Spring til hovedindhold

Er NVIDIAs rekordregnskab kunstigt åndedræt? Her er status på AI-boomet

AI

AI-hypen har drevet aktiemarkederne frem i 2023. Men er hypen reel – eller er det AI-boomet varm luft? Det fik vi delvist svar på, da NVIDIA fremlagde et rekordregnskab for Q3.

NVIDIA har for nylig nået en markedsværdi på mere end 1 billion USD – og er dermed det sjette mest værdifulde selskab i verden pr. 29/8 2023. Historisk er de kendt for deres mikrochips anvendt til videospil. Men i de senere år har de foretaget et strategisk skifte mod datacenter-benet af deres forretning, som omfatter AI-mikrochips.

Få inspiration til at investere i mikrochips her: Semiconductors

Store computere, der behandler data for AI-modeller, er primært drevet af kraftige mikrochips kaldet grafiske processeringsenheder (GPUs). På dette område er NVIDIA førende med en estimeret markedsandel på 80%. GPUs er specifikt udviklet til effektivt at udføre de matematiske beregninger nødvendige for AI-udvikling og -træning.

Deres forretningsområde kan virke komplekst sammenlignet med virksomheder som Amazon – verdens femte mest værdifulde selskab. Men kort sagt gør NVIDIAs teknologi det muligt at bygge og træne avancerede AI-modeller hurtigere og mere effektivt.

NVIDIAs Q2-regnskab – definerende for markedet

Mange investorer fulgte spændt med i NVIDIAs regnskab for andet kvartal af 2023. Virksomhedens centrale rolle i AI-sektoren gjorde regnskabet til en indikator for, om den store stigning i interesse for AI (kunstig intelligens) indtil nu var varm luft eller reelt var værdiskabende for AI-virksomhederne – og ikke kun deres aktiekurser.

Hvordan fungerer kunstig intelligens?
Moderne AI baserer sig primært på neurale netværk, som er inspireret af menneskelige hjerner og behandler information via “neuroner”. For at AI kan forudsige eller tage beslutninger, trænes den med store mængder data for at minimere fejl. Når den er trænet, kan den forudsige baseret på nye data.

NVIDIAs regnskab blev offentliggjort den 23. august 2023 og var objektivt set positivt. En global stigning i interesse for AI betyder, at markedspotentialet forstørres, hvilket presser virksomheder til at øge deres indsats og ressourcer på området for at forblive konkurrencedygtige. Det blev afspejlet i NVIDIAs regnskab – især med en markant stigning i omsætningen fra datacenter-benet. Kvartalsrapporten nævnte også partnerskaber med bl.a. Pixar, Adobe, Apple og Autodesk.

Motor for AI-‘boomet’ i 2023

Hvis NVIDIAs regnskab var definerende for, hvorvidt den positive udvikling i AI-aktier har belæg for at fortsætte, så opstår spørgsmålet: Hvad udløste trenden til at starte med?

Er du blevet nysgerrig på AI? Så kan du se nogle af dine muligheder her: Investering i AI

Kunstig intelligens har været på dagsordenen i mange år. Potentialet i kunstig intelligens har også været kendt længe, men det er først for nylig, at dette potentiale virkelig er blevet klart for den brede befolkning. Og her er der kun én, man kan kreditere: OpenAI.

OpenAI er organisationen bag ChatGPT. Med chatrobotten har alle for første gang kunnet udforske AI på en mere håndgribelig måde – og dermed få afklaret enhver form for tvivl om, hvor stort kunstig intelligens og dets potentiale er.

‘Boomet’ startede efter ChatGPT

Kilde: Data fra Yahoo Finance og Google Trends. Egen tilvirkning. Fra 26/08/2018 til 25/08/2023. *Google Trends viser interessen fra søgninger relateret til emnet ‘Artificial intelligence’. Scoren varierer fra 0 til 100 og angiver populariteten af et emne.

På ovenstående graf kan man se NVIDIAs kursudvikling holdt op mod populariteten af emnet ‘Artificial intelligence’ på Google samt udgivelsesdatoen for ChatGPT den 30. november 2022. Som man kan se af grafen, følger NVIDIA og AI-emnet hinanden tæt efter lanceringen ChatGPT. Kan det være et tilfælde? Absolut. Er det tilfældigt? Formentlig ikke.

Forestil dig følgende scenarie: ChatGPT bliver udgivet og opnår indenfor én uge (!) 1 millioner aktive brugere. Det bemærker den erfarne investor og undersøger derfor, hvordan man kan investere i ChatGPT. OpenAI er ikke børsnoteret direkte, men hvorfor ikke gå til kilden af AI? Her kommer mikrochips ind i billedet. Hvilken mikrochip-udvikler er mest prominent indenfor AI? NVIDIA.

Status på fremtiden

Selvom AI’s stigende popularitet kan virke som en ny udvikling for mange, repræsenterer modeller som ChatGPT mange års forskning, udvikling og træning.

Historisk set har AI’s kapaciteter ikke udviklet sig dramatisk fra år til år. Men med den stigende interesse for AI og dens voksende tilgængelighed for den brede befolkning, kan dette ændre sig fremadrettet. Modellerne trænes på store datamængder, og således bidrager milliarder af interaktioner med ChatGPT til kontinuerlig forbedring og udvikling af modellen. Udgivelsen af ChatGPT markerer derfor en milepæl, da virksomheder kan få adgang til dens kapaciteter via samarbejder med OpenAI. Og det kan potentielt fremskynde udviklingen af nye AI-modeller og værktøjer.

Vigtige overvejelser

AI’s hurtige fremgang kan virke tiltalende for investorer, men det er vigtigt at huske, at teknologiens risici og udfordringer ikke forsvinder, blot fordi interessen og aktiekurserne stiger. Her er nogle overvejelser, man kan gøre sig som investor, såvel som forbruger:

🧑‍⚖️Lovgivning: Med AI-teknologiens øgede tilgængelighed følger også en forhøjet risiko for misbrug. Forestil dig en situation, hvor en deepfake-video af Warren Buffett anbefaler investering i en penny stock. Konsekvenserne heraf kunne være økonomisk katastrofale. Men interessen fra lovgivning er stigende – og har allerede resulteret i en markant stigning i AI-love på verdensplan.

💼 Arbejdsmarkedet: Generativ AI forventes at medføre markante forstyrrelser på arbejdsmarkedet – især i sektorer, der er afhængige af vidensarbejde. Dette peger på en ny generation af konkurrence, hvor evnen til at implementere og udnytte AI-teknologi kan blive en afgørende faktor.

🌱 Klima: AI’s klimaaftryk er blevet et centralt emne i den teknologiske verden. Træningen af AI-modellen ‘BLOOM’ udledte CO2 svarende til 25 flyrejser fra New York til San Francisco, hvilket illustrerer den betydelige miljøpåvirkning, som store AI-modeller kan have. Samtidig er der modeller, der viser, at AI også kan bruges til at optimere energiforbruget, hvilket kan bidrage til mere bæredygtige løsninger. I takt med den stigende udvikling og brug af AI er det vigtigt at overveje AI’s fremskridt i forhold til dets miljømæssige indflydelse.

🔒 Sikkerhed og Privatliv: Med AI’s evne til at behandle og analysere enorme datamængder, vokser bekymringerne for datasikkerhed og privatliv. AI kan identificere personlige data og adfærd, hvilket øger risikoen for misbrug og overvågning. Derfor er det essentielt at have stærke sikkerhedsprotokoller og etiske retningslinjer for at beskytte brugernes privatliv.

🌍 Globale Perspektiver: Mens nogle lande hurtigt adopterer og integrerer AI-teknologier, tager andre en mere forsigtig tilgang. De varierende holdninger kan påvirke globale samarbejder samt standardisering og regulering af AI. Med AI’s enorme potentiale kan det også føre til en stigende konkurrence mellem nationer.

Konklusion

Hvis ens investeringsportefølje har haft eksponering mod kunstig intelligens i år, har det sandsynligvis bidraget positivt til porteføljens samlede værdi. Større AI-aktier som NVIDIA og C3.ai har mere end fordoblet sin markedsværdi i løbet af 2023. Men sådanne kursstigninger inden for en relativt kort tidsramme kan skabe tvivl. Der har været spekulationer om, hvorvidt der er en “AI boble” på aktiemarkedet drevet af den pludselige og massive interesse for AI globalt. I den sammenhæng blev NVIDIAs regnskab for andet kvartal modtaget som en bekræftelse på, at kursudviklingen ikke kun er baseret på ‘hype’, men også er understøttet af reel efterspørgsel.

Ingen kan forudsige den næste store AI-aktie, men på grund af AI’s omfang er de fleste teknologi-ETF’er og fonde eksponeret mod kunstig intelligens i en vis grad.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer