Spring til hovedindhold

Invester i en fremtid, du tror på

Blogindlæg fra Nordnets landechef, Anne Buchardt

Når det gælder ansvarlige investeringer, er det ofte emner som miljø, social ansvarlighed og god governance, der er i fokus. Men her i Nordnet vil vi i anledning af Kvindernes internationale kampdag gerne tilføje ligestilling på listen over emner, som både giver dig muligheden for at investere i en fremtid, du tror på, og som potentielt også kan give dig et godt afkast.

Så hvis det lyder plausibelt, at virksomheder med en kvindelig CFO er mere profitable – eller at aktiekursen i selskaber med en kvindelig CEO udvikler sig bedre end markedsgennemsnittet – så læs videre her.

Ligestilling som investeringsstrategi

Flere studier, herunder fra S&P Global Market Intelligence, har påpeget, at kønsfordelingen i en virksomheds øverste ledelse har en betydning for, hvor godt virksomheden klarer sig. I analysen ”When women lead, firms win” ses det – som også antydet i titlen – at udnævnelsen af en kvindelig CEO i gennemsnit fører til en 20 % højere stigning i aktiekursen sammenlignet med markedsgennemsnittet. Et andet resultat er, at ansættelsen af en ny kvindelig CFO giver en 6 % større stigning i lønsomheden og 8 % bedre aktiekursudvikling. Tilsvarende viser analysen, at virksomheder med en lige sammensætning af mænd og kvinder på bestyrelsesniveau er mere lønsomme end andre virksomheder.

Pointen bag disse resultater er selvfølgelig ikke, at køn i sig selv er bestemmende for, om en CEO eller CFO gør et godt job. Derimod peges der på, at der typisk kræves mere for at en kvindelig topleder brager gennem glasloftet, og at de hermed i gennemsnit må antages at være bedre kvalificerede end deres mandlige kollegaer. Studier af både mandlige og kvindelige toplederes baggrund og kompetencer viser da også, at det er præcis de samme egenskaber, der kendetegner de mest succesfulde topledere. Der skal simpelthen bare mere til, at en kvinde bliver valgt til jobbet.

På den baggrund er det selvfølgelig interessant at spørge sig selv, hvilke børsnoterede selskaber du skal se nærmere på, hvis du vil inddrage kønsfordelingen i bestyrelse og topledelse i dine investeringsbeslutninger. Det kan du bl.a. få et fingerpeg om i den seneste Gender Diversity Index (GDI) undersøgelse fra organisationen European Women on Boards (EWOB). I denne undersøgelse ses der nærmere på 668 europæiske selskaber fra 18 lande, hvoraf de fleste indgår i STOXX Europe 600 børsindekset.

Top 20-selskaberne i Norden

GDI-undersøgelsen er baseret på andelen af kvinder i lederstillinger i virksomheden, andelen af kvinder i bestyrelsen og bestyrelseskomiteer samt andelen af kvindelige topledere (C-level). Den maksimale score, en virksomhed kan opnå, er 1. Som det fremgår, er de højest placerede danske virksomheder Pandora, Tryg, Genmab, Store Nord og Novozymes.

CompanyGDICountry
Wihlborgs Fastigheter1SE
Kinnevik B0,99SE
Sweco B0,98SE
Pandora0,94DK
DNB0,9NO
Kojamo Oyj0,89FI
Gjensidige Forsikring0,88NO
Castellum0,88SE
Hennes and Mauritz B0,86SE
Telenor0,85NO
Tryg0,84DK
Schibsted Gruppen0,81NO
Genmab0,8DK
Mowi0,8NO
GN Store Nord0,75DK
Wartsila0,75FI
Orion B0,74FI
Huhtamaki0,71FI
Novozymes0,67DK
Metso0,67FI

Når man ser på de danske virksomheder under et, kommer de ind på en 10. plads ud af de 18 lande, mens de norske virksomheder tager førstepladsen tæt efterfulgt af Sverige.

Listen over selskaber skal ikke ses som en anbefaling og skal ikke være den eneste faktor, der bestemmer, hvorvidt du investerer i et selskab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-03-23 19:14

Det forekommer mig, at indlægget handler mere om kvinder i ledelse end om kvinder som investorer.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-24 09:27

hej Jens-Peder. Tak for din kommentar. Du har ret i, at indlægget også handler om kvinder i ledelse – bl.a. med den vinkel at man kan investere bæredygtigt og være med til at skubbe til udviklingen, hvis man inddrager kønsfordelingen i bestyrelse/topledelse, når man tager sine investeringsbeslutninger. Så vi kommer lidt rundt om emnet i blogindlægget. God dag! Mange hilsner fra Mathilde, Nordnet.