Spring til hovedindhold

Mange gode grunde til en aktieopbremsning

2014 er startet som torden og lynild for de danske aktier, som Kaptajn Haddock kunne have tænkt det. Aktier har været stedet at være. Samtidig har udsigten til bedre vækstrater ikke gjort obligationsinvestorerne nervøse og renterne ligger fortsat ekstremt lavt. Regnskabssæsonen tegner til at blive ”normal” med indfrielse af forventningerne. Centralbankerne forbliver stimulative. På overfladen er der intet der tyder på en korrektion. Stilhed før stormen eller optur uden korrektion?

Dansk indeks 3 doblet siden krisen

Det er nu ikke længere kun Novo, Coloplast og Topdanmark, som pryder de investerings- og afkastmæssige forsider. Selv om de nævnte selskaber i høj grad er og har været synonym med de markante aktiestigninger vi har set, er der også en mængde andre selskaber som har genrejst sig, og hvis aktiekurser er steget ganske markant. De danske aktier tilhører en eksklusiv kreds af aktieindeks, som har lagt 2008 massivt bag sig og har en indeksværdi, som markant overstiger tidligere toppe.

Hvis man spørger investorerne er der på overfladen ikke meget der ser ud til at ændre ved det favorable aktieklima de kommende måneder:

 • Centralbankerne forbliver i pengepolitisk alarmberedskab med en understøttelse som fortsat tager sigte på den svage beskæftigelsesudvikling og frygten for at deflation er en større risiko end inflation.
 • På trods af bedre vækstudsigter og annoncering af den begyndende afvikling af de månedlige amerikanske støtteopkøb på 85 mia. USD, ligger de 10 årige statsrenter øjensynlig helt fast. Skulle renterne begynde at stige, vil de første 50 basispoint være ”aktiegratis” og blot en bekræftelse på bedre vækst og en begyndende normalisering af vækst og realrenterelation og være et vidnesbyrd om at inflation trods alt er mere sandsynlig end deflation. Det er aktiepositivt.
 • Vi har kun i et lille omfang set ”the great rotation” hos de institutionelle investorer, hvor investorerne skifter deres obligationer ud med aktier, fordi de frygter stigende renter. For private er billedet ganske anderledes. Her er der mere tryk på aktiekedlerne.
 • På trods af den svage globale vækst vi har set de seneste år, har virksomhederne, på trods af de modsatte forventninger, været i stand til at presse stadig mere indtjening ud af en given omsætningskrone.

Faremomenter

Der er dog også en række forhold som peger i retning af at en korrektion er uundåelig i den kommende tid:

 • Markant optur uden korrektion har fået investorerne til at glemme at intet er uden risiko.
 • Der er en form for ”klondyke” eller i det mindste en teflonagtig attitude hos de private investorer og ”jeg køber den her aktie, fordi den nok går op med 10 % i morgen” holdning. Det kan være udtryk for overmod.
 • VIX som måler den implicitte pris for at sikre sig mod kursfald, er på 5 års lavpunkt og på vej ned mod at tangere tidligere lavpunkter fra midten af 1990erne og ”de gyldne vækstdage” i 2007/2008. Fred og ro og ingen fare har det i ekstremer med at signalere en falsk tryghed.
 • Guldet er begyndt at røre lidt på sig. Det tyder på at nogen investorer er begyndt af ”afsikre” deres porteføljer med lidt guld. Faldende aktiekurser vil give stigende guld priser, ikke mindst fordi positioneringen i guld efter sidste års mere end 30 % fald, er meget lav.
 • USD er begyndt at stige. Det kan jo skyldes, at investorerne langt om længe finder USD trøst i vækst- og renteforskelle til EUR zonen. Det kan dog også skyldes en begyndende ”risk-off” snarere end vedvarende ”risk-on”. Usikkerhed er normalt USD venlig stemt.

Hvad kan udløse en dårligere stemning

Som altid skal der være en udløsende faktor. Jo større optimismen er og jo længere tid den har varet, jo mindre skal årsagen og ”lunten” normalt være. Det skyldes at hukommelsen/fantasien har det med at svigte, når en trend har været gældende ganske længe. En korrektion kan måske komme fra disse årsager:

 • Investorerne mangler ”brændstof”, når regnskaberne er overstået
 • Likviditeten på sidelinen er mindre end hvad der er den gængse opfattelse.
 • Frygt for at de deflationære kræfter får overtaget og Europa risikerer at ende som et nyt Japan. Manglende inflation er ingen god og positiv cocktail for reale aktiver som aktier.
 • Politiske kriser eller manglende erkendelse af reformbehov eller endog reformtræthed hos befolkninger i Europa, som i deres egen optik har måtte tilpasse deres levestandard i nedadgående retning i (for) lang tid.

Året slutter med stigende aktiekurser

Det mest sandsynlige er at 2014 byder på stigende aktiekurser; at aktieåret bliver noget dårligere end 2013 og at der til forskel fra netop 2013 bliver tale om flere bump på vejen. I øjeblikket kan det være svært at se hvad der skulle kunne udløse netop et af disse bump. Hagen ved det er at investorerne er bange for at gå for ”tidligt hjem fra festen”. Ulempen er at når korrektion indfinder sig, kan det være aktierne ”smider” 5-10 % af årets afkast og det er for sent at reagere kortsigtet. Indtil videre forholder investorerne sig afventende. Festen fortsætter ufortrødent.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer