Spring til hovedindhold

Louise Fredbo-Nielsen: Sammen skal vi brage ind på markedet

Kvindelige artister stryger ind på hitlisterne og fylder til Grammy nomineringerne. Den samme tendens ses på investeringsmarkedet. Her sparker kvinderne døren ind til investeringsplatformene for at få deres penge til at gro. Det er en god og vigtig udvikling, men i lynhastighedstoget mod økonomisk ligestilling er der plads til mange flere, mener fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen.

Foden fra bremsen og tryk på speederen

Louise Fredbo-Nielsen har gjort økonomi og tal til en del af hendes hverdag. Lige nu er hun nemlig værtinde på Luksusfælden, hvor hun hjælper deltagerne med at få styr på finanserne.

Men fremtidsforskeren og værtinden har ikke altid været hooked på investering: ”Størstedelen af mit liv har jeg gået rundt og troet, at jeg ikke kunne finde ud af det. Men så mødte jeg min kærestes familie, som altid har haft fokus på at investere, og langsomt fik jeg øjnene op for den verden”, forklarer Louise Fredbo-Nielsen.

Og Louise Fredbo-Nielsen er helt sikkert ikke den eneste kvinde, som har sat stopklodsen i, når det kom til investering. Men stopklodsen skal smides ud af vinduet, så foden kan trykke speederen i bund: ”Den største udfordring for kvinderne er, at de tror, de ikke kan. At det er grådigt at investere. Men investering handler om at gøre noget for fællesskabet, gøre noget for sin familie og ikke mindst for sig selv”, slår fremtidsforskeren fast.

Skru op for investeringsselvtilliden

Vi må selvfølgelig godt svælge i glæden over, at flere og flere kvinder sætter startskuddet for deres investeringsrejse, men samtidig skal vi også se realiteterne i øjnene. Der er et stykke vej endnu, og hvis kvinderne sætter investeringsselvtilliden på maks., så kan vi skubbe endnu mere til udviklingen: ”Mange har ikke set deres mødre investere. Det er en fjern verden og så alligevel ikke. For hvis vi tager historiebrillerne på og kigger tilbage på den klassiske økonoma, så er det jo en kvinde. En som kan holde styr på husholdningsbudgettet, finde billige flyverdragter og ferier – og netop den selvtillid skal vi omsætte til investeringsselvtillid”, fortæller Louise Fredbo-Nielsen.

Men økonomaperspektivet skal vi ellers gemme langt væk, når samtalen falder på især vores mødre, som excellerede i budgetter og indkøb. Fokus skal nemlig ikke kun være på at spare op. I stedet skal vi vende blikket mod, hvordan vi får vores aktiver til at vokse – og det er en proces, som er i gang.

Et fællesskab af kvinder

En del kvinder har allerede sat sig foran computeren for at hælde benzin på investeringsmotoren. Lokomotivet mod økonomisk ligestilling er altså blevet til et lynhastighedstog, og ifølge fremtidsforskeren vil den positive udvikling fortsætte.

Kvinderne danser nemlig ikke en enkelt dans med aktiemarkedet. De har bundet dobbeltknude på danseskoene, så de sidder godt fast, og de danser i den grad sammen: ”Inden for de sidste par år er kvinderne virkelig begyndt at stå sammen. Bare se de mange Facebook-grupper, som er dukket op, hvor kvinderne tager hinanden i hånden for at hjælpe. De løfter hinanden op, og der bliver talt på en anden måde end i grupperne med både mænd og kvinder. Det er så vigtigt med et forum, hvor det er okay at sige: ”Jeg er helt grøn. Hvordan starter jeg?”. Søstersind gælder altså også i forhold til økonomi”, fastslår Louise Fredbo-Nielsen.

På med fremtidsbrillen

Når fremtidsforskeren placerer fremtidsbrillen solidt på næsen, så ser hun en fremtid, hvor kvinderne stadig har kridtet danseskoene for at tage en svingom med aktiemarkedet, og det skyldes især én ting: ”De negative renter har gjort, at flere og flere kvinder er kommet op af stolen for at investere deres penge. Før lå pengene og sov i bankerne. Det giver dog slet ikke mening med det nuværende rentemiljø, og dét har skabt en ændring. Det er simpelthen unaturligt for os, at vi skal betale for at have pengene stående i banken. Samtidig tror jeg ikke, at vi har set det sidste til de negative renter, og derfor vil udviklingen forsætte”, forklarer Louise Fredbo-Nielsen.

Dine investeringer er stemmesedler. Hvilken sag vil du støtte?

Selvom vi skriver 2021, er det ingen hemmelighed, at kvinderne endnu ikke har fået sparket døren helt op til bestyrelseslokalerne. Den står i stedet på klem, og hvis man spørger Louise Fredbo-Nielsen, så kan en størrelse 38, 39 eller 40 i fremtiden sagtens vippe døren helt op: ”Vi har talt meget om kvindekvoter, men der er ikke sket noget. Vi er dog begyndt at få grobund for, at vi kan gøre snak til aktion. Der er stadig meget at arbejde med, men vi rider på en bølge lige nu – og kvinderne er klar. De vil have topposter, og samtidig vil de have lov til at have neglelak med glimmer på”, siger Louise Fredbo-Nielsen skarpt.

Men hvis udviklingen skal fortsætte, så skal kvinderne også være opmærksomme på, at deres investeringer kan sættes lig med stemmesedler. Hvis de vil give ligestillingen et katapultisk spark, så skal de også investere i selskaber, som har fokus på sagen – og netop dét har kvinderne fået øjnene op for, og samtidig er det en trend, som vil fortsætte ifølge Louise Fredbo-Nielsen: ”Vi er – og vil blive mere – opmærksomme på, at der er mulighed for at ændre verden med vores penge”.

Fra matematikfobi til skarp investeringsforfatter

Det har altså været en rejse for Louise Fredbo-Nielsen, som startede med at tro, at hun ikke kunne finde ud af matematik – og da slet ikke investering. Nu har hun et CV, som blandt andet inkluderer forfatter på bogen ”Sæt kursen”, som skal give gode råd, investeringsstrategier og et kærligt spark. Samtidig står hun foran kameraet på TV3, hvor hun netop bruger sin egen erfaring og viden til at få sat den rette økonomiske kurs for deltagerne. For investering er ikke så svært. Som Louise Fredbo-Nielsen selv siger: ”Du kan godt!”.

Hos Nordnet har vi fokus på kvindelige rollemodeller, og dette indlæg er et i rækken. Læs her om vores tanker i forhold til indlæggene, og få genopfrisket det første indlæg af Anne Buchardt, som satte startskuddet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-03-23 09:55

For et stykke tid siden, var jeg nysgerrig nok, til at undersøge, hvad forskellen på pigernes og drengenes måde at investere er, – altså feministisk økonomi. Her kom jeg forbi noget som hed: Female Invest. Og selv om meget af indholdet er bag betalingsmur, så kan man dog stadig læse: Beile’s univers Her finder man ud af, at det hele går ud på, at gøre tingene på samme måde, som en der hedder Warren Buffet. Warren Buffet viser sig, at være en ældre, hvid og velhavende mand. Og hvis feministisk økonomi er det samme, som at gøre som en gammel,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-28 08:48

Nu er det måske en kende generaliserende at sætte lighedstegn mellem en enkelt kvindelig investeringsblogger og hele bevægelsen af nye, kvindelige investorer.

Jeg oplever at kvinder har ligeså mange forskellige måder at gå til investeringer på, som mænd. Men måske med en lidt mere langsigtet, holistisk tænkende tilgang – fx ved at investerer bæredygtigt. Og vi har mere ro på salgsknappen.

https://www.dr.dk/nyheder/penge/flere-kvinder-koeber-aktier-og-de-investerer-baade-langsigtet-og-groent-det-kan-maend

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-04-07 09:59

Hmmm, – jeg er ikke helt sikker på, om der den helt store forskel på pigernes og drengenes økonomi, helt basalt er der kun økonomi.
Og så er der nok en logisk forklaring på, at pigerne sælger mindre.
Der er jo også kommet mange flere piger til, som ikke har investeret før.
For hvad er det, den nye investor gør som sin første handling??
Jo, – man køber sit første stykke værdipapir.
Og det, tror jeg er det samme for alle, som starter som investorer, drenge som piger.