Spring til hovedindhold

Rundforvirret marked peger desværre stadig nedad

Fredag fik de vestlige aktiemarkeder et solidt løft – lige indtil dansk lukketid. Danske, tyske og amerikanske aktier steg markant, og det så ud til, at markederne havde rystet de seneste ugers negative stemning af sig.

Dette indlæg er markedsføring

Fredag fik de vestlige aktiemarkeder et solidt løft, altså lige indtil dansk lukketid kl. 17.00. Både danske, tyske og amerikanske aktier steg markant over dagen. Og det så ud til, at markederne havde rystet de seneste ugers negative stemning af sig.

Den positive vending ville passe rigtigt godt med, at aktiemarkederne nu, teknisk set, virker meget oversolgte, og at der er brug for en solid positiv korrektion til at afvikle den oversolgte tilstand.

Fredag blev den positive stemning understøttet af nye amerikanske arbejdsløshedsdata, der viser tegn på afmatning på arbejdsmarkedet. Det blev straks tolket som et signal om, at den amerikanske centralbank alligevel ikke behøver så mange renteforhøjelser for at dæmpe inflationen. Altså at aktiviteten i økonomien allerede er aftagende.

Lige omkring kl. 17 toppede den styrende amerikanske aktiefuture i 4.000-pejlemærket, som vi tidligere har identificeret som meget vigtig, teknisk set. Samme billede tegnede sig for det vigtige tyske DAX aktiefuture, der efter et spring op fredag på 2,5 pct. testede 13.000-niveau. Men det tyske indeks endte altså dagen lavere, end den startede.

Umiddelbart er der lagt op til en negativ aktiestart på det danske aktiemarked mandag morgen, da nedturen fredag aften skal indhentes.

Og hvad var det så, der gik galt? Lige før klokken 18 dansk tid meddelte russiske Gazprom, at den vigtige gasledning Nord Stream 1 ville blive holdt lukket indtil videre. Det var ellers forventningen, at den efter reparation ville blive genåbnet søndag. Læs mere om sagen hos engelske The Guardian.

Frygten er nu, at Europa over vinteren bliver kastet ud i en alvorlig recession, altså endnu alvorligere end den, der angiveligt allerede er på vej.

I første omgang synes aktiemarkedets reaktion på meldingen fra Gazprom dog at være overdreven. Dels fordi leveringen gennem Nord Stream 1 allerede var på et lavt blus, og dels fordi den europæiske naturgaspris på det seneste er faldet næsten 30 pct. på grund af næsten fyldte europæiske naturgaslagre. Samtidig har Europa fundet andre gasleverandører og blandt andet importeret historisk store mængder naturgas fra Kina.

Kina har samtidig haft historisk stor import fra Rusland, trods en svag kinesisk økonomi. Europa er altså stadig afhængig af russisk naturgas, men nu sælges det blot via Kina. Lidt af en geografisk omvej.

Vores vurdering af det markante aktiekursfald fredag aften handler mere om de store linjer. Vi tror simpelthen ikke på, at markedet er parat til en større optur. De fundamentale drivkræfter er nemlig forsat ekstremt negative. Og vi ser derfor fredagens positive marked som en lille parentes i det store (negative) billede.

Ja, de amerikanske jobtal fik markedets renteforventninger til fremtidige FED-renteforhøjelser til at falde en smule. Men der var blot tale om en lille justering i markedsforventningen om, at der kommer 7-8 renteforhøjelser det næste år, hvor sandsynligheden nu taler for 6-7 renteforhøjelser.

Oveni kommer nu, at den amerikanske centralbank fra september fordobler de månedlige milliardsalg af obligationer for at nedbringe sin balance, der gennem mange år er opbygget gennem pengepolitiske stimulanser, som nu bliver vendt på hovedet til pengepolitiske stramninger.

Obligationsudsalgene vil alt andet lige presse obligationsrenterne opad, og det virker som en ekstra bremse på økonomien, oveni renteforhøjelserne.

Som investor bør den allerstørste bekymring lige nu være noget helt andet. Nemlig de børsnoterede selskabers overskudsudvikling i 3. kvartal. Det store spørgsmål er, om selskaberne kan fortsætte med at vælte stigende lønninger, højere råvarepriser og højere energipriser videre over på deres kunder i form af højere salgspriser.

Den praksis har været det store mantra. Men blandt analytikere er der stigende nervøsitet for, om denne lette måde at sikre fremgang i omsætning og overskud kan fortsætte. Selskabernes kunder kan også godt se, at deres købspriser ikke kun stiger på grund af højere omkostninger i virksomheden, de køber fra, men at den også øger overskuddet. Det er ikke langtidsholdbart.

Indtil videre er analytikerne dog optimistiske omkring 3. kvartalsresultaterne: For industriselskaberne i det europæiske Stoxx600-indeks ses overskudsvækst på 43 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, og det er mere end den 30 pct. fremgang, de forventede 1. juli. Lidt mere afmålt ser det ud for finans og health care, mens tech-selskaberne forventes at få lavere overskud end forventet for to måneder siden. Til gengæld ses nu et endnu større overskudsløft for ikke-cykliske forbrugsvarer, som eksempelvis bryggerier.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 5. september 2022 kl. 09:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer