Spring til hovedindhold

”Reelt ingen alternativer til aktier”, siger investorerne

De amerikanske investorer er i hopla og satte ligesom de danske aktier i denne uge en ny indeksrekord for så vidt angår S&P 500 og Dow Jones, hvorimod Nasdaq stadig er 10 % under den tidligere indeksrekord fra 2000. Teknologiaktierne fik et comeback efter de seneste ugers ”udsalg” og korrektion i tidligere højdespringere såsom Tesla, Linkedin og ikke mindst Twitter (følg venligst dette link for en kommentar til kursfald i netop Twitter). Den underliggende gode stemning skyldes dog ikke enkeltfaktorer, men bedre end ventede regnskaber og at investorerne mangler alternativer til aktier.

Ukraine – lokalt/regionalt anliggende?

Urolighederne i Ukraine ser fortsat ud til mest at have og være et lokalt/regionalt fænomen. I hvert fald hvad angår de finansielle markeder. Aktierne ser generelt ikke ud til at være påvirket udover hvad der er gældende for Ruslandsrelaterede forhold (svækket rubel og trykket lokalt aktiemarked). Urolighederne har ikke generelt fået andre EM markeder til at skælve yderligere og for udvalgte markeder (bl.a. Tyrkiet/Brasilien) har der i mere end 1 forstand været tale om forår de seneste måneder. Aktierne er steget massivt.

Bedring i amerikansk økonomi

Selv om der fortsat kommer lidt forskellige signaler fra den amerikanske økonomi; både med hensyn til sundhedstilstanden og ”farten” på opsvinget, har de seneste data generelt været opløftende. Selv om FED fortsætter sin nedtrapning af opkøbsprogrammet er der for nærværende ingen udsigter til at markedsrenterne skal stige foreløbig på trods af bedre væksttal. Det er der en lang række grunde til som bl.a. understøtter aktieudviklingen.

Hvorfor stiger renterne ikke?

Der kan være en række forklaringer på at investorerne ”ignorerer” de opløftende nøgletal og andre tekniske rentefaktorer:

  • Investorerne er forberedte på og har positioneret sig til stigende renter. De stigende renter kommer ikke af sig selv, men skal ”hjælpes” på vej. Det kan bl.a. ske ved investorernes (ud)salg af statsobligationer. De mere kortsigtede investorer har dog ingen at sælge ud af, da de har positioneret efter udsigterne til rentestigning.
  • FED signalerer fortsat at udløbet af opkøbsprogrammet ikke per definition = stigende renter.
  • Inflationen er fortsat ekstremt lav og markant under såvel FEDs som ECBs langsigtede forventninger og deraf følgende lidt uden for ”komfort zonen”.
  • En del af forklaringen på de bedre end ventede amerikanske jobtal for april var at arbejdsudbuddet falder. Det påvirker direkte arbejdsløshedsprocenten. Samtidig sker en del af jobskabelsen i job med en lav/lavere løn, som i et vist omfang mere er et udslag af reformer end et vækst og samfundsøkonomisk styrketegn.

Reelt ingen alternativer til aktier

De lave renter er ikke kun godt nyt for danske boligejere med hang til den billigste finansiering og hurtigste afbetaling på gælden. Det påvirker i høj grad også aktieinvestorernes risikoappetit. Renterne på statsobligationer (med begrænset risiko) er lave (Eksempelvis har Spanien just udstedt obligationer med laveste rente nogensinde). Samtidig er afkastet i virksomhedsobligationer med en god kreditvurdering uattraktivt og næsten ikke til at få øje på.

På den baggrund er det ikke så underligt at investorerne forbliver i aktier og bliver ved med at kaste nye mønter i aktiespareglobussen, som billedet illustrerer.  Nok er aktierne steget meget og også i en række henseender mere end indtjeningen. I forhold til obligationer er de dog fortsat langt mere attraktivt prissat. Investorerne har reelt set ingen alternativer til aktierne, hvis de vil forsøge at skabe et attraktivt langsigtet afkast. Især hvis man samtidig ser på at renterne på et tidspunkt vil gå op og det per definition så vil give kurstab for obligationsinvestorerne.

Nyt brændstof søges

På kort sigt maner jeg lidt til besindighed. Det gælder fortsat at jeg tror året slutter med let stigende aktiekurser. Undervejs kan der fortsat kommer afkastgrus i maskineriet. Vi er på vej ind i sommerperioden, som over en række måneder har en tendens til at være afkastsvage. Aktierne kan komme til at mangle lidt fornyet brændstof.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer