Spring til hovedindhold

6 tips: Få flere penge til investering med klimavenlig hverdag

I anledning af Pengeugen giver forfatter og foredragsholder Nanna Hyldgaard Hansen her seks gode råd til, hvordan du kan spare penge ved at leve bæredygtigt og få råd til at investere mere.

I anledning af Pengeugen kommer her seks gode råd til, hvordan du og din familie kan spare penge ved at nedsætte forbruget. På den måde kan du slå flere fluer med et smæk. Nedsat forbrug er godt for klima og miljø, og samtidig får du luft i budgettet til fx at arbejde mindre eller til at spare mere op. Og vil du være en klimavenlig investor, kan du investere bæredygtigt. Nanna Hyldgaard Hansen er forfatter og foredragsholder med speciale i at leve bæredygtigt for færre penge. Her fortæller hun, hvordan hun og familien lagde deres liv om.

I min familie har vi halveret vores klimabelastning ved at skrue ned for forbruget. Samtidig har vi fået langt flere penge at investere for. Siden vi ændrede vaner, har vi i vores familie sparet mange tusinde kroner hver måned. I dag går overskuddet primært til bæredygtige aktier. Vi lever fortsat et almindeligt liv i byen og savner ikke noget. Her kommer seks hurtige tips, som du straks kan gå i gang med:

1. Indfør en tænkepause

Indfør en tænkepause, når du har lyst til at købe nyt. Pausen kan vare en uge eller en måned. Måske er behovet væk efter et stykke tid. Måske kan du løse det med noget, du allerede har, låne dig frem eller skaffe det brugt. I min familie undgår vi mange køb ved lige at tænke os om først. Ved at sænke sit private forbrug hjælper man både klimaet og sparer mange penge. Ting koster ikke bare anskaffelsesprisen, men også opbevaringsplads, husleje og varme i årevis.

2. Lær at reparere det, du har

41% af en danskers private CO2-udledning stammer i gennemsnit fra køb af ting og sager. Der er en kæmpe gevinst ved at holde op med at købe og smide væk; forlæng i stedet levetiden på dine ejendele. Går noget i stykker, så prøv selv at reparere det. På YouTube findes videoer, der viser, hvordan man fikser alt mellem himmel og jord. Ofte er det ikke så svært. For nylig har vi repareret en printer, en sofa og en vante.

3. Klar din daglige transport på en elcykel og skru ned for varmen

Hvis du pendler i en by, vil det ofte være hurtigere på elcykel end i bil, fordi du ikke skal holde i kø eller finde parkeringsplads. Samtidig sparer du mange penge, får daglig bevægelse og skåner klimaet for omkring 97% af CO2-udledningen fra transporten – sammenlignet med en benzinbil. I vores familie cykler vi til alt, hvad der kan nås på cykel. Med de skyhøje energipriser giver det ekstra god mening at kigge på sit forbrug af brændstof, el og varme.

4. Brug det tøj, der allerede ligger i skabet

Hver dansker køber i snit 10 kilo tøj om året. Vi tager imidlertid kun en lille del af det på. Kun en fjerdedel af tøjet i et almindeligt dansk klædeskab har været i brug det seneste år. Det gjaldt også hos mig, så jeg er holdt op med at købe tøj – dette købestop har varet i tre år. Jeg vil selvfølgelig ikke se lurvet ud eller gå rundt i mode fra en anden tidsalder, og jeg kommer fremover til at købe lidt engang imellem. Men jeg kan skære meget langt ned på mit tøjforbrug uden at mærke det.

5. Køb mad ind én gang om ugen

En dansk husstand smider mad ud for 10.000 kr. om året, så her er mange penge at spare. Vi handler kun ind én gang om ugen. Det er en nem måde at undgå madspild, og det føles godt at spise helt op. I starten skulle vi lige finde ud af, hvor meget vi har brug for til en uge, men nu tager det ikke ekstra tid i hverdagen at handle på denne måde, nærmere tværtimod. Vi spiser på samme vis alt op i fryser og køkkenskabe et par gange om året, så intet bliver glemt eller for gammelt.

6. Invester dine penge bæredygtigt

I begyndelsen brugte vi den økonomiske frihed ved et lavt forbrug på at kunne arbejde mindre, mens børnene var små. Børnene er blevet større, og vi arbejder mere igen, men har ikke skruet op for forbruget. De penge, vi sparer ved at tære mindre på klodens ressourcer, investerer vi nu i bæredygtige virksomheder og fonde. Vi finder inspiration hos Nordnet og i bogen ”Invester bæredygtigt” af Pernille Wahlgren og Eva Grønbjerg.

Få flere idéer på levfordethalve.dk.

Vil du investere bæredygtigt? Brug Nordnets screener her.

Du kan også finde inspiration blandt aktier, investeringsforeninger og ETF’er, som alle har en høj bæredygtighedsrating, her: Bæredygtige investeringer

Pengeugen
Pengeugen sætter hvert år i uge 11 fokus på at højne børn og unges finansielle forståelse. Det kan være en god anledning til at tage en snak med børn og unge om økonomi, forbrug og opsparing og til at sætte sine vaner og deres betydning under lup.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer