD, som er parkeret udenfor USA af skattehensyn, hjem til USA. Det sker dog givetvis kun under devisen ”noget for noget”. Hvis pengene skal hjem igen, kan der blive stillet som modkrav at virksomhederne skal trække noget af den produktion, de har i udlandet, tilbage til USA. Investorerne skal næppe sætte deres lid til, at det bliver en gratis omfang for selskaber som eksempelvis Apple at få pengene ind i USA uden en ”bomskat”.
  • Janet Yellens formandsperiode i FED udløber i 2018, og det er mest sandsynligt, at hun enten ikke ønsker genvalg, eller at andre tager den beslutning for hende. Det kan betyde en mere høgeagtig tilgang til pengepolitikken, når der er gået en rum tid og Donald Trump skal sætte handling bag ved sin politik efter sin indsættelse i januar 2017.
  • Donald Trump vil sætte gang i den amerikanske vækst ved at sænke selskabs- og personskatterne og samtidig investere selektivt i amerikansk infrastruktur. Det kan betyde en forventning om et kortsigtet forøget budgetunderskud og salg af flere statsobligationer. Det kan enten betyde (mest sandsynligt efter min mening) en svækket USD, men hvis det ikke sker, måske let stigende renter. Investorerne vil have et fornuftigt afkast, og enten renten eller USD skal give sig lidt.

Akkumulere eller reducere i aktier?

Investorerne spørger sig med rette om, hvor de skal justere, hvis overhovedet, i deres portefølje. Jeg har følgende umiddelbare tanker, som du måske kan spørge dig selv om:

  • Har du en risiko, som svarer til din investeringsprofil og mavefornemmelse? Hvis ikke så er det en god ide at justere til. Det amerikanske valg kan som under andre hændelser med rystelser være en god anledning hertil.
  • Har du aktier, som ville have det meget bedre under Clinton, bør du overveje at (re)agere.
  • Jeg mener fortsat, at den store optur ligger bag ved og ikke foran investorerne. Der kan kortsigtet være penge at hente, men investorerne bør ikke markant øge deres aktierisiko i det generelle tilfælde. De seneste år er en række aktier steget noget mere end indtjeningen, og sammen med multiple effekten fra de faldende renter har det udtømt det overnormale afkastpotentiale i aktier generelt udover indtjeningsudviklingen.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer