Spring til hovedindhold

Langers Skarpe: Det lugter langt væk af short squeeze

Den seneste uge har været en kæmpe fest på de vestlige aktiemarkeder. På kun fire handelsdage steg det toneangivende tyske DAX-indeks 4 pct., og det trak også det danske aktiemarked med op.

Vi tolker ugens massive kursstigninger på denne måde
Det første skub opad i starten af ugen kom, da den tyske future to gange testede det vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Begge gange viste aktierne styrke netop ved denne test.

Det andet skub kom, da aktierne for alvor begyndte at vinde styrke, hvorefter de store professionelle shortere begyndte at hjemkøbe deres shortede aktier for at afdække deres positioner. Endelig begyndte renterne at falde en lille smule torsdag som udtryk for, at inflationen måske alligevel ikke fortsætter lodret op efter amerikansk data for producentpriserne (PPI).

Vi angav for en uge siden i aktiestrategianalysen nogle signaler, som kunne få markedet til at vende, bl.a. vigende renter og lavere inflationsforventninger. Præcis dette gav markedet et løft.

Men aktuelt er der ingen grund til at tro, at træerne vokser ind i himlen
De grundlæggende signaler peger fortsat mod stigende inflation, højere energi, kobber- og andre råvarepriser. Men billedet bliver også mudret af, at fragtraterne nu viser en klar faldende tendens – både ved de globale containerrater (negativt for Mærsk) og tørlastraterne i Baltic Dry Bulk, hvilket er negativt for DS Norden. Fortsætter fragtraterne med at falde, kan det betyde mindre propper i logistikkæderne og et lavere inflationspres.

Efter de massive stigninger er den tyske DAX Future lige netop nået til 50 dages glidende gennemsnit omkring 15.560. Får vi et brud af denne modstand i løbet af de næste handelsdage, kan det være et signal om, at markedet har besluttet sig for, at inflationsproblemerne alligevel er midlertidige. Og så er der et vigtigt problem mindre til at ødelægge markedsstemningen.

Det andet er, at den økonomiske vækst allerede ser ud til at være smadret i bund, i hvert fald hvis man kigger på de ledende indikatorer. Eksempelvis viser amerikanske Atlanta Fed GDP indikator kun 1 pct. vækst i 3. kvartal, og den amerikanske forbrugertillid er nu den laveste siden 2011. Det peger i den grad på ulykker forude.

Vi forventer fortsat, at usikkerheden blandt de professionelle investorer er så stor, at de vil benytte de positive aktiemarkeder til at tage toppen af deres risiko ved at reducere aktie-eksponeringen. At det trækker den vej, fremgår klart af udviklingen de seneste uger i iTraxx-indikatorer, der siger noget om de professionelle investorers syn på risikobilledet.

Vi bemærker også, at den amerikanske aktiekrak-indikator, Skew, nu igen er klart på vej opad. Det afspejler, at de professionelle investorer i stigende omfang indgår kontrakter, som afdækker deres aktiekurstab ved et større generelt kursfald på aktiemarkederne.

De næste uger vil udviklingen i både de korte og lange renter blive helt afgørende for udviklingen på aktiemarkederne. Renterne har i den store sammenhæng fået et lille nøk nedad i denne uge, og det har udløst ny optimisme. Men der er meget langt til, at man kan sige, at problemerne med stigende renter er håndteret.

Med den stigende usikkerhed om hvad der sker, virker det oplagt, at mange professionelle investorer vil benytte de stigende aktiemarkeder til at reducere deres aktierisiko.

Det er rigtigt, at det er vanskeligt at finde alternativer til aktier som placeringsmulighed. Men de eneste 3-4 ugers udvikling har vist, at aktiemarkederne fortsat er sårbare. Og i virkeligheden nok mere end nogensinde.

På den korte bane står vi overfor regnskaberne for 3. kvartal
I den seneste opgørelse fra Refinitiv, som indsamler estimater fra analytikere, forventes et overskudsvækst i danske selskaber på 53 pct. i de kommende tre kvartalsregnskaber. Det er målt på EPS, altså overskud pr. aktie. Og man skal huske på, at sidste års 3. kvartal var meget ringe på grund af corona, så de gode resultater har hele tiden ligget i kortene.

Det er dog også især industriselskaberne, som trækker fremgangen. Her ses der, for de europæiske Stoxx 600 selskaber, en EPS-vækst på hele 213 pct., hvilket er en nedjustering fra to uger siden. Så højere råvarepriser og flaskehalse i logistikkæderne ser man nu sætte sig i selskabernes overskud.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr. her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer