Spring til hovedindhold

Smarte Porteføljer: Sådan gik det i december måned

Det forgangne års sidste måned oplevede et betydeligt opsving på aktiemarkedet, mens rentemarkedet faldt noget. Året sluttede dermed på toppen, og alle større aktivklasser leverede et positivt afkast, hvilket er usædvanligt og i skarp kontrast til den brede negative udvikling i 2018.

Flere faktorer bidrog til de stærke tal ved årets udgang. Makrodata for USA og Europa viste et lysere billede end tidligere dystre rapporter indikerede. Fremstillingsindustrien og servicebranchen ser mere positiv ud end tidligere, og på trods af tilbagevendende overskrifter om masseafskedigelser faldt arbejdsløsheden i både USA og Europa. Alt i alt vurderes risikoen for en forestående recession til at være formindsket, og tilliden til markedet er steget.

I december blev de to største geopolitiske risici – Brexit og USA-Kina handelskrigen – der karakteriserede året, formindsket – eller i det mindste reduceret. Efter den overvældende sejr for det konservative parti og premierminister Boris Johnson overbevisende sejr i det britiske valg, begynder nu en overgangsperiode hvor og en Brexit aftale kan forhandles i ro og mag i 2020.

Pundet og aktiemarkedet skød i vejret efter valget, men mistede momentum, da det blev klart, at overgangsperioden ikke kan forlænges. I handelskrigen mellem USA og Kina opnåedes en aftale i første fase, der stoppede de ellers planlagte toldforhøjelse i december. USA indførte heller ikke told på europæiske biler. At handelskrigen blev neddroslet betød et roligere marked.

Læs mere om Smarte Porteføljer.

De globale aktiemarkeder udviklede sig godt i december og lukkede året med 28 %. USA pressede på for verdensudviklingen, hvor S&P 500 leverede 32 % afkast i løbet af året, tæt fulgt af Europa, der steg 28 %. Udviklingslandene steg 19 % i løbet af året – med 12 %, der tilskrives fjerde kvartal. Især Rusland gav et stærkt bidrag til dette.

Samlet set et utrolig godt aktieår, specielt i betragtning af den store uro omkring verdenssituationen, og at den rekordstore økonomiske ekspansion, der nu er i sit ellevte år fik en drastisk afslutning. IMF kom med en advarsel og udtrykte i oktober, at verdensøkonomien nu er i sin svageste position siden finanskrisen. Aktiemarkedet viser derfor ikke et retvisende billede af den økonomiske situation.

Rentemarkedet faldt lidt efter en stille måned uden større udmeldinger fra centralbankerne. Rentekurven blev stejlere som følge af bedre økonomiske prognoser. Især den negative renteudvikling påvirkede Smart 5 negativt.

Råvarer havde en god måned og bidrog positivt til Smarte Porteføljer. Stigende oliepriser som følge af faldende produktion hos OPEC+. Guldpriser der steg, også på grund af en svagere dollar på trods af højere renter og et positivt aktiemarked. Faktorinvesteringerne i Smarte Porteføljer leverede negativt, da alle faktorer undtagen kvalitetsselskaber havde en negativ udvikling.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-01-22 15:36

Utroligt få tal i et blog-indlæg omkring en portefølje med overskriften “sådan gik det”.
Kan I uddybe lidt med hvordan det gik i procenter, også ift benchmarks?