Spring til hovedindhold

Skal man investere i Kina?

Den anden dag var jeg til et foredrag med en brillant oplægsholder og Kinaekspert, Christina Boutrup, som også har skrevet bogen ”Den Store Tech Revolution – Sådan former Kina vores fremtid”, fortalte om mange ting i forhold til Kina, som jeg som investor syntes var meget interessant, og som jeg derfor også håber, at I kunne have interesse i. Jeg har selv bestilt bogen, men ikke læst den endnu. Jeg glæder mig dog meget til at lære mere om dette enorme land.

Hvor meget ved vi om Kina?

Vi var nok lidt over 100 personer som lyttede til foredraget. Når Christina viste et billede af lederen for Kommunistpartiet og spurgte hvem det var, var der kun én som kendte hans navn. Det var desværre ikke mig. Kina er snart en større økonomi end USA, og det var kun omkring 1 procent af os som kendte hans navn. Hans navn er forresten Xi Jinping – så har vi alle lært det.

Hvorfor kigger alle mod vest?

Sent i 2019 skal Amazon begynde med sit ”Prime Air”, det vil sige drone delivery. I Kina har JD.com foretaget drone deliveries siden 2016. Dette var bare et eksempel som Christina tog op på, hvor langt foran Kina faktisk er inden for mange felter. Hvorfor kigger vi ikke mere den vej? Om ikke andet for at se, hvad der lykkes, og hvor problemer kan opstå. Kina har 800 millioner internetbrugere, hvor over 95 % er på mobil. Dette kan sammenlignes med USA på ca. 300 millioner internetbrugere. Hvordan kan vi kiggge væk fra sådan et marked?

”China has been the largest single contributor to world growth since the 2008 financial crisis.”

– Investopedia

Kina er på forkant, når det kommer til bl.a.:

– Artificial Intelligence
– Sociale medier
– E-handel
– Droner
– Fintech
– Solceller
– El-biler
– Højhastighedstog

According to HSBC, China is set to overtake the U.S. by 2030 to become the No. 1 economy by gross domestic product. The global bank also expects it to be the world’s biggest contributor to economic growth through 2030 as it has been since the 2008-09 financial crisis.

The Motley Fool

Om at investere i Kina

Det største ord man kan sige om at investere i Kina er – vækst. Kina har haft en enorm urbanisering, og urbaniseringen vokser stadig. Flere mennesker flytter indtil byerne, og flere og flere adapterer til det moderne liv i byerne – de er “Emerging consumers”. Kina ekapanderer også en del til Afrika, hvor kinesiske virksomheder kan have en fordel, da de allerede har erfaring med urbanisering, hvordan man eksempelvis leverer til landsbyer langt væk.

Man kan selvfølgelig investere direkte i kinesiske virksomheder som f.eks. Alibaba, Tenscent, JD.Com m. fl. Man kan også investere i f.eks. amerikanske virksomheder som Yum Brands (som ejer Pizza hut, KFC og Taco Bell), Nike, Starbucks og Apple.

Mange kinesiske virksomheder ejes af staten. Køber man et kinesisk indeks, skal man derfor vide, at man får en stor andel af disse. Derfor kigger jeg, personligt, på om der findes andre “mere targetede” indeks (f eks ECON – som kun fokuserer på Emerging Market Consumers eller måske noget kun fokuseret på tech), – eller investeringsfonde som udvælger virksomheder. Dette er faktisk et marked, hvor jeg nok ikke selv skulle gå ind i indeks. Her vil jeg gerne, at det er nogen som kender markedet, som skulle navigere mine penge til det rette sted.

Der findes også Asiatiske fonde man kan kigge på. F.eks. C Worldwide Asia som har Tencent og Alibaba i top 5 placeringer (dog har de en ÅOP på over 2% så man skal altså løbende sikre sig managers gør et godt job! ;)).

Største virksomheder i Kina:

VirksomhedMarket Cap
Alibaba (NYSE:BABA)$450 billion
Tencent (OTC: TCEHY)$440 billion
Baidu (NASDAQ:BIDU)$40 billion
JD.com (NASDAQ:JD)$50 billion
China Mobile (NYSE:CHL)$185 billion
Industrial and Commercial Bank of China (OTC:IDCBY)$280 billion
PetroChina (NYSE:PTR)$170 billion

Risiko med at investere i Kina

  • En risiko ved at investere i Kina er måske, at de ikke har nogen som helst fokus på menneskelige rettigheder. Kina vil altid have billigere produkter. Vi kan ikke konkurrere på det punkt. Staten giver alt for billige lån til kinesiske virksomheder. Men om Kinas mangel på ESG-parametre er krav fra konsumenter eller andre lande, kan dette blive et problem for kinesiske virksomheder. Men med det sagt, er de stadig en ret stor market bare i sig selv.
  • Selvom kinesiske børsnoterede virksomheder skal følge lignende regler som i f.eks. USA, er der stadig en del regler som er forskellige og de er f.eks. ikke lige så strikte med insider-handel. Som med alle udenlandske aktier kan det være risiko med f eks valuta og transparens.

Ray Dalio om at investere i Kina

Sjov viden om Kina

Kulturforskel

Jeg synes selv, og ved at vi er mange, som rynker næsen lidt på, at Kina laver kopier af så meget. Det er måske stadig ikke god ”kotyme”, men når man lærer mere om Kinas kultur så forstår man hvorfor det er så hyppigt derover. Tegnet for læring betyder nemlig også ”at imitere”. Det vil sige, kineser lærer af mestere/eksperter. Så er det måske ikke så mærkeligt, at de ser til hvad som er lykkets i USA og så prøver, at lære det selve ved at kopiere.








WeChat

Det som jeg husker bedst fra foredraget var det Christina fortalte os om appen WeChat. Jeg ved godt at der findes en app som hedder WeChat, og at den er ejet af kinesiske Tencent. Man kan lave ALT i denne app. Bestille lægetid, taxa, kaffe og man kan også blive skilt i appen.

One-Minute-Clinics

I Kina har man sat op så kaldet ”One-minute-clinics”, som ser ud som de der små båse hvor man tager sit foto, hvor man kan gå ind, snakke med en robot og/eller læge og få sin medicin i båsen, hvor man sidder.

Alibaba pay with your face

Måske er vi herhjemme meget OBS på, hvordan man bruger vores data, og vores ansigter. Vi ønsker ikke at være overvåget. Det er anderledes i Kina. WeChat har sin egen betalings-del, men det har også Alibaba som har ”pay with your face / pay by face”. F.eks. kan man betale metroen ved at vise sit ansigt. Det er ret vildt, synes jeg. Staten bruger det også til at spare penge på toiletpapir på offentlige toiletter – man viser sit ansigt og får 60 cm papir!?

Kommunistpartiet har været i Kina i 70 år, og de fleste kinesere er vant til at have kameror over det hele. Dette en god måde for staten at kontrollere mennesker. Det vil sige, at systemkritiske mennesker og journalister nemt kan blive fundet. Ikke så sjovt.

… andre ting man kan søge på for at lære mere er Alibaba smart cities, robot-assistenter til lærer som behøver hjælp med at rette prøver, og ikke mindst WeChat/Tenscent indenfor gaming (Fortnite).

Links:

Disclaimer: Jeg er ikke en økonomisk rådgiver, og jeg skriver om ting, jeg lært hen ad vejen, og som jeg selv synes er vigtigt. Jeg er ikke ansvarlig for, hvad læsere investerer i. Jeg ejer ikke nogen af de aktier eller virksomheder jeg skrevet om. Mit indlæg skal ikke ses som en anbefaling.

  • Derudover er det jeg skrevet udfra mit eget synsvinkel som privat investor (og på ingen måder Kina-ekspert). Jeg vil anbefale alle at lytte til Christina Boutrup (eller læse hendes bog) om man har mulighed for at forstå mere. Hon har så meget viden, den kvinde. Man bliver helt blown away. 🙂

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer