Spring til hovedindhold

Skal du have bank igen?

De sidste 5-10 år har verden haft en periode med generelt faldende renter. Det har været gunstigt for vækst- og teknologiaktier, men hvad sker der, hvis renten stiger? Skal du have bankaktier i din portefølje igen?

Mange investorer har flokkedes om teknologiaktier de sidste 5 år. Det har også været rigtig fornuftigt, da de har leveret supergode afkast.

Traditionelle sektorer som finans har haft det noget sværere, og mange investorer har derfor meget lidt eksponering mod disse sektorer.

De sidste 5-10 år har verden samlet set haft en periode med generelt faldende renter. Det har været gunstigt for vækst- og teknologiaktier, men hvad sker der, hvis renten stiger?

Renten på 10-årig amerikansk statsobligation siden 1970

Kilde: Investing.com

Som det fremgår af grafen ovenfor, er renten på den 10-årige amerikanske statsobligation allerede steget en hel del fra bundniveauet på ca. 0,5 procent i sommeren 2020 til 1,72 procent pr. 6. januar 2022. Mange forventer allerede, at FED (den amerikanske centralbank) begynder at hæve den styrende rente i indeværende år ad flere omgange. Hvor meget det betyder for den 10-årige rente, og hvor langt den evt. skal op, ved vi naturligvis ikke.

Historisk har stigende renter været godt for fx finansaktier, da det bidrager positivt til deres marginer på ind- og udlån.

Renten på 10-årig tysk statsobligation siden 1970

Kilde: Investing.com

I Europa, herunder Tyskland, er renten på de 10-årige statsobligationer stadig noget under de amerikanske. Men som grafen viser, er renten i fx Tyskland også steget en del fra bunden og ligger pr. 6. januar 2022 på -0,06 procent.

Markedsværdier i mia. USD på udvalgte banker og techselskaber de sidste 5 år

Kilde: Nordnet.dk

Som figuren viser, kan man tydeligt se, at markedsværdierne i tech har udviklet sig markant bedre end i banker. Det fremgår også tydeligt, at de amerikanske banker har klaret sig bedre end de europæiske. Så det store spørgsmål er nu: Hvad sker der i fremtiden?

Skal du have bankaktier i din portefølje igen?

Afkast på udvalgte techaktier og banker de sidste 5 år

Kilde: Nordnet.dk. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Figuren giver det samme billede som tabellen med markedsværdier. Tech har givet kongeafkast de sidste 5 år, og banker har haltet langt efter. Igen er det de europæiske banker, der har klaret sig dårligst, og faktisk har Banco Santander haft et negativt afkast de sidste 5 år.

Dine investeringsmuligheder i den finansielle sektor

Hvis du synes, at bankaktier ser interessante ud, kan du blive inspireret af vores temaside om finans.

Vil du gerne investere via ETF’er, finder du 24 forskellige i vores screener under kategorien finans. Se listen her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-15 15:49

Henvisning til 1-2 når gamle indlæg er ikke særligt interessant nu (jan2022)