Spring til hovedindhold

Store kursfald efter dansk lukketid fredag

Fredag blev en rigtig god dag for det danske aktiemarked, hvor Copenhagen Benchmark Index steg 1,7% trukket af fremgang i de fleste store aktier. Især Novo Nordisk, Mærsk, Vestas og DSV klarede sig flot.

Fredag blev en rigtig god dag for det danske aktiemarked, hvor Copenhagen Benchmark Index steg 1,7% trukket af fremgang i de fleste store aktier. Især Novo Nordisk, der hoppede 5,4% frem, men også Mærsk, Vestas og DSV klarede sig flot.

Fredagens fest kan dog meget hurtigt vise sig at være den sidste festlige stemning i et stykke tid. Meget tyder på, at markedet igen blot har lokket købere ind med den seneste positive minikorrektion.

Vi har tidligere skrevet, at der var god mulighed for en ny kortsigtet positiv korrektion. Men vi skrev også, at den skulle anvendes til at tage risiko ud af porteføljen, fordi de store investorer med stor sikkerhed ville komme massivt tilbage med storudsalg.

Og det er lige præcis, hvad der er sket.

Stemningen hos de store professionelle investorer er ikke god. De tager nu igen risiko af bøgerne i et hæsblæsende tempo. Det viser udviklingen af risikoindikatoren iTraxx crossover, der siger noget om forsikringspræmien mod konkurs i usikre erhvervsobligationer.

De store linjer er uændrede

Vi står foran tre amerikanske rentemøder, hvor der forventes forhøjelser på mellem 50 og 75 basispunkter hver gang. Nu er de korte renter for alvor på vej op. Og Den Europæiske Centralbank ventes at følge med, dog i et mere afdæmpet tempo. Om to år forventes det, at den europæiske centralbankrente er steget fra minus 0,8% til plus 0,3%.

Hertil kommer, at de store centralbanker i mange år har stimuleret makroøkonomien med store obligationsopkøb, som har fået deres balancer til at eksplodere. Nu går de i gang med at sælge obligationerne ud i markedet for at slanke deres balancer, og det kan løfte de lange obligationsrenter endnu mere.

Begge dele vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst, og derfor er næsten alle finanshuse enige om, at både Europa og USA sendes ud i en blød eller hård økonomisk recession i 2. halvår næste år, måske før.

Markedet fortæller os tydeligvis nu, at der er flere ulykker forude, og at det er ekstremt vigtigt at flytte sine penge de rigtige steder hen. Nasdaq-indeks faldt fredag aften ned under bunden tilbage fra 14. marts, godt hjulpet af et kursfald på 14% i Amazon. Dette tekniske brud er i sig selv et kraftigt advarselssignal, som kan varsle flere kursfald i tech.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i Investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, har vi for længst søgt ly i nogenlunde sikker havn. Afkastet i år ligger på minus 9,3% i forhold til C25-indeks på minus 10,2%. Porteføljen har fortsat en balanceret risiko med fokus på råvarer, energi, guld og landbrug, som fortsat klarer sig godt i det ellers negative marked. En pæn del af porteføljen er også placeret i store danske defensive pharma-aktier, som eksempelvis Novo Nordisk.

Og så har vi i denne uge fortsat omlægningen til nogle af de store danske superaktier, som vi mener er blevet sat for meget ned i kurs over de seneste måneder. Et eksempel på dette er DSV, som vi vurderer nu er blevet billig. Her er vi startet med at indkøbe en lille post, da vi ser aktien som en meget stærk langsigtet case.

Vi erkender, at DSV nok ikke kan undgå at blive ramt af en økonomisk recession næste år. Men der kommer også flere synergier fra de seneste års opkøb, som vil neutralisere noget af denne nedgang. Vi erkender også, at det normalt er meget vanskeligt lige at ramme kursbunden ved et generelt markedsfald. Og derfor ser vi også blot yderligere kursfald i DSV, som gode muligheder for at supplere yderligere op.

Grundlæggende fastholder vi dog indtil videre den samlede vægt på ca. 40% i defensive ETF’er, baseret på guld, olie, råvarer og landbrug, herunder nogle shortede indeks-ETF’er. Samlet set giver det stabilitet i porteføljen, og vi forventer den kommende tid at høste plusser på både de shortede aktieindeks og på stigende olie- og guldpriser.

For mange investorer har 2022 allerede været meget kostbar. GN Store Nord er dykket 34%, Netcompany 44%, Bavarian 49% og Ambu er 44% lavere end ved årsskiftet. Men der er også danske superaktier, som har klaret sig fremragende, fx DS Norden og The Drilling Company, men der er altså rigtig langt mellem snapsene. Og måske er den store aktienedtur kun lige startet.

Aktieugebrevet Invest er børsnoteret

Og så skal det også lige nævnes, at vi langt om længe har fået børsnoteret vores investeringsfond, Aktieugebrevet Invest. Den kan nu handles hele dagen fra kl. 9.45 om morgenen gennem Nordnet og de fleste bankers netbanker. Fra vores kunder har vi dog fået oplyst, at Nordeas netbank endnu ikke har fået sat fonden op. Vi har de første handelsdage oplevet pæn købsinteresse, og vi takker for tilliden.

PrøvØkonomisk Ugebrev FORMUEmed handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer