Spring til hovedindhold

Quantafuel: Vanvittig kursstigning afløst af overraskende fald

Den seneste uge har investorernes interesse bl.a. været centreret om Quantafuel, som nogen håber kan blive et af svarene på den globale plastudfordring. Kursudviklingen afspejler klart, at spekulationselement kortsigtet er det udslagsgivende.

Bemærkelsesværdig kursudvikling

Dette blogindlæg er ikke en lovprisning af Quantafuel og skal ikke ses som en teknologisk dokumentation for at deres produkt virker og kan løse de problemstillinger, som indrømmet, er ganske synlige og tydelige. Skrivet har alene til formål at illustrere hvordan investorerne kan ”tænkes at tænke”; at kursudviklingen er bemærkelsesværdig og præget af en ekstrem grad af spekulation, men også at historien viser, at en meget betydelig del af de kursstigninger, som der bliver, sker i fasen før et produkt for alvor kommer til at fylde meget økonomisk og produktionsmæssigt.

Fra sort samvittighed til grøn fremtid

Verdens have nærmest vader i plastic, hvis bare nogen af rapporter, som har været lavet taler et retvisende billede, at de udfordringer, som vi alle sammen har og vil få med de store forekomster i havene og andre steder hvor det svært- eller ikke naturligt nedbrydelige materiale ligger og flyder og fylder, har vi en stor global udfordring.

Kæmpe kursstigning er helt naturlig

Den grønne agenda kører med fuld skrue. Ikke kun men især på de finansielle markeder. De seneste 4-5 måneder har denne effekt efter min mening været det dominerende tema sammen med amerikanske IT-aktier, Tesla eufori og en større end normal efterspørgsel efter pharmaaktier. Specifikt selskaber med specielle kompetencer indenfor Covid-19 vacciner, har oplevet et massivt inflow af investorpenge.

Flere valideringsfaktorer

Quantafuel aktien er steget markant af flere årsager. Den grønne bølge spiller ind. Teknologisk ”proof-of-concept” en anden. Validering fra større investorer som Kirkbi en tredje og endelig samarbejdet med en større operatør BASF, som også vil aftage slutproduktet er nogen af de ting, som imponerer og inspirerer investorerne.

Erfaringer viser, at en god stemning kan blive meget god og overgå til hype og blive meget hypet inden den igen normaliseres på et eller andet tidspunkt. Enten ved at det bliver ”det nye nye” eller at konkurrencen intensiveres eller udviklingen kører en anden vej.

NEL og Powercell viser ”vejen”

Investorerne henter potentialeinspiration fra selskaber som Powercell i Sverige og NEL i Norge. Disse aktier omsættes flittigt og prisfastsættelsen har ingen sammenhæng med hvor selskaberne er i dag, men hvor investorerne håber de kan være inden for få år. En spekulativ interesse kan blive astronomisk stor og meget større end vores fantasi tilsiger. Aktiemarkedet er et sted hvor drømme kan blive til ”virkelighed”.

Markante kursmål

Den seneste uge har forskellige analytikere sat tal på deres ”forventninger” og givet Quantafuel kursmål, som lå noget over den til enhver tid gældende aktiekurs. Stigende kursmål, som er vandret fra 20 til 135 har sikkert spillet en rolle for kursstigningerne.

Kursstigningen og efterfølgende fald illustrerer for mig klart hvor stort det spekulative element er i aktiekursen aktuelt. Det vil jeg illustrere:

Kapitaludvidelse til kurs 50

Analytikere har regnet med at Quantafuel ville benytte de stigende aktiekurser til at foretage en kapitaludvidelse, som skulle sikre kapital til ekspansion. I midten af sidste uge så jeg gengivet, at hvis der blev udstedt nye aktier til kurs 50, ville kursmål være langt over 100. Risikoen for en kapitaludvidelse stoppede ikke aktiens himmelflugt, men blev set som en mulighed.

Sent torsdag – før afslutningen på aktiehandlen kom der en børsmeddelelse om, at QF ville undersøge mulighederne for at lave en kapitaludvidelse igennem en accelereret bookbuilding, som kun de færreste kan tillade sig at blive forbavsede over. Det dæmplede på kort sigt kursens himmelflugt og efter en kort overgang at have været på vej mod NOK 90, sluttede aktien i 73, torsdag.

Insidere tegner deres livs livsforsikring

Dagen efter var aktier til en samlet værdi på 777 mio.. NOK placeret. Quantafuel fik tilført 602 mio. NOK og herudover solgte insidere 2,5 mio. stk. Placeringskursen var 70.

Billig kapitaludvidelse uden udvanding

Isoleret set burde en kapitaludvidelse, som var ventet og hvor placeringskursen er 70 være positivt for investeringscasen. I hvert fald hvis forudsætningerne for beregning af kursmål er/var 50. Alt andet lige skulle det have betydet bl.a. 3 forhold. Dels at kursmål ville blive forhøjet (på grund af 1) højere end ventet placeringskurs, 2)bortfald af risiko for kapitaludvidelse på et tidspunkt og 3)faldende risikopræmie).

Kursfald illustrerer spekulation

Kursen faldt dog og selv om den sluttede i 65 fredag, var den en meget kort overgang under 60 og således 18 % under torsdagens lukkekurs. Kursstigningen før kapitaludvidelsen var markant, men samtidig viser kursreaktionen efter, at stigningen i starten af ugen var drevet af ekstrem spekulation. Modposteringen til en højere kurs på kapitaludvidelsen var at der kom flere aktier til salg. QF varen blev ikke længere kortsigtet opfattet helt så eksklusiv som tidligere. Isoleret var kapitaludvidelsen egentlig relativ lille og under 10 % af aktiekapitalen. Alt i alt sætter kursudviklingen efter, kursudviklingen før kapitaludvidelsen i relief.

Potentiale og risiko er astronomisk

Jeg ved ikke hvad fremtiden bringer. Hvis Quantafuel kan omdanne plast til olie (nafta) og samtidig som en af de få, hvis ikke den eneste aktør, i en kemisk proces kan fjerne uønskede produkter, vil de kommende 2-3 år kunne blive meget givtige for investorerne. Storskala anlæg vil skyde op mange steder og mange af de større kemiselskaber, vil blive varme på QFs teknologi. Set i det perspektiv forstår jeg godt kursudviklingen; ikke mindst når man ser hvor vanvittig interessen er for eksempelvis NEL (brint).

Samtidig viser udviklingen også at det spekulative element bag aktiekursbevægelsen er ekstremt og kun for hårdkogte investorer med gode nerver, som kender risikoen.

Fremtiden er grøn og kan gå Quantafuels vej. Sidste uges kursudvikling er dog nærmere helt sort, og kan først og fremmest forklares med stor spekulativ interesse.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-10-20 16:52

Hej Per

det ser ud til at aktien er faldet meget siden dit indlæg – tænker du stadig det skyldes investorernes spekulationer eller er der Andre faktorer inde over

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-10-21 07:43

Hej Lars Tak for dit spørgsmål. Udviklingen i QF beskriver vel meget godt hvordan stemningen har været indenfor den grønne energi og i Norge i særdeleshed. Vi ved nu, at kursbevægelsen op imod 90 NOK var ekstremt spekulativt drevet af en hamstringsmæssig FOMO (Fear Of Missing Out) og frygt for mangel på aktier. Så blev der lavet en 2nd udstedelse og ledende medarbejdere sikrede deres pensionsopsparing. Derefter er den spekulative interesse indtil videre blevet afløst af “hverdagen”. Der er ikke kommet væsentlige nyheder der kan forklare aktietilbagefaldet. “Vanvittig kursstigning afløst af overraskende fald” lyder overskriften og jeg kunne så tilføje:… Læs mere

Gæst
Gæst
2020-09-16 11:03

“som en af de få, hvis ikke den eneste aktør, i en kemisk proces kan fjerne uønskede produkter”.

Den eneste aktør er det ikke. Carbios, som Novozymes producerer enzym for (https://carbios.fr/en/), og Purecycle Technologies (privatejet endnu) (https://purecycletech.com/) har konkurrerende løsninger og samarbejder blandt andet med Nestlé, L’Oréal og Pepsico.

Tak for en god blog i øvrigt.

Disclaimer: Jeg ejer aktier i både Quantafuel og Carbios.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-09-17 08:09

Hej Thomas

Her er en præsentation fra Quantafuel. De hævder at de starter hvor andre slutter. Jeg er ikke PHD i fysisk og kemi. Hvor langt de er foran andre eller om andre eventuelt kan være foran dem, vil jeg lade op til forskerne at afgøre.
file:///C:/Users/perhan/Downloads/QFUEL%20-%20Presentation%20-%20Pareto%20-%20170920.pdf

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2020-09-15 10:41

NEL er vel Norsk og ikke svensk som der står.

Gæst
Gæst
2020-09-15 07:57

Dine tal omkring kapitaludvidelsen er ikke korrekt. Der blev udvidet med nye aktier til en værdi af 602 mio NOK og derudover solgte eksisterende aktionærer for yderligere 175 mio NOK.

https://quantafuel.com/investorsinvestment-case/

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-09-15 08:05

Hej Jeppe

Tak for din kommentar og præcisering. Samlet set var salget 777 mio. NOK. Aktiekapitalen blev udvidet med 8,6 mio. stk. Det som er relevant for investorerne set i forhold til selskabet er de 8,6 mio. Insidere solgte aktier for 175 mio., men det ændrer ikke ved aktiekapitalen og slet ikke ved investeringscasen – positiv eller negativ

Med venlig hilsen
Per