Spring til hovedindhold

Liselotte Lyngsø: Spot fremtiden og invester i den

Liselotte Lyngsø er stifter af Future Navigator, som hjælper virksomheder med at kortlægge, hvad fremtiden byder på. I forbindelse med pandemien fik hun tid til at sætte sig ind i det med at købe aktier.

Som fremtidsforsker forventer Liselotte, at de mange nye aktieinvestorer er en megatrend, som får stor betydning de kommende år. Der vil ske en demokratisering.

”Mikroinvestorer er et globalt fænomen, og de er ekstremt vigtige for måden vores samfund vil udvikle sig på. Private småinvestorer kan ændre verden ved at gå sammen om at investere i klima, arbejdsvilkår eller favoritlande. De kan potentielt redde vores klode. Det er mange bække små. Samtidig får flere mennesker, gennem aktier, mulighed for at få en mere direkte andel og interesse i den velstand, som virksomhederne skaber”, siger Liselotte Lyngsø.

Hun fik selv sine første aktier af sin far i stedet for en børneopsparing. Men det er først for halvandet år siden, at hun for alvor begyndte at interessere sig for at handle aktier. Dengang i foråret 2020, da hele Danmark lukkede ned, og mange pludselig fik mere tid til at gennemgå deres private økonomi.

”Før det havde jeg udelukkende investeret i ejendomsmarkedet og min egen virksomhed, hvilket heller ikke har været så tosset”, siger Liselotte Lyngsø.

Lad være at forelske dig

”Jeg er jo en gal fremtidsforsker, så jeg investerede først i den visionære kvinde Cathie Wood, som har grundlagt ARK Invest. Jeg var dybt betaget af de paradigmeskift, som hun så indenfor tech, finans og pharma. Her var endelig en influencer, der appellerede 100 pct. til mig. Men der er mit råd i dag, at man skal lade være at forelske sig i ting, der ligger alt for langt ude i horisonten, og huske at sprede sine investeringer langt mere ud”.

Den anden person, der fik Liselotte Lyngsø til mere aktivt at ville investere, var serieiværksætteren Lars Tvede. Det var i forbindelse med, at de idéudviklede på firmaet Supertrends Institute.

”Han sagde til mig, at den sikre vej til fattigdom er ikke at investere. Så nu forsøger jeg ikke at have mere end 100.000 kr. på bankkontoen.”

Tesla er lidt en lotteriseddel

Liselotte Lyngsø har nu købt aktier og fonde delt ud på 24 investeringer.

Hun satser på lande, som hun tror har fremtiden for sig. Hun har blandt andet købt fonde, der investerer i indiske aktier, fordi landet har en ung og dygtig befolkning, mens borgerne ældes markant i Japan, Europa og Kina.

Hun satser på brancher, der er med til at forme vores fremtid, så hun har sat penge i selskaber, der vil lave nye versioner af hjemmekontoret og internettet inden for det, som også kaldes metavers, en sammentrækning af ordet meta og univers.

Med i porteføljen er også danske Netcompany og amerikanske Amazon og Tesla.

Tesla er lidt en lotteriseddel, men mit hjerte er i selskaber, der driver omstillingen og i dette tilfælde hele autobranchen”, lyder det fra Liselotte Lyngsø.

Hun har også investeret i en god gammel virksomhed som Tivoli, da aktien var helt i bund. ”Tivoli skal nok overleve. Vi vil jo også gå i Tivoli i fremtiden”, spår Liselotte Lyngsø.

Hun køber også gerne aktier i virksomheder, hvor hun selv kan lide produkterne.

”Jeg spiste nogle piller, der giver lækkert tykt hår og smuk hud, og så tænkte jeg, at i stedet for bare at bruge penge på det, kan jeg tjene penge. Derfor købte jeg aktier i New Nordic Healthbrands, og de er nu steget 90 procent, og jeg har tjent 14.000 kr. Og det er trods alt en hel del mere, end jeg har brugt på pillerne”, smiler Liselotte.

Det skal give god energi at investere

Liselotte Lyngsø går op i, at det skal give hende god energi at investere.

”Min mand kigger hele tiden på aktiekurser, helt ludomanagtigt, men det er slet ikke mig. Der kan gå måneder, hvor jeg ikke ser på kurserne. Det skal være sjovt og hyggeligt at investere. Jeg køber langsigtet, og jeg prøver at undgå dårlig energi fra aktierne. Det er mit liv for kort til.”

Liselotte Lyngsø påpeger, at det er blevet langt nemmere og mere overskueligt at investere for private.

”Designet er blevet super enkelt og mobilt. Du kan bruge telefonen på farten, til at holde dig opdateret og handle aktier. På nogle områder er det næsten blevet for attraktivt. De farverige Youtubere og influencere der praler om kæmpe afkast, gør, at du kan miste jordforbindelsen og glemme, at det altså er hårdt tjente penge, som du har knoklet for og som du risikerer at miste. Pludselig bliver det at investere lidt for meget et spil, der er drevet af adrenalin og konkurrence, frem for det lange seje træk og sund fornuft.”

Cirkeline på 23 år, en af Liselottes fire børn, har netop bedt om et møde med sin mor, så hun kan komme i gang med at investere de 40.000 kr, som hun har sparet op som Covid19-poder.

”Jeg kommer nok ikke til at give hende så mange konkrete råd. Jeg vil i stedet stille hende spørgsmål som; Hvilke brancher brænder du for? Hvor ser du potentialer? Hvornår skal du bruge pengene? Og hvor meget er du villig til at miste? Jeg ved, at min datter vil gå op i, hvordan hendes investeringer bidrager til et bedre klima, mere ligestilling, sundhed og større diversitet – i forhold til det skal jeg lige forklare, at det kan være smart at investere i udviklingspotentialet. Altså at satse på virksomheder, der før har svinet, men er klar til at lægge 180 grader om. Det nytter jo ikke kun at prædike for de omvendte”, siger Liselotte Lyngsø.

Styrker og svagheder som investor

Kun ved at prøve sig frem lærer man sig selv at kende som investor. Man kan ikke regne det ud på forhånd, mener Liselotte Lyngsø.

”Jeg kan bedst lide at købe, mens jeg ikke kan lide at sælge. Når jeg tjener mange penge, er det skønt, og jeg vil ikke opgive det rush, som det giver at have ramt rigtigt. Når jeg taber penge, som jeg for eksempel har gjort på Lundbeckaktien, så tænker jeg, at det vender lige om lidt, så flere vil få psykiske problemer i et hybridt samfund, hvor vi skal være vores egen chef, så jeg holder fast.”

Fremtidsforskerens viden og indsigt er stærkest, når det gælder om at se de store makroøkonomiske linjer, og mindre når det gælder at sammenligne præcise nøgletal og performance i regnskaber. Om der er få eller mange produkter klar i en pipeline, synes hun er svært at vurdere.

”Som fremtidsforsker spotter jeg de større transformationer og potentialer. Jeg kan se, om en virksomhed bygger på en idé, der kan bruges på den lange bane, mens jeg er knap så god til at se, om en virksomhed, nu og her, er værdisat for dyrt eller billigt”, forklarer Liselotte Lyngsø.

Hendes næste projekt er at investere i kryptovaluta, for hun mener, at markedet for digitale penge er ved at modnes.

”Udfordringen bliver at vælge vinderen og finde en løsning på klimabelastningen, men det er altid lettere at være risikovillig nu, hvor det er gået godt, og der står penge på bankbogen”, slutter hun.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer