Spring til hovedindhold

Nu bliver det nemmere at investere bæredygtigt

Af landechef Anne Buchardt

Vores ambition hos Nordnet er at være blandt de førende, når det kommer til bæredygtige investeringer. For os betyder det, at vi skal have det største udvalg af bæredygtige investeringsmuligheder med relevant information, så vores kunder kan investere bæredygtigt, hvis de ønsker det. Vi er derfor rigtig godt tilfredse med at være den første investeringsplatform i Danmark og Norden, der stiller EU’s nye klassifikation for bæredygtighed af fonde til rådighed for vores kunder.

Der findes i dag en række forskellige måder at rangordne bæredygtige fonde, som er udviklet af en række private aktører. Ambitionerne har været gode, men det har ført til udfordringer for de investorer, der ønsker at investere klimavenligt, da klassifikationerne har været meget forskellige. Med den nye EU-klassifikation får vi en fælles europæisk standard, som man kan forholde sig til. Det forventer jeg, vil gøre det lettere for vores investorer med bæredygtige ambitioner.

Den såkaldte disclosureforordning er en del af EU’s lovgivning om bæredygtighed for aktører på det finansielle marked. Forordningen opstiller krav til en række oplysninger om bæredygtighed, der skal leveres om finansielle produkter som f.eks. fonde. Det overordnede formål er at gøre det lettere for investorerne at sammenligne, hvor bæredygtige forskellige investeringsmuligheder er – og på sigt dirigere kapitalstrømme til bæredygtige investeringer.

De bæredygtige fonde kan rangordnes i to forskellige kategorier – artikel 8 eller artikel 9 – afhængigt af målet for graden af bæredygtighed. Kort fortalt kan man sætte det således op:

  • Artikel 8: Fonden fremmer miljømæssige eller sociale forhold, men har ikke bæredygtighed som et overordnet mål. Omtales også som ”lysegrønne fonde”.
  • Artikel 9: Fondens formål er at investere bæredygtigt. Omtales også som ”mørkegrønne fonde”.

Det aktuelle artikelnummer (8 eller 9) og den relevante farve (lysegrøn eller mørkegrøn) vises nu på Nordnets sider for fonde og indgår endvidere som et søgekriterie i fondsscreeneren. Fonde, der ikke tilhører nogen af disse kategorier, vises som ”uden klassifikation”.

Den nye kategorisering fra EU lanceres i dag på Nordnets handelsplatform. På Nordnets app rulles oplysningerne løbende ud fra næste uge. Nordnet har lidt over 3.000 fonde og ETF’er på platformen. Af disse er omkring 24 procent lysegrønne og overholder artikel 8, mens to procent er mørkegrønne og overholder artikel 9.

Nu er det bare at komme i gang, det har aldrig været nemmere at investere i en grøn fremtid.

Prøv den nye funktion i screeneren for fonde her, investeringsforeninger her og ETF’er her.

Få mere inspiration til bæredygtige investeringer.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Tommy
Tommy
2024-04-25 09:14

Hvordan søger man i fonde der investerer i hydrogen, våben og olie ?

Gæst
Gæst
2021-11-16 16:58

Godt initiativ. Det virker dog til at data er helt up to date. F.eks. er Nykredit Invest Bæredygtige Aktier ifølge egen prospekt Artikel 9-oplysningspligtig, men har ikke noget tag på Nordnet. Hvor langt er I med opdateringerne af alle fonde og foreninger?

Gæst
Gæst
2021-10-09 10:30

Hej Nordnet. Super fedt, men det lader ikke til, at funktionen er helt up to date… Fx er SPVBEUKL på Sparindex hjemmeside listet som artikel 9, men hos jer har den slet ikke noget tag… Venlig hilsen Johan

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-11 09:20

Hej Johan. Alle investeringsforeninger skal have opdateret deres data til Morningstar, før det virker i vores screener funktion. Så vi er i dialog med alle foreninger, så vi forventer at data kommer på plads i løbet af næste måned.

Tak for input

Gæst
Gæst
2021-09-24 10:54

Sådan Nordnet! Et vigtigt initiativ – men ville måske være rart hvis de to hjælpe ord (lysegrøn, mørkegrøn) også fremgik i filter dropdown menuen….så man ikke skal huske på hvad er nu artikel 8 og 9

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-24 13:01

Hej Rune

Super god pointe, det ser vi på ved lejlighed.