Spring til hovedindhold

Shortsalg: Stor 2022 nedtur, men vender det næste år?

Den bedste kur mod shortsalg er ikke at påkalde sig shortsælgernes opmærksomhed. Det sker ved at levere konsekvent på øverste hylde uden svinkeærinder. På den måde kan mange selskaber, som har haft udfordringer i 2022, få muligheden for revanche i 2023.

Når selskaber rammer forbi skiven, tiltrækker de sig negativ opmærksomhed, og aktierne får sig en double uppercut. Ikke kun bliver ”long-onlys” skuffede og sælger måske ud, men nedjustering og en skuffet indtjeningsudvikling kan påkalde sig shortsælgernes opmærksomhed, og det holder aktiekursen under vand i en periode. Hvis udfordringer konverteres til muligheder og bedring, kan der komme positive overraskelser.

Om shortsalg i 2022 er det værd at bemærke:

  1. Data lyver sjældent.
  2. 2022 har været et udfordrende år for en række danske børsnoterede selskaber.
  3. Skuffende indtjening, nedjustering, recessionsrisiko og nøgletalssammentrækning som følge af stigende renter, er nogle af de faktorer, som har fået aktierne til at blive halveret eller endda falde endnu mere.
  4. På top-8 over større danske selskaber, som aktuelt er belejret af shortsælgere er 4-5 selskaber, som indtjeningsmæssigt har haft det svært og har skuffet investorerne.
  5. ”Ingen over og ingen ved siden af” er normalt et mærkat, jeg klister i panden på Novo Nordisk. Når det drejer sig som nedjusteringer, er det desværre kun AMBU, som gør sig ”fortjent” til den betegnelse.
  6. FLSmidth er en meget shortsolgt aktie, men FLS har ikke skuffet i 2022. Her er det nok recessionsrisikoen, integrationen med ThyssenKrupp samt (for) mange skuffende indtjeningsår, som får investorerne til at sælge sig kort.
  7. GN Store Nord har skuffet mange gange, og det er kun naturligt, at det falder i shortsælgernes smag. Hvis det ikke havde været for WDI’s køb af 10% ejerandel, som har virket som en stabiliserende foranstaltning og kursbagstopper, kunne nedturen have været endnu større.
  8. Netcompany er blevet ramt af ujævne indtjeningsleverancer og stigende renter.
  9. Bavarian Nordic har været på en rutschebanetur med en kursudvikling, som spænder fra 120-410.
  10. Rockwool har været ramt af den perfekte usikkerhedsstorm: energi, Rusland og boligmarkedet.
  11. Royal Unibrew har leveret en af sine meget få nedjusteringer.

Gode data og Novo Nordisk samarbejde skinner på Zealand Pharma-aktien

Zealand Pharma har været i shortsælgernes søgelys, men her har dem, som har satset på en ny skuffelse gjort regning uden de afgørende data for et fase 3-projekt mod korttarmssyndrom, samt deres samarbejde med Novo Nordisk. Aktien er steget massivt, og shortsælgerne må have det ”lidt varmt”. Med til historien hører dog, at aktien i løbet af året tidligere har været meget kurspresset, og en betydelig del af de shortsolgte positioner kan være initieret på et kursniveau, som ikke nødvendigvis afviger markant fra det nuværende.

Nedjusteringer, svag indtjeningsudvikling og biotek bliver shortsolgt

Shortsælgerne leder efter sårede og svækkede dyr på savannen. Mange investorer er irriterede over shortsælgere, og den kurstrykkende effekt, som et shortsalg har på en virksomhedsværdi. Det er dog relevant at kende kausaliteten. ”Intet kommer af ingenting undtagen lommeuld”, som Robert Storm P. vistnok sagde. Et shortsalg kommer sjældent ud af det blå. Her er et par ”hovedregler”:

  1. Meget shortsalg findes i biotekselskaber. Det skyldes ganske enkelt, at det blot er nogle få procent af projekter, der når i mål og igennem de kliniske faser uden økonomiske skader. Mange fejler og ellers bliver der undervejs brug for udvandende kapitaltilførsel.
  2. Selskaber som nedjusterer bliver næsten altid shortsolgt. De er sårbare og en ulykke, og dermed nedjustering, kommer ofte ikke alene, men bliver fulgt af flere, tænker investorerne. Uanset om der kommer flere eller om en nedjustering er en enlig svale, vil investorerne frygte der kommer flere, og det udløser ofte shortsalg.
  3. Selskaber som over en længere periode har leveret svage/svingende resultater er ofte shortsalgsmålet.
  4. Høj prisfastsættelse derimod gør ikke alene en aktie til et oplagt mål for shortsalg. En nedjustering i kombination med høj prisfastsættelse er derimod en skidt cocktail. Det er ikke prisfastsættelsen i sig selv, der udløser shortsalg, men derimod nedjusteringen.

Dobbelt kursfald i shortsalg i 2022

I figur 1 nedenfor er der vist udviklingen i de otte mest shortsolgte danske selskaber med udgangspunkt i data fra Finanstilsynet per ultimo november 2022. For 7 ud 8 af selskaberne har der i 2022 været tale om meget betydelige kursfald. GN Store Nord og Netcompany er faldet mest. I den anden og mere positive ende findes Zealand Pharma med en stigning på 44,45%. I gennemsnit er de mest shortsolgte aktier faldet med dobbelt så meget som OMX C25.

God juleslutspurt begrænser nedturen

Den seneste måned har der generelt været en positiv stemning på aktiemarkederne; således også i Danmark, og i den periode har de mest shortsolgte aktier indhentet lidt af det, som de var bagud. Stigningen er her, uvægtet ligesom helårstallene, på 12,69% mod en stigning på 8,49% i OMX C25.

Kan 2022 udfordringer blive 2023 muligheder?

Den bedste kur mod shortsalg er ikke at påkalde sig shortsælgernes opmærksomhed. Det sker ved at levere konsekvent på øverste hylde uden svinkeærinder; at undgå nedjusteringer og ujævne resultater. Hvis selskaberne vender udviklingen, vil der være mulighed for en revanche for 2023. Ikke kun på grund af bedre resultater, men også fordi shortsælgerne så fortrækker og finder andre shortsalgsmål.

Figur 1: Udvikling 1 måned, og 2022 for OMX C25 samt mest shortsolgte aktier

SelskabKursudvikling 1 månedÅr til dato
AMBU7,76%-45,09%
FLS21,56%11,83%
GN Store Nord12,35%-56,10%
Netcompany27,22%-50,77%
Zealand Pharma4,28%44,45%
Bavarian Nordic2,37%-10,19%
Rockwool8,23%-43,23%
Royal Unibrew17,73%-32,18%
Gemmemsnit12,69%-25,62%
OMX C258,49%-12,61%

Kilde: Nordnet

Figur 2: Kursudvikling, OMX C25, 2022

Graphical user interface, chart

Description automatically generated

Kilde: Nordnet

Figur 3: Data over korte nettopositioner

Table

Description automatically generated

Kilde: https://oam.finanstilsynet.dk/#!/stats-and-extracts-most-shorted-danish-shares

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer