Spring til hovedindhold

Skal du eller banken køre i din Tesla, rejse jorden rundt eller bo i dit sommerhus?

Der er millioner af kroner til forskel, når du investerer frie midler og pension alt efter, hvor mange omkostninger du betaler til din bank eller investeringsplatform. Blot ved at spare 1% om året i omkostninger over et arbejdsliv er det muligt at spare, hvad en Tesla med al udstyret koster og samtidigt have rigelig luft til at rejse ganske meget og i det hele taget forsøde tilværelsen.

Der er millioner af kroner til forskel, når du investerer frie midler og pension alt efter, hvor mange omkostninger du betaler til din bank eller investeringsplatform. Blot ved at spare 1% om året i omkostninger over et arbejdsliv er det muligt at spare, hvad en Tesla med al udstyret koster og samtidigt have rigelig luft til at rejse ganske meget og i det hele taget forsøde tilværelsen.

For kunder med større opsparinger kan der være et sommerhus til forskel alene ved differencen i omkostninger. Derfor kan vi hver især stille os det simple spørgsmål: er det min bank, pensionsselskab eller mig, der skal køre i den der Tesla, rejse jorden rundt eller nyde det sommerhus, der kan købes alene for forskellen i omkostninger på min opsparing?

Fokus på omkostninger

66-årige Dorte Kabell er ikke i tvivl. Hun vil selv styre sin portefølje og er meget bevidst om, omkostningernes betydning for det endelige resultat af de investeringer, hun foretager. For der skal gerne være luft til rejser og frihed. Det fortæller hun til Berlingske Tidende.

Vi har efterfølgende talt med Dorte Kabell, der også er kunde i Nordnet. Hun driver i øjeblikket sin konsulentvirksomhed fra mildere himmelstrøg i Portugal og bruger dertil en del krudt på at pleje sin formue – både pensionsopsparingen og de frie midler. Når hun investerer, har hun særlig fokus på omkostninger og spredning af risiko.

”Jeg valgte selv at tage tøjlerne for nogle år siden, da jeg blev opmærksom på, hvor dårlige kvinder er til at forholde sig aktivt til deres økonomi, og tænkte det kan ikke være rigtigt. Det må jeg gøre noget ved. Da jeg satte mig mere ind i det, gik det bl.a. op for mig, hvor meget omkostningerne – med renters rente effekt – betyder, og hvad jeg betalte, når jeg investerede gennem min bank” fortæller Dorte til Nordnet.

En billig portefølje

Porteføljen er sammensat af enkeltaktier og fonde – især ETF’ere. ETF’erne giver en billig spredning af risiko og fungerer som rugbrød i porteføljen. Så er bunden lagt, og Dorte kan lege med enkeltaktier, som hun synes er sjovere at investere i, fordi det giver større mulighed for gevinst eller tab. Det bruger hun sin såkaldte ”lege-konto” til, hvor hun er bevidst om, der kan være store udsving.

”Der går sport i at finde de rigtige aktier, og det er en stor tilfredsstillelse, når det er muligt at tage stikket hjem på en god investering. Omvendt er jeg bevidst om den større risiko ved enkeltaktier.”

Dorte har forskellige tidshorisonter for de respektive investeringer. Pensionen skal tidligst bruges fra hun fylder 70 år, og i forhold til den øvrige portefølje kigger hun syv til ti år frem fra i dag. Blikket er ikke kun rettet mod egen formuepleje.

”Næste generation skal have en bedre forståelse af de muligheder, der er på aktiemarkedet, end jeg havde. Så min søn er startet med en aktiesparekonto og en månedsopsparing i Nordnet.” For Dorte er økonomisk ansvar og frihed til at leve sine små og store drømme ud hjørnesten i tilværelsen, og hun vil fortsætte med at være en aktiv investor.

Dorte Kabell driver sit eget firma med ledelsesrådgivning og evalueringer for internationale organisationer. Hun er uddannet cand.polit.

Omkostninger
Der, hvor den enkelte typisk kan spare mange penge, er ved at flytte fra pensionspuljer og porteføljepleje til blandede fonde og indeksprodukter.I oversigten kan du se forskellene på, hvad omkostninger betyder for det endelige resultat over tid.

Nedenfor er forskellige eksempler – både i forhold til hvor meget, der spares op, og hvornår den enkelte vil gå pension. Eksemplerne er Nordnets og er ikke relateret til Dorte Kabells opsparing:

En 25-årig starter med 0 kr. i opsparing og sparer 1000 kr. op om måneden de første 10 år. Herefter spares der 5000 kr. op om måneden

Som 70-årig, er der hhv. sparet 6.564.365 kr. eller 8.375.899 kr. op. En forskel på 1.811.534 kr. Hvis personen vil gå fra som 65-årig, er forskellen hhv. 4.870.595 kr. eller 5.991.053 kr. altså en forskel på 1.120.458 kr. i omkostninger.

En 30-årig med 500.000 i opsparing, sparer 5000 kr. op om måneden

Som 70-årig vil personen have hhv. 11.130.380 kr. eller 14.985.720 kr. til sin pension. En forskel på 3.855.340 kr. i omkostninger. Og skydes pensionsalderen til det 73. år – ja så er forskellen hele 4.967.295 kr. i omkostninger.

En 35-årig med 500.000 kr. i opsparing og sparer 5000 kr. op om måneden

Som 70-årig har personen hhv. 8.448.187 kr. eller 10.930.295 kr. sparet op. En forskel på 2.482.108 kr. i omkostninger. Venter personen til det 73. år, er forskellen 3.242.194 kr. i omkostninger.

Forudsætninger:

Der er regnet på et afkast på hhv. 5 og 6%.

Omkostningerne er hhv. 0,5% og 1,5%.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-11-17 09:36

Misforståelse at det er dyrt at køre i en Tesla. Ja, den koster nogle basseører at købe – kan dog fåes brugt til ca 300.000 – men set over hele bilens liv er det noget af det billigste, man kan køre i. I skulle hellere fremhæve rigtig dyre biler, altså fossilslæder som BMW eller Mercedes-Benz. De er de dyre at køre i.