Spring til hovedindhold

Markedet tror ikke på 3-4 renteforhøjelser næste år

Så længe der fortsat er udsigt til 3-4 renteforhøjelser, i de implicitte renter fra den amerikanske centralbank næste år, vil aktiemarkederne med stor sandsynlighed sive yderligere.

Frem mod de kommende rentemøder i Federal Reserve vil markedet have blikket rettet stålsat mod de makroøkonomiske nøgletal: Hvis der fortsat er indikationer på solid økonomisk vækst, vil de aktuelle renteforventninger holde stand eller forstærkes. Og det vil presse aktiemarkederne.

Aktuelt er der kun 15 pct. sandsynlighed for, at der ikke kommer en renteforhøjelse frem mod juni-mødet. Faktisk er der 33 pct. sandsynlighed for to renteforhøjelser og 9 pct. sandsynlighed for tre renteforhøjelser. Og efter det seneste rentemøde er der sket et ryk mod flere renteforhøjelser end tidligere.

Bundlinjen er, at aktierne ikke kan lide renteforhøjelser, og især ikke i det aktuelle miljø, hvor der allerede er udsigt til en økonomisk opbremsning. Markedet frygter med andre ord en politikfejl fra den amerikanske centralbank, hvor man strammer pengepolitikken i en tid, hvor økonomien allerede er på vej ned i gear.

Signaler på svagere vækst forude er de meget lave obligationsrenter, vigende amerikansk forbrugertillid, og fortsat høje råvare-, energi- og transportpriser. Og stigende inflation vil også ramme privatforbruget, da det kan sammenlignes med en ekstra skat.

Vi står altså i en situation nu, hvor svage økonomiske nøgletal kan blive opfattet positivt af aktiemarkedet, da det reducerer sandsynligheden for, at den amerikanske centralbank øger de korte renter, hvilket også kan tage presset af inflationen.

Den aktuelle historie på aktiemarkedet er den igangværende sektorrotation

Vi har på det seneste set, at fokus er ved at vende på aktiemarkedet. De cykliske aktier begynder nu at vise svaghed. Blandt andet industri, banker og transport har på det seneste præsteret minusafkast.

Det vigtige amerikanske Dow Transportation indeks gik fredag ned under 50 dages glidende gennemsnit, og det kan være en vigtig indikation på, hvad der ligger forude. Også de amerikanske forbrugerforventninger har over de seneste måneder været på en stejl nedtur, og det ses ofte at være et forvarsel om et svagere økonomisk klima.

Så alt i alt forventer vi, at væksten i den vestlige verden vil aftage over de kommende måneder, og det vil måske få den amerikanske centralbank til at skrue ned for renteforhøjelserne.

Men vi vælger at sætte en tyk streg under ”måske”. Det gør vi fordi, hvis inflationen fortsætter i opadgående retning, har centralbanken ingen andre udveje end at sætte renterne op. Og så er vi ude i et helt andet scenarie, hvor aktiemarkederne meget vel kan blive sat 20-30 pct ned.

Vi tror ikke, at vi er der endnu. Men da aktiemarkederne altid er 6-9 måneder foran den økonomiske virkelighed, som vi kan aflæse i de ledende indikatorer, kan alt i virkeligheden ske.

Aktiemarkedet er et af de bedste diskonteringssignaler der findes, og derfor vil vi langt hen ad vejen lade markedet fortælle, hvad der er på vej.

Healthcare og biotek i ØU Porteføljen

Vi forventer at ikke-cykliske aktier, med moderate værdiansættelser, vil klare sig langt bedst. Samtidig ser vi nu en ny fremgangsperiode for healthcare og i særdeleshed biotech, som over de seneste måneder er sat meget ned.

Vi har flere healthcare og biotekaktier i Økonomisk Ugebrevs Portefølje. Faktisk tegner de sig aktuelt for knap 30 pct. af kapitalen.

Vi har også flere poster, som er corona-påvirkelige, og hvis smittebølgen fortsætter med at tage til i styrke med efterfølgende nedlukninger, kan disse aktier komme til at ryge ud af porteføljen.

Vi forventer fortsat, som indikeret af udenlandske forskere og sundhedseksperter, at den nye Omikron variant har markant færre symptomer og færre og kortere sygehusindlæggelser og betydeligt færre dødsfald. Vi forventer derfor, at der vil opstå en erkendelse af – også hos politikere og sundhedsmyndigheder – at det er lettere at leve med Omikron varianten, og at den især rammer de unge, og at de ikke bliver særligt syge.

Vi bemærker, at trafikken i Københavns Lufthavn endnu ikke er påvirket, og at der fortsat er solid rejseaktivitet. Og det er også en af grundene til, at vi indtil videre holder SAS i porteføljen.

Efter vores vurdering er aktien blev sendt alt alt for langt ned på baggrund af nervøsitet for corona-nedlukninger. Vi bemærker da også, at SAS-aktien steg hele 6 pct fredag, i et rødt marked med det udenlandske finanshus Morgan Stanley som største nettokøber.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer