Spring til hovedindhold

Mød Nordnets blogger Sarah Ophelia Møss

Sarah Ophelia Møss gør op med fordommen om, at investering er svært. Hun skærer investering ud i enkle og mundrette bidder, som passer til alle investorer. Du har formentlig mødt hende før på Nordnetbloggen eller i medierne, men nu har du chancen for at lære hende bedre at kende.

Vi er kommet langt i 2020 i forhold til at få flere private investorer til at prøve kræfter med aktiemarkedet. Hvad er næste skridt for, at udviklingen fortsætter?

Der er nogle strukturelle ændringer, som man med fordel kunne kigge på. Det vil eksempelvis gøre en stor positiv forskel for rigtig mange danske investorer, hvis man i regeringen kunne nå til enighed om at forsimple skatten på investeringsfeltet. Det, vi som borgere kan gøre for at hjælpe til, er, at stemme mennesker ind i Folketinget, som har lyst til at lave ændringer på det felt.

Hvis vi bliver på det politiske plan, så holder nogle partier stadig fast i en fortælling om, at investering er for de velbeslåede nord for København. Netop den fortælling forsøger jeg at punktere. Investering er for alle. Det er vigtigt at få en dialog i gang om, at man ikke er et dårligt menneske eller en ond kapitalist, fordi man gerne vil have sine 100 kroner til at blive til 107 kroner på årlig basis. Vi kan hjælpes ad med at gøre det mindre tabubelagt at snakke om sin privatøkonomi.

Hvis vi bevæger os ned på et organisatorisk plan, har vi aktører som Nordnet, Nasdaq, Spotlight Stock Market og lignende. På det plan kan der bidrages med brugervenlige platforme, som er intuitive og gennemsigtige. Hvis vi også tager de blå banker med, så ville det være en kæmpe gevinst for de private investorer, hvis man vidste, at man fik tilbudt de produkter, der bedst matchede ens investorprofil, uanset hvilken bankrådgiver man sad overfor.

Hvis organisationerne skal være med til at bidrage til en fortsat positiv udvikling i antallet af danske investorer, er det altså vigtigt, at alt er intuitivt, fair og gennemsigtigt.

Når det kommer til min rolle i udviklingen, så kan jeg skubbe på ved at nå bredt ud med mit budskab. Det gør jeg via mine mange foredrag, vores online undervisning med facebook-lives og boot camps, via vores podcast og gennem eksponering i de store medier. Jeg er en helt almindelig dansker, der først arbejdede mange år i service- og restaurationsbranchen og senere tog en akademisk uddannelse, som ikke handlede om økonomi. Når jeg hopper op på ølkassen, så viser jeg, at investering er for alle. For mig og for dig.

Også på mit niveau er det vigtigt at være sit ansvar bevidst. Der ér en risiko ved at investere, det går langsomt, og man kommer bedst fra start ved at sætte sig i hvert fald en lille smule ind i tingene. Det er ikke bare “våde raketdrømme”. Vi skal huske at fortælle, at det er vigtigt at sprede sine penge og dermed sænke den risiko, der er ved at investere. Et afkast på syv procent er normalen.

Hvad er de største fordomme i forhold til investering? Og hvordan får vi dem aflivet?

Den største fordom er, at vi går rundt og tror, at det er for svært at investere kombineret med en usikkerhed om, hvorvidt vi overhovedet er velkomne på feltet. Sådan var det i hvert fald for mig.

Man kan tænke, at man ikke har penge nok, ikke er den “rigtige type”, ikke har den rigtige uddannelse eller noget helt fjerde. Det er bare ikke rigtigt. Alle kan investere, og alle er velkomne.

Man kan vælge at gå all in og researche herfra og til månen, det var min metode, men man kan også komme helt utrolig let i gang. Når der kommer nybegyndere til mine oplæg, som siger, at de har svært ved at finde deres vej ind, så siger jeg: ”Vil du have den korte version? Opret en konto hos Nordnet, overfør nogle penge, start en Månedsopsparing i en global fond”. Sværere behøver det ikke at være. Det tager under en time, og man har den perfekte eksponering mod hele verden, der historisk set har givet cirka syv procent i positivt afkast om året.

Noget af det bedste, vi kan gøre for at aflive fordommene, er helt simpelt at kalde en spade for en spade. Lad os undgå fancy ord, som kun få forstår. Det at kommunikere forståeligt, tydeligt og være i øjenhøjde med modtagerne, dét har jeg gjort til min mission.

Hvad ville du godt selv havde vidst, da du startede med at investere?

Jeg ville gerne havde vidst, at det var nemt, og at det var noget for mig. Min stedfar har arbejdet med aktiemarkedet hele mit liv frem til hans pension for nogle år siden, så jeg kunne have været i gang fra barnsben. Men han er lidt af den gamle skole, der har en skarp opdeling mellem arbejde og privatliv, så der blev ikke snakket aktier over aftensmaden. Jeg havde ikke nogen rigtig forståelse af, hvad det egentlig var, han havde arbejdet med, før jeg som 36-årig begyndte at spørge ind til det selv.

Tanken om at investere havde ligget og spiret i årevis, da jeg endelig begyndte. Et lille frø var blevet vandet gennem årene af en kæreste og en veninde fra studiet, der investerede. Men hvis nogen havde kigget mig dybt i øjnene som barn og fortalt, at jeg kunne få penge til at gro på træerne, hvis jeg hørte rigtig godt efter et øjeblik, så vil jeg tro, at det havde sat sig fast. Vi skal simpelthen have plantet frøet tidligere, så tanken kan begynde at spire tidligere i livet.

Kan du huske, hvad din første investering var?

Første gang jeg satte penge ind på mit depot, var den 24. juli 2017. Den dag købte jeg Pandora, Fingerprint, Novo Nordisk, Coloplast, Daimler og Bavarian Nordic i ét hug. Valget faldt på netop de aktier grundet henholdsvis hype i diverse aktiefora (Fingerprint), Lau Svenssens holdninger i Millionærklubben (Daimler og Bavarian Nordic) og lidt sund fornuft (Novo Nordisk og Coloplast).

Jeg havde 700.000, som jeg havde besluttet mig for selv at tage ansvaret for. De havde tidligere ligget hos banken. Jeg brugte fem måneder på omfattende research, som ledte op til en strategi for hele beløbet. I den periode var jeg heldig at kunne sparre med min kloge stedfar. Det skal siges, at jeg boede alene i en ny by, hvor jeg ikke kendte mange mennesker, så jeg havde virkelig god tid til at sætte mig ind i investering. Min plan var, at 2/3 af mit beløb skulle gå i aktivt og passivt forvaltede fonde og 1/3 i enkeltaktier.

Har din tilgang til aktiemarkedet ændret sig, siden du startede med at investere?

Meget. I starten troede jeg, at jeg skulle være en langsigtet investor. Det havde jeg hørt, var det rigtige at være med som nævnt 2/3 i fonde og 1/3 i enkeltaktier. Da jeg så begyndte at placere pengene, følge med dagligt og i virkeligheden gennem en periode lære mig selv at kende som investor, så var jeg nødt til at ændre min strategi.

Jeg blev fuldstændig forelsket i aktiemarkedet og havde lyst til at bruge alle mine vågne timer på det. En periode hvor jeg handlede meget aktivt fulgte derfor. Min strategi ændrede sig til at være 2/3 i enkeltaktier og 1/3 i fonde. Da jeg sprang ud som fuldtidsselvstændig kort tid efter, måtte jeg igen ændre strategi. Det gjorde jeg, fordi jeg ikke både kunne bruge al min tid på aktier for egen vinding, samtidig med at jeg på meget passioneret facon forsøgte at udbrede kendskabet om aktiemarkedets fortryllende verden til alle andre.

Nu investerer jeg på samme måde, som jeg prædiker, hvor jeg bruger en rugbrødsmad som billede på porteføljeopbygning: Fonde i bunden af porteføljen, store stabile enkeltaktier ovenpå. Dernæst lidt crowdlending og guld og måske lidt bitcoin på toppen – som også kunne være små børsnoteringer. Det er i min optik vigtigt at have en strategi, men det er ligeså vigtigt at huske, at den gerne må ændre sig. Det gør vi jo som mennesker, og tingene fungerer bedst, hvis de passer sammen.

Læs mere om Ophelia Invest her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer