Spring til hovedindhold

Sådan investerer jeg. Mød Aarstidernes direktør Søren Ejlersen

Søren Ejlersen er iværksætteren bag Aarstiderne. Mød ham her, og hør om hans syn på penge, investeringer, mindreværdskomplekser, naturen og familien.

Søren Ejlersen har altid været tæt på naturen. Her finder han ro, lader drømmene flyde og får ideer til de mange projekter og virksomheder, han sætter i søen.  Ikke overraskende gennemsyrer bæredygtighed tankesættet hos Aarstidernes direktør i sin måde at investere og drive forretning på. For de bedste investeringer er nu engang dem, der giver ”return on investment” i form af kærlighed og bidrag til fællesskabet.

Fra Søren Ejlersens kontor er der direkte udsyn til det projekt, der betyder allermest for ham. Haver til Maver har i årevis dannet rammen om at lære skolebørn at dyrke jorden, tilberede mad udendørs og få viden om naturen. Markerne, der kickstartede projektet, ligger på Aarstidernes jorde ved Krogerup Avlsgård i Nordsjælland. Og hver dag nyder Søren synet af lige præcis de jorde, der har kostet mange penge fra Sørens egen lomme. For det har kostet en del penge, men udbyttet har været i særklasse. Gevinsten har først og fremmest været et bidrag til fællesskabet ved at give glæde ved og viden om naturen videre til næste generation.

“Der er en næsten zenbuddhistist glæde ved det store afkast i kærlighed og mening Haver til Maver har givet. Det er klart, at jeg også er meget stolt over Aarstiderne, fordi det har skabt så mange arbejdspladser, har en stor omsætning og har bidraget til at danskerne spiser flere grøntsager og frugter i dag. Men Haver til Maver har en særlig plads i mit hjerte, fordi bundlinjen handler om at give noget videre.”

Søren Ejlersen, ivørksætter bag blandt andet Aarstiderne og Haver til Maver.

Investeringer er hjørnestenen i Sørens måde at påvirke verden på

Søren Ejlersen er medstifter af den bæredygtige investeringsfond Planetary, der fokuserer på at være fødselshjælper for start-up-virksomheder. Her er omdrejningspunktet altid, virksomheden udvikler produkter, som verden har brug for og gør en positiv forskel. Gør de ikke det, bliver der ikke investeret.

“Der er så mange nye produkter og ydelser, som verden bare ikke har brug for. Vi fokuserer på, om virksomheden kan bidrage positivt til at løse nogle af verdens problemer og om eventuelle negative effekter ved en ellers god idé kan afbødes ved virkeligt at tænke dybt og i bredt. Det er ret kompliceret og super sjovt.”

Når det kommer til Sørens egen pension og private opsparing, er ansvarlighed og omtanke for verdens tilstand ligeledes en rettesnor. Til sin pension benytter han sig af ESG-produkter og fortæller, at det kun tog få minutter at få sat sin opsparing op til at være fyldt med ESG-produkter.

Vigtigheden af at spare

Selvom Søren er succesrig iværksætter bag et landskendt firma, kigger han sjældent på sin bankkonto. Det betyder dog ikke, at privatøkonomien sejler. Tværtimod. Det er bare lavinteresse for ham at gå i detaljer med økonomien på daglig basis. Men der bliver ikke frådset i Sørens hjem. Maden i fryseren bliver spist, lyset bliver slukket, og der er ingen abonnementer, der ikke skal være der. For det er vigtigt for ham, at pengene bliver brugt på det rigtige, nemlig at forkæle familie og venner og gøre noget for andre.

I barndomshjemmet var der styr på tallene og økonomien. Begge forældre var bankuddannede, og med tre børn fik pengene hurtigt ben at gå på. I 70’erne var der bilfrie søndage, fornuftige campingferier, men ikke udskejelser i form af ski- og og charterrejser, som andre på villavejen fik mulighed for.

Alle fire børn skal lære at holde et budget

Den økonomiske snusfornuft bliver givet videre til Sørens fire børn. Alle får undervisning i at styre et budget og holde styr på indtægter og udgifter.

“Der findes to slags mennesker, når det kommer til privatøkonomi. Enten er du i plus, eller også er du i minus. Derfor har jeg sat mig ned med alle mine fire børn og vist dem, hvordan man laver et budget, så løn fra fritidsjob og udgifter til telefon etc. fremgår. Det synes jeg er vigtigt at give dem med.”

Vil du starte en investering for dine børn? Læs om Nordnets alternativ til børneopsapring.

Naturen var modvægt til mindreværd

Som barn hang Søren altid i et træ, var på æblerov eller sejlede. Naturen var – og er fortsat – stedet, hvor han føler sig hjemme, og altid søger hen. Barndomshjemmet var til tider kaotisk, og som det mellemste barn og med en bror med et handicap, følte Søren sig ofte overset. Farmorens køkkenhave og naturen blev både et frirum og en læreplads for ham. Her gik han på opdagelse både alene og med venner. Her lærte farmoren ham om de forskellige afgrøder og glæden ved at få noget til at vokse ud af mulden.

Skolen oplevede Søren som vanskelig: Den gav ham mest af alt en følelse af mindreværd, for det med at skrive og læse faldt ham ikke let. Følelsen af mindreværd driver ham fremad.

“Selv da Aarstiderne passerede en omsætning på 100 mio. kr., syntes jeg ikke helt, at jeg var god nok. Men efter at have skrevet utallige kogebøger og bokset rundt i regneark, kan jeg konstatere, at jeg sagtens kan skrive og regne. Det var bare skolen, og den ramme, der var i de omgivelser, der ikke passede til mig. “Men jeg knokler videre, for jeg kan godt lide at gøre det godt og få anerkendelse.”

Aarstidernes måltidskasser var mange danskeres første oplevelsen af at få økologiske dagligvarer leveret til døren.

Mere end klassisk skolebænkslæring

Følelsen af ikke at passe ind i skolen og føle sig mindreværdig er også en af grundene til, at han gerne vil give børn og unge noget andet end klassisk læring fra skolebænken med på vejen.

“Haver til Maver er en anden måde at lære på og en måde, hvor dem, der måske ikke lige passer ind i skolen, kan få en god oplevelse og fornemmelse af, at de er gode nok og at der kan være andre veje til et godt liv, end de lige selv har fået øje på.”

Markerne er inde for klappevidde af Sørens kontor. Kontakten til naturen er konstant lige som hans evige søgen efter at få noget til at spire og gro.

“Jeg er sådan en, der altid drømmer og altid er på jagt efter at få liv i nye ideer.”

Og heldigvis for det.

Hør mere om Søren Ejlersens liv som iværksætter, investor, naturelsker og far i videoen øverst i artiklen her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer