Spring til hovedindhold

Skat kan være et positivt investeringsfænomen

Mange investorer kæmper fortsat med investeringsefterveerne efter krisen i 2008. Selv om aktieindeksene nogenlunde er tilbage på niveauerne fra 2008 i eksempelvis Tyskland, USA og Danmark, er det en investeringssandhed med modifikationer, at vi har overvundet krisen. Det faktum at du som investor skal betale skat af dine aktieafkast som du har haft i en længere periode, er et vidnesbyrd om at du er kommet velbeholdent og bedre ud af krisen end andre.

Den finansielle virkelighed er forandret markant i forhold til 2008. Det er således bl.a. tankevækkende, at:

  • Renterne er faldet markant for så vidt angår danske stats- og realkreditobligationer. Det er ”langt væk”, at F1-flekslånsrenten i 2008 som en konsekvens af ”frysende” finansielle markeder var 10 x så høj som aktuelt og lige under 5 %.
  • Den danske stat har i hovedparten af 2012 solgt korte statsobligationer med en negativ rente. Staten og dermed danskere får dermed direkte penge for at optage korte lån. Rent galt bliver det for dem som ”parkerer” pengene, hvis man betænker at inflationen i 2012 har været i underkanten af 2,5 % i Danmark og altså betyder et risikofrit tab af købekraft på 2,7 % ved en negativ rente på 0,2 %.
  • Hvis man korrigerer aktieudviklingen siden 2008 for indekssværvægtere som Novo i Danmark eller Google/Apple i USA, vil den typiske investor fortsat have en risiko for at have tab på sine aktieinvesteringer nogle år tilbage.

Skattebetaling er et sundhedstegn

Det er ikke min mening at argumentere for eller imod den danske skattelovning på investeringsområdet. Midt i den noget forandrede verden med en ændret investeringsdagsorden er det kun ment som en påmindelse om, at hvis du bliver pålagt beskatning af gevinster, er du kommet godt og vel igennem det finansielle uvejr.

Mens den traditionelle skihop konkurrence fra Garmisch Partenkirchen tirsdag løber af stablen og er en påmindelse om det nye år, vil jeg komme med et par investeringsmæssige Wild cards til, hvordan 2013 kan se ud fra en dansk aktieinvesteringsvinkel. Mere herom tirsdag.

Godt nytår

Per Hansen

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer