Spring til hovedindhold

Kortsigtet aktiekorrektion forude

Aktiekommentar: De seneste ugers vigende tendens på det amerikanske aktiemarked svarer til vores tidligere udmeldte forventninger om at der helt kortsigtet var hårdt brug for en korrektion ned og afvikling af de ekstremt overkøbte tilstande på aktiemarkedet.

Det makroøkonomiske billede er markant bedre end for blot en måned siden, med bedre økonomiske nøgletal fra Kina, Europa og USA. Mens det amerikanske aktiemarked de seneste uger har vist svaghedstegn, har det toneangivende tyske DAX faktisk holdt skansen overraskende flot.

Der er ellers næsten altid en parallel udvikling i europæiske aktier, der følger tæt i kølvandet på det styrende amerikanske aktiemarked. Denne samvariation ser ud til at være brudt for tiden, og det er et vigtigt signal, når man skal tolke udviklingen på aktiemarkederne.

Vi ser den negative stemning på det amerikanske aktiemarked som en direkte konsekvens af usikkerhed i markedet om, hvad den amerikanske centralbank melder ud medio september om opbremsning af opkøbene af amerikanske statsobligationer for 85 mia USD hver måned. Obligationsrenten fortsætter med at tordne op, og fredag fik den endnu et kraftigt ryk opad.

Fortsat stigning i obligationsrenten

Den stigende obligationsrente forventer vi vil fortsætte, med mindre der kommer meget ringere makroøkonomiske nøgletal. Vi kan dog godt se for os, at Steen Jakobsen fra Saxo Bank får ret i at den aktuelle optimisme om USA’s økonomi begynder at tone ud i løbet af det kommende halve år. Det vil antageligt betyde, at FED alligevel ikke bremser de månedlige obligationsopkøb, hvorved obligationsrenten igen vil falde en del, mens aktiemarkederne vil få ny positiv energi.

Faktisk er det sandsynligt, at aktiemarkederne under alle omstændigheder begynder at stige igen indenfor en måneds tid, når der kommer mere klare signaler. Alternativet – nemlig en fortsat bedring af amerikansk økonomi – vil nemlig løfte virksomhedernes salg og overskud, og det vil selvfølgelig være godt for aktierne.

Risikoen er altså, at den næste måneds usikkerhed vil give grundlag for flade eller vigende aktiemarkeder, som bør ses som en købsmulighed, der skal anvendes til at omgruppere aktieporteføljen til et nyt aktierally.

Man kan selvfølgelig aldrig udelukke, at der kommer nye ulykker ind fra sidelinjen, borgerkrig i Ægypten med øget geopolitisk uro i Mellemøsten og højere oliepriser, nye kriser i nogle af de statsgældsramte sydeuropæiske økonomier, eksempelvis Spanien, Grækenland og Italien eller finansielle chok i store finansvirksomheder, som følge af den stigende obligationsrente.

Men den europæiske statsgældskrise synes indtil videre at være solidt inddæmmet. Indikatoren for konkursrisiko i den europæiske banksektor, Itraxx Financials, ligger på det stærkeste niveau i mere end fem år, og det betyder, at der ikke ses de store finansielle risici for bankerne lige foreløbig.

Omkring optimismen om europæisk økonomi er det værd at bemærke, at der er ved at ske en stabilisering af nedture, og at der kan være lang vej til egentlig solid økonomisk vækst på 2-3 % årligt. Om en uges tid kommer foreløbige Flash PMI for erhvervstilliden i de europæiske lande, og disse tal vil blive ekstremt spændende. De vil sige noget om, hvorvidt sidste måneds positive PMI data var en enlig svale – eller om der er en varig bedring på vej.

Vores bundlinje er, at vi ikke forventer nogen stor nedtur på aktiemarkederne på seks måneders sigt. På én måneds sigt kan der være øget nervøsitet og vigende aktiekurser. Tilbagefald kan anvendes til trinvis opkøb eller omgruppering i porteføljen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-08-19 10:36

mange europæiske markeder (inkl. det danske) korrigerede 10 pct fra medio maj til ultimo juni, så hvad jeg konkluderer ud fra dit indlæg er, at vi kan regne med bearmarket…?