Spring til hovedindhold

Nordnets bloggere: Her er vores investeringsmæssige nytårsforsæt for 2022

Vi har en spurgt en håndfuld af vores garvede bloggere, hvad deres investeringsmæssige nytårsforsæt er for 2022. Vil de justere måden, de investerer deres pension på? Har de tænkt sig at revurdere deres porteføljesammensætning eller noget helt tredje? Thorleif Jackson, Daniel Hansen Pedersen, Brian Buus Madsen, Sarah Ophelia Møss, Ann Lehmann Erichsen, Anne Buchardt, Anders Egsvang og Frank Hvid giver et lille indblik i, hvordan de ønsker, at deres aktieår 2022 skal se ud.

Thorleif Jackson – Analytiker og stifter af FamilieInvest

Mit nytårsforsæt: Hold kursen

Verdensindekset er næsten 6-doblet siden bunden i marts 2009, så den næste større bevægelse må og skal være nedad. Vi står tydeligvis foran en større nedtur, og vi bør derfor rebe sejlene ved at sælge ud af vores aktier og gå kontant. Rigtigt eller forkert?

FORKERT. Denne logik er forkert, fordi ingen kender fremtiden! Enhver person, der udtaler sig skråsikkert om fremtiden, bør bære en rød klovnenæse som advarsel! Kendsgerningen er, at aktiemarkedet i over 100 år er steget ca. 8 pct. om året, drevet af en underliggende vækst og værdiskabelse af samme størrelsesorden. Den underliggende vækst skabes ved, at folk går på arbejde, og beriger deres arbejdsgiver. Den underliggende vækst er overraskende konstant. Al logik tilsiger, at det fremtidige afkast bliver omtrent som det historiske, da verden er mere eller mindre den samme. Men vi ved desværre ikke, i hvilken rækkefølge afkastene kommer.

Mit nytårsforsæt er derfor at forblive 100 pct. investeret i det nye år. Kun derved kan jeg med sikkerhed høste det langsigtede afkast. At være 100 pct. investeret er min overordnede strategi, der skal sikre et højt langtsigtet afkast. Jeg forfølger også visse supplerende strategier, der gerne skal sikre et merafkast i forhold til markedet. Mere om dem en anden dag.

Daniel Hansen Pedersen – finansblogger og stifter af Daniels Pengetips

Når det kommer til mine investeringer, er mit nytårsforsæt at holde fast i min strategi og følge min langsigtede plan mod økonomisk uafhængighed. Det handler bl.a. om at se på mit budget, min tidshorisont, min risikoprofil og min porteføljesammensætning. Min strategi og plan genbesøger jeg altid ved årsskiftet og ved større ændringer i mine levevilkår. På den måde kan jeg nyde livet mest muligt, mens at mine penge arbejder for mig på aktiemarkedet på et velovervejet grundlag.

Porteføljemæssigt er min aktiesparekonto allerede fyldt op, så alt overskud i budgettet ryger ind på mine aktiedepoter. Her vil jeg primært anvende min månedsopsparing til investering i billige og passive indeksfonde og investere mindst 10.000 kr. hver måned. Det vil sandsynligvis bringe min portefølje til en milepæl på 3.000.000 kr i 2022 – alt afhængig af hvordan aktieåret bliver.

Det eventuelle overskud fra mine virksomheder investerer jeg enten i ETF’er med lave omkostninger, eller supplerer op i mine investeringer i enkeltaktier afhængig af markedet og min overordnede balance i porteføljen.

Mit største mål for 2022 er at hjælpe så mange som muligt så godt ind på eller videre frem på aktiemarkedet og deres investeringsrejse mod en tilværelse med mere frihed.

Brian Buus Madsen – Head of Business Management hos Nordnet

Jeg håber, at mit investeringsforsæt for 2022 kommer til at gå bedre, end det nytårsforsæt jeg normalt har for mig selv som privatperson. Det er nemlig altid noget med en stor plan om at ville træne mere og spise sundere. Det holder typisk kun en måned, hvorefter planen må revurderes.

Det er nemlig svært at holde en plan – også når man investerer. Jeg har dog de seneste 5 år haft en super enkelt plan for mine investeringer. Og mit forsæt er at holde mig til den i 2022.

Planen lyder sådan her:

70 pct af min portefølje skal placeres i indeks, ligesom mit pensionsindskud skal investeres i billige indeksfonde hver måned.
De resterende 30 procent af min portefølje skal placeres i enkeltaktier. Her er det langt sværere at holde disciplinen, fordi store udsving og kursbevægelser gør, at jeg, som mange andre, kan blive irrationel og kommer til at købe og sælge af de forkerte årsager

Min plan for enkeltaktier i 2022 er:

  • Behold de langsigtede vindere, som jeg stadig tror på: Facebook, Apple, Novo, Nvidia og Ambu.
  • Justér den resterende del af porteføljen mod mere value og nye markeder, og skru ned for tech. Mine favoritter her er banker og kinesiske aktier.

Sarah Ophelia Møss – forfatter, sociolog og stifter Ophelia Invest

I sommeren 2021 købte jeg en smuk gammel herskabslejlighed i indre Kbh kontant. Jeg har kastet mig ud i en fuld istandsættelse, og den er mildest talt et “money pit”; selvom jeg er god til at optimere både håndværkerpengene og egen arbejdsindsats. Det er min største og næsten eneste investering i øjeblikket, da den krævede, alt jeg ejede.

Det betyder, at jeg har samme udgangspunkt som en helt ny investor, med den nok ene forskel, at jeg elsker at nørde porteføljeopbygning. De seneste måneder har været med særlig fokus på strategi i et usikkert marked præget af stigende inflation, rentesnak og et gyngende aktiemarked. Jeg har skabt min egen model: “Rugbrødsmadsporteføljen”, og det er den jeg stiler efter justeret for nævnte benspænd.

Mit “rugbrød” bliver en “balanceret fond” – en fond der rummer alle aktivklasser kendetegnet ved en stabil kursudvikling fra Optimal Invest. Egentlig er det en fuld porteføjle i sig selv, men der skal jo også være noget sjovt at holde øje med. Mit “pålæg” bliver i stedet for de vanlige store stabile enkeltaktier to aktivt forvaltede fonde fra hhv. MW Compounders (skarpe gutter) og Proethos (impact investering). Som “mayo” er jeg en sucker for crowdlending (investering i lån) og altid guld via guldmineaktien Barrick Gold Corp. Den risikable “karse” på toppen af min rugbrødsmad er bitcoin, fordi jeg bliver så glad, når det stiger, og kommer mig til gode.

Ann Lehmann Erichsen – økonom

Hvad er mit nytårsforsæt for 2022?

Min plan er først, at flytte min private pensionsopsparing fra bankens, desværre dyre omkostninger, til en investeringsplatform med noget lavere omkostninger, så jeg i sidste ende får flere pensionskroner til mig selv. Jeg har brugt en beregner, og kan se, at hvis jeg tager mig sammen til at gøre det, bliver det mit livs højeste timeløn. Pengene skal først bruges om ca. 10 år. Jeg skal også skifte de aktivt forvaltede fonde ud med passive.

Mine frie midler står både i aktier, som jeg selv har valgt og i aktivt forvaltede fonde, der er alt for dyre i drift. Det problem vil jeg løse i løbet af det kommende år. Jeg vil også gerne indrømme, at jeg ikke er verdensmester i selv at vælge enkeltaktier. Det skyldes, at interessen nok ikke er så stor, som den bør være. Jeg må erkende, at der er meget andet, jeg hellere vil end følge aktiemarkedet nøje.

Så jeg overvejer at sælge næsten alle mine enkeltaktier i løbet af året og betale skat af hvad jeg skylder og skifte til indexinvesteringer. Det er en meget defensiv strategi, som passer bedre til mit gemyt. For mig bliver 2022 et ’turn-around’ i forhold til den strategi, jeg har fulgt i flere år.

Anders Egsvang – Analytiker og stifter af AE Investment Research

Mit nytårsforsæt er kvalitet frem for kvantitet. Jeg vil i 2022 eje færre aktier, men endnu mere af de bedste selskaber. Her vil jeg fokusere på virksomheder, som i 2021 er blevet hårdt ramt, men som gemmer på fremtidig kvalitet, og som i min optik handler til en pris under værdien af selskabet. Mit fokus vil fortsat være langsigtet, og derfor er jeg ikke interesseret i virksomheder med kvalitet i dag, hvis ikke de gemmer på et ekstra fremtidigt potentiale. Virksomheden skal samtidig have en forholdsvis let skalerbar forretningsmodel, og være blandt de bedste i deres respektive marked.

Jeg vil også i 2022 gøre mit for at bidrage til, at vi i Danmark får et bedre børsnoteret vækst-segment, hvor de virksomheder med kvalitet, skalerbarhed og eksekveringsevne, får mulighed for at børsnotere sig med interesse fra investorer, men hvor de virksomheder som ikke er modne, må vente lidt endnu. I dette marked handler det også om kvalitet frem for kvantitet. Vækst-segmentet gemmer formentligt på fremtidige danske vinder-virksomheder, og derfor er det vigtigt at modne dette segment i Danmark, så der kommer flere positive nyheder her fra. Samtidig er det også vigtigt, at markedsvilkårene forbedres, hvis virksomheder på deres kapital rejse skal vælge børsnoteringen

Anne Buchardt – landechef hos Nordnet

Kill your darlings…

I 2022 er det mit nytårsforsæt at skabe en bedre spredning i min portefølje og få ryddet op i de ”gamle” aktieinvesteringer, som ikke er gået helt efter planen. Det kan måske lyde lidt spøjst, når jeg har arbejdet med investering i mange år, og typisk ikke forsømmer nogen lejlighed til at fortælle andre om, hvor vigtigt det er at sprede sin risiko og se fremad i stedet for i bakspejlet, når du vælger aktier. Det er da også nogle af de tommelfingerregler, som jeg oftest har udtalt mig om til både familie, venner og journalister.

Ikke desto mindre er der en tendens til, at gamle favoritter har det med at blive stående på depotet. Jeg burde for længst have gjort kort proces med aktier som B&O, Bauer og H&M – bare for at nævne de værste! Og når det kommer til den med spredningen, så handler det både om at få omlagt til brede indeksinvesteringer – en proces jeg heldigvis er relativ langt med – og nedbragt overvægten af tech-aktier på mit pensionsdepot. Jeg tror stadig på tech på den lange bane, men også her kan en lidt mindre eksponering på den korte bane nok være fornuftig.

Frank Hvid – økonom og stifter af Earlybird Research & Education

Jeg har flere nytårsforsætter for 2022, når det gælder investeringer og min privatøkonomi.

For det første har jeg en ambition om, indimellem, at udsende en podcast i forbindelse med nogle af de ugebreve jeg udsender. Mine ugebreve handler om global og dansk økonomi, finansmarkederne og mega-trends.

For det andet har jeg nogle pensionspenge, der skal investeres, og som jeg vil sætte i nogle mikrocaps, dvs. meget små og meget lidt analyserede selskaber. Jeg har fundet nogle analytikere, som jeg tror, kan grave nogle interessante selskaber op. Det er højrisikable investeringer, så det er kun en mindre del af familiens samlede pensionsopsparing, der investeres – nok omkring 5-8 pct.

Jeg har også en lang række brede passive investeringer (EFT’er) i min portefølje, og der skal sælges ud af én af dem til fordel for 1-2 aktivt forvaltede aktiefonde pga. lave forventede afkast. Jeg fortsætter derfor med en blanding af aktive og passive investeringer.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
13 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-03 13:14

Der er både gode og mindre gode råd i denne artikel. Jeg er dog personligt meget uenig med Thorleif Jackson om at al logik siger at vi vil se det samme afkast på 8% om året da verden mere eller mindre er den samme. For det første – mere eller mindre den samme som hvornår? verden er i hvert fald slet ikke den samme som den var for blot 20 år siden – men ja den er da næsten den samme som den var sidste år. Vi står dog overfor en kæmpe omvæltning af verden i forhold til disruptive teknologier… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-05 11:21

Hej Kent, Jeg skriver at den underliggende vækst har været ca. 8% historisk og at verden er omtrent den samme i dag som den var for år tilbage. Jeg vil gerne uddybe disse bemærkninger lidt. Den meget anerkendte økonom Jeremy Siegel har studeret aktiemarkedets udvikling historisk. Han konstaterer, at aktiemarkedet siden 1802 har fulgt en trendline der stiger med 6,6% p.a. før inflation. I 2012 udgaven af Stocks for the Long Run ligger markedet lidt under denne trendline. I dag har markedet formentlig indhentet denne trendline, da afkastet har været stærkt siden 2012. Med inflation har aktiemarkedet ifølge Jeremy Siegel… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-01-02 13:12

Hvis øvrige investorer (i DK og resten af verden) følger rådene fra Nordnets bloggere er jeg ret overbevist om at aktiemarkedet nok skal fortsætte opad, da stort set alle bloggernes råd er det samme – invester i ETF’er eller indeksfonde. Hvis alle fortsætter i denne retning og bliver ved med at investere yderligere, vil de nuværende vindere fortsætte med at stige mest og de nuværende tabere vil fortsætte med at falde. Dermed vil skævvridningen i værdiansættelser på aktiemarkedet fortsætte, hvor visse aktier er voldsomt overvurderede og udgør en skræmmende stor del af indeksene. Folk skal selvfølgelig selv vælge hvilken investeringsstrategi… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-03 08:26

De var ikke 100% enige, een ville investere mere i aktivt forvaltede fonde og rydde ud i indeksfonde, hvorfor det.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-03 17:34

Hej Anders – jeg tillader mig lige at kommentere på det du skriver, det håber jeg er i orden:) Som jeg læser det, er der adskillige i indlægget som går efter mere eller mindre specifikke enkeltaktier. Thorleif siger han vil være fuldt investeret. Han nævner ikke i hvad, men som analytiker, må man næsten formode at i hvert fald en del af det vil være i enkeltaktier. Anders er ligeledes analytiker og nævner specifikt enkeltaktier, omtaler slet ikke fonde. 30 procent af Brians portefølje er i enkeltaktier, Anne nævner også enkeltaktier. Frank og undertegnede nævner begge aktivt forvaltede fonde. Kh… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-01-02 12:22

Blandt de aller bedste investeringer i 2021 var crypto (BTC og ETH) og ingen af de kloge hoveder overvejer at kaste en smule i den retning.
?? underligt ??

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-02 18:16

Prøv at læse Saras indlæg igen 😉

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-03 17:26

Jeg har været investeret i en bitcoin tracker næsten siden 2017 on/off – mest on. Jeg nævner det også i mit input til dette blogindlæg:) Kh Sarah

Gæst
Gæst
2022-01-01 23:11

Jeg er meget enig med de fleste, men som 70 aarig kand det vaere svaert at kigge paa langt sigt. Min strategi er ogsaa balanceret fund, men er konstant vurderet. Jeg bor i Australien, saa ingen ae, oe og aa.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-02 12:45

Hvor i Australien? Hvor meget betaler man i skat af sine aktier down under?

Gæst
Gæst
2022-01-01 16:20

Det hedder altså nytårsforsæt og ikke nytårsfortsæt. Det er noget man har forsæt om at gøre, og netop ikke noget man vil fortsætte med at gøre

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-01 18:09

Hej Helge. Tak for kommentaren. Den er opdaget, og det er en fejl, der ikke bliver lavet igen 🙂 Godt nytår – håber, du kunne bruge inspirationen med nytårsforsættene til noget.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-01 18:12

Meget interessant.