Spring til hovedindhold

På overfladen ser det godt ud med aktiemarkederne, men…

Aktiemarkederne giver for tiden meget blandede signaler: Det styrende amerikanske S&P 500 indeks nærmer sig all-time-high igen. Brud op gennem toppunktet kan udløse et nyt rally. Til gengæld er det vigtige teknologiindeks for halvledere (SOX) lige røget under 200 dages glidende gennemsnit. Det er et kraftigt salgssignal, hvis der ikke sker et hurtigt comeback. Tyske DAX indeks ligger underdrejet og har netop testet en kritisk støtte i 12.100. Vores konklusion: Forvent de næste måneder alt mellem plus 5 procent og minus 10 procent. Handelskrig, nervøsitet om tyrkiske Lira og generelt EM, effekter af en styrket USD og højere rente på asiatiske økonomier og svagere vækst og højere inflation i EU skaber også usikkerhed.

Vi har fokus på enkeltaktier i det mudrede billede: Oven på regnskabet steg Vestas ret hurtigt ni procent under massivt udenlandsk opkøb. For en gang skyld var de danske banker og investorer ret ædruelige og sende aktien tilbage tæt på startpunktet. Vi var ikke imponerede over regnskabet, som indeholdt en indirekte nedjustering, og driftsresultatet var faldet endnu mere, hvis ikke udviklings- og marketingsomkostninger også var beskåret markant. Fredag kørte Vestas pænt frem i et ellers ret negativt marked, så vi kan ikke udelukke, at der var store investorer, der godt kan lide, hvad de så, og at aktien kører frem herfra. Vi er dog skeptiske indtil videre. Brud op gennem 440 vil teknisk set udløse et stærkt købssignal, som man kan overveje at spille med på.

Vi tror på FLSmidth på den lange bane: Fremgangen vil drives af mineselskabernes øgede investeringer i kobberminer. Men på den korte bane er der stærk modvind på motorvejen, på grund af massive fald i kobberpriserne. Prisen på kobber, kaldet ”Dr. Kobber” ses som en god indikator for udviklingen i den globale økonomisk vækst. Og realiteten er bare, at kobberpriserne de seneste måneder er styrtdykket. Faldet er på ca. tyve procent over de seneste 3-4 måneder, og FLS bliver først rigtig interessant ved en positiv vending i kobberpriserne. Teknisk set er der en foreløbig bund på det aktuelle niveau.

A.P. Møller-Mærsk er blevet løftet, men det er næppe en trendvending: Grundlæggende kan vi godt lide APM aktien, fordi ledelsen har fremlagt en strategi, vi tror på. Men vi kan bare ikke se tydelige indikationer på, at man for alvor gør noget ved det. Vi har tidligere foreslået, at APM eksempelvis købte DSV for at realisere visionen om at komme helt ud til kundernes dørtrin, og ikke kun levere en bulkydelse fra havn til havn, hvor marginalerne efterhånden er presset helt i bund. 2. kvartalsregnskabet var en positiv oplevelse, selvom der kom en nedjustering. Historien var dog, at analytikerne havde forventet en endnu større nedjustering. Og derfor skete det sjældne, at en nedjusteringsmeddelelse udløste en positiv kursreaktion. Containerraterne ligger stadig nogenlunde stabilt på årets højeste, hvilket er positivt. Men det helt store spørgsmål er fortsat, hvad A.P. Møller-Mærsk skal leve af i fremtiden, og hvordan man kommer derhen? Som vi ser det bliver det en lang kamp med at vende en tung supertanker, hvor der måske ikke engang er helt enighed om retningen fra broen.

ALK-Abelló kom med årets anden opjustering, og der er flere på vej: Vi har aktien i Økonomisk Ugebrevs portefølje og dermed er aktien også i investeringsfonden AktieUgebrevet Invest. Vi har haft aktien siden årsskiftet med en gevinst omkring 50 procent, og vi var derfor meget spændte på, hvad regnskabet for årets andet kvartal ville levere. Vi blev ikke skuffede: Ledelsen opjusterede årsforventningen for anden gang i år, og ses på fremdriften i kvartalet i forhold til årsforventningen er det svært at se, at der ikke også kommer opjustering nummer tre.

ALK er verdens førende producent og leverandør af allergimedicin, og selskabet er på vej gennem en turn around proces, hvor man selv arbejder på at opbygge en salgsorganisation i Europa og USA. På investormødet efter regnskabsaflæggelsen i sidste uge, lagde CEO Carsten Hellmann ikke fingrene imellem. Det går betydeligt bedre end forventet med at lave aftaler med amerikanske allergilæger, og det har stor betydning, fordi USA er verdens største allergimarked.

Efter planen skulle omsætningen faktisk være faldet år, fordi man tager nogle gamle produkter væk fra hylderne. Men på grund af solid fremgang i salg af allergitabletter, var der alligevel plus på toplinjen. Vi har skrevet det flere gange tidligere, men vil gerne gentage det: Vi tror, at ALK er på vej til at blive en stor global medicinalkoncern, og at det vi ser nu, er de første indikationer på denne udvikling. Som en vigtig bemærkning skal nævnes, at man ikke skal købe denne aktie på traditionelle aktienøgletal, fordi aktien så er alt for dyr. Man skal købe den, hvis man tror på den langsigtede case.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

 

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer