Spring til hovedindhold

Mine 6 økonomiske overvejelser inden årsskiftet

Du får her min egen tjekliste, som kan være med til at spare dig for mange penge. 2023 er snart forbi. Det betyder, at der er nogle økonomiske overvejelser, som vi skal have gjort os.

Det er for alvor blevet vinter, den første sne er drysset over Danmark, julen nærmer sig, og 2023 lakker mod enden. Og det betyder, at der er nogle økonomiske overvejelser, som vi skal have gjort os. Du får her min egen tjekliste, som kan være med til at spare dig for mange penge.

1. Skal dit negative afkast realiseres, så du kan booste dit fradrag og opnå en skattebesparelse?

Det er tæt på at være sidste chance for at sætte dig ind i reglerne for beskatning af aktier, hvis du gerne vil nå at reducere din eventuelt kommende skattebetaling, som er baseret på, hvad du har realiseret i løbet af året.

Eksempel 1

Skattestyrelsen beregner hvert år aktieskatten ud fra den samlede sum af udbytter og realiserede tab og gevinster. Så hvis du fx har solgt aktier eller aktiefonde, der beskattes som aktieindkomst med en gevinst på fx 65.000 kr., (inkl. allerede udbetalte udbytter), så skal du beskattes af disse gevinster på 65.000 kr.

Du betaler 27% i aktieindkomstskat af dine gevinster op til 57.200 kr., og alt derover skal du betale 42% i aktieindkomstskat. I dette tilfælde vil din aktiebeskatning udgøre:

27 pct. af 57.200 kr. = 15.444 kr.

42 pct. af 7.800 kr. = 3.276 kr.

Samlet skattebetaling = 18.720 kr.

Du kan derfor overveje at sælge andre aktier eller aktieindkomstbeskattede fonde med et tab, for at nedbringe din skattebetaling, da dine tab modregnes dine gevinster.

Eksempel 2

Så lad os sige, at du fx sælger nogle af dine aktier med et tab på 10.000 kr. I det tilfælde vil du kun skulle betale skat af 55.000 kr. i stedet for 65.000 kr.

Det betyder, at din samlede skattebetaling i stedet for nu lyder på:

27% af 55.000 kr. = 14.850 kr., i stedet for 18.720 kr. Dette giver dig en samlet skattebesparelse på 3.870 kr. og dit tab vil derfor ”kun” udgøre 6.130 kr., i stedet for 10.000 kr.

Fordelen er selvfølgelig, at du mindsker din samlede skattebetaling, og du får ryddet op i din portefølje, hvor du kan komme af med dine ”dårligere investeringer”.

Hvis du i stedet har solgt ud med et større tab end gevinst, så overføres dette tab, som du ikke bruger, til fremtiden. Det betyder, at hvis du har fx sælger aktier eller aktiefonde med en gevinst næste år, så vil du kunne modregne tabet fra i år.

OBS. Er du gift bliver I “sambeskattet”. Det betyder, at grænsen dermed er det dobbelte for ægtefæller samlet set.

2. Forskudsopgørelsen for 2024 er ekstra vigtig i år 📑

Skat har d. 14. november åbnet op for forskudsopgørelsen for 2024 og efter endnu et år med store ændringer på både aktiemarkedet, rentemarkedet og ikke mindst de nye ejendomsskattevurderinger, så er det vigtigt, at du opdaterer din forskudsopgørelse, så dine tal for 2024 er retvisende. På den måde vil du fra starten af året betale den korrekte skat og få de korrekte fradrag, som i sidste ende sikrer, at du får udbetalt det rigtige beløb på din konto hver måned.

Vær opmærksom på, at hvis du er boligejer, så vil du fremover ikke betale ejendomsskat/grundskyld via indbetalingskort/betalingsevne, men i stedet betale udgiften over din skat.

Rent praktisk kan du derfor slette udgiften fra dit budget, for du vil opleve, at du får mindre udbetalt, når lønnen for januar rammer din konto, da udgiften nu trækkes over din skat.

3. Skal dine børn, børnebørn eller svigerbørn have en større skattefri gave? 🎁

Julen er hjerternes fest, eller måske rettere, pengegavernes tid, og hvis du har lyst til at være ekstra gavmild, inden året går på hæld, så er det ved at være sidste chance. Du må nemlig give en skattefri gave på op til 71.500 kr. i 2023 til dine børn, børnebørn, oldebørn og tipoldebørn. Du må også give dine svigerbørn en gave på op til 25.000 kr. i 2023, hvis de er gift med dit barn.

Hvis beløbet overstiger 71.500 kr. (eller 25.000 kr. til svigerbørn), så skal enten du eller gavemodtageren betale 15 pct. i gaveafgift til skat af det beløb, der overstiger grænsen.

Et barn må gerne modtage beløbet fra begge sine forældre, så barnet kan fx godt få en samlet pengegave på 143.000 kr. Det er en god måde at give sine penge videre på, imens man lever, uden at man skal betale en afgift til staten.

Hvis du giver en større pengegave, kan det være en god idé at oprette et gavebrev, så du på den måde sikrer dig, at det kan dokumenteres, at pengene har været en gave.

Husk dog, at der gælder særlige regler, hvis du som forældre giver umyndige børn værdipapirer i gave, for så skal I som forældre beskattes af renter og udbytter, indtil barnet bliver 18 år. Hvis værdipapirerne sælges i barnets navn, skal barnets beskattes selv. Du kan dog læse min anden artikel om, hvordan du investerer skattefrit for dit barn under 18 år via barnets frikort lige her.

4. Fyld børneopsparingen op og suppler med et depot for mindreårige 💰

Hvis du har oprettet en børneopsparing til dit barn, så kan du maksimalt indsætte 6.000 kr. på denne årligt. Overførslen på de i alt 6.000 kr., gælder pr. kalenderår. Så hvis du skal nå at fylde kontoen op i år, så skal du gøre det inden årsskiftet.

Hvis du – som jeg – allerede har fyldt børneopsparingen med det maksimale årlige indskud på 6.000 kr., så kan du overveje at supplere med et depot til mindreårige her hos Nordnet. Det har jeg skrevet om tidligere.

5. Indsæt max på din aldersopsparing 👵

Hvis du ikke har fået indsat det årlige max på din aldersopsparing på 8.800 kr. endnu, så er det også ved at være sidste chance, hvis du vil nå det i 2023.

Med en tilknyttet månedsopsparing til dit aldersopsparingsdepot har du mulighed for at investere 700 kr. pr. måned (8.400 kr. årligt) og efter 33 år, vil du potentielt kunne stå med en aldersopsparing på over 1 mio kr. Det er vildt ik? Jo flere år du venter, jo mere skal du spare op månedligt for at nå samme store afkast.

*Det årlige afkast afhænger af en lang række faktorer, eksempelvis markedsudviklingen og sammensætningen af din portefølje. På nordnet.dk finder du information om den historiske udvikling af såvel individuelle værdipapirer som indeks. Bemærk, at tidligere afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

** Beregningen tager ikke højde for PAL-skat på 15,3% (pensionsafkastskat, som afregnes hvert år)

6. Snyd ikke dig selv for et evt. større fradrag på din pension💰

I 2023 kan du indbetale op til 60.900 kr. (66.195 kr. inkl. arbejdsmarkedsbidrag) på din ratepension og få fradrag for indbetalingerne i din personlige indkomst – også i topskatten! Så hvis du ikke allerede har indbetalt op til fradragsgrænsen på de 60.900 kr., så kan det være en fordel for dig at gøre dette inden årsskiftet.

Hvis du allerede indbetaler max på din ratepension, men fx betaler topskat og du forventer at få en restskat, så kan du med stor fordel overveje at indbetale til en livsvarig pension, som også giver dig ret til fradrag.

Hvis du fx betaler topskat på ca. 52% og fx allerede har indbetalt 70.000 kr. til din pension i 2023, men forventer at få en restskat på 10.000 kr., så kan du i stedet indskyde mere på din pension og nedbringe din restskat helt eller delvist.

Hvis du indbetaler yderligere 21.000 kr. til din fradragsberettigede pensionsordning, så vil du opnå et fradrag til en værdi af ca. 10.000 kr. Det betyder, at du i stedet for at skulle betale 10.000 i restskat, øger din pension med yderligere 21.000 kr., som i reelt set kun har kostet dig 11.000 kr.

Hos Nordnet kan du oprette forskellige pensioner som du indbetaler til via din arbejdsgiver (eller privat) og investere dem i en lang række forskellige værdipapirer, ETF’er, investeringsfonde og meget mere til lave omkostninger.

Og ellers vil jeg blot ønske dig en rigtig god jul og et godt nytår 🍾🥂

Vi ses her på bloggen i 2024, hvor vi skal tale meget mere om økonomi og investeringer.

Sidste frist nærmer sig

Nordnet har lavet denne side som saler alle frister for årsskiftet 2023/24. Brug den til at se, hvornår det er sidste udkald for forskellige anmodninger og indbetalinger.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Pernille Oldgaard
Moneymum | Finansøkonom | Tidligere filialdirektør

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Kent
Kent
2024-01-02 08:02

Hej Pernille

Hvis man for eksempel sælger aktier med tab for 10.000 som så bliver overført til kommende år. Er der så et sted hvor man kan tjekke hvor meget “underskud” man har som bliver modregnet i skat i kommende år eller skal man selv holde styr på dette i et Excel ark eller lignende?:)

Kent
Kent
Svar til  Pernille Oldgaard
2024-01-04 07:59

Jeg synes ikke man kan se det samlede beløb på årsopgørelsen kun for året. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er gjort lettere tilgængeligt men tak for svar. Jeg må i gang med excel arket 🙂

Anders
Anders
2023-12-14 19:49

Hej Pernille. Tak for et godt indlæg. Kan du fortælle om nedenstående sker helt automatisk?

Hvis du i stedet har solgt ud med et større tab end gevinst, så overføres dette tab, som du ikke bruger, til fremtiden. Det betyder, at hvis du har fx sælger aktier eller aktiefonde med en gevinst næste år, så vil du kunne modregne tabet fra i år.”

vh
Anders

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Anders
2023-12-15 11:48

Hej Anders,

Som udgangspunkt sker det automatisk, hvis du har investeret i almindelige værdipapirer. Men hvis du fx har et tab på aktier fra First North, så skal man selv indberette det. Hvis du er i tvivl omkring dine præcise investeringer, så vil jeg anbefale dig at ringe til skat 🙂

Thomas
Thomas
2023-12-08 17:26

Er Progressionsgrænsen ikke forkert? Den er vist 58.900,- for 2023. https://skat.dk/hjaelp/satser

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Thomas
2023-12-15 11:47

Hej Thomas,
Jo du har fuldstændig ret at progressionsgrænsen der er med i eksemplet er fra 2022, det er en fejl at den ikke er blevet opdateret i mit eksempel. Næste år 2024 er grænsen 61.000 kr. Jeg får det rettet, tak for at være vågen!