Spring til hovedindhold

Tak for pengene, Warren – version 2.0

Den 21/3 skrev jeg her på nordnetbloggen om hvorfor jeg syntes, at Warren Buffett havde begået en af sine få fejltagelser, da han i 2020 tæppebombede aktiemarkedet med Wells Fargo aktier til udsalgspriser. Siden dengang har jeg både solgt og nu begyndt at genkøbe aktierne. Her er min fortsatte investeringshistorie, update og en ny Nordnetfunktion, som giver dig et hurtigt overblik over dine historiske handler.

Tak for kommentarer

”Tak for pengene, Warren” afstedkom en række kommentarer. Tak for dem:-). Næsten alle forholdt sig skeptiske til mine bevæggrunde for at købe; til at stille spørgsmålstegn ved Warren Buffetts dømmekraft og ikke mindst mine udsagn om, at egenkapitalforrentningen giver prisfastsættelsen og viser værdiankeret kurs/indre værdi og reelt er det eneste, som bankinvestorerne skal holde øje med. Det gjaldt dengang og det gælder naturligvis stadig.

Det er forståeligt og forventeligt, at investorerne var skeptiske til, at jeg mente WB havde gjort en fejl. WB er en ikonisk investor, som over tid har gjort det helt fantastisk. Det mente jeg dengang, og det mener jeg naturligvis stadig.

Det er menneskeligt at fejle

Selv de dygtigste og mest disciplinerede kan dog begå fejltagelser. Jeg troede og tror WB mistede tålmodigheden med Wells Fargo, og det var det som fik ham til at sælge ud. Han var, som jeg også skrev i blogindlægget, blevet godt og grundigt træt af alle de uløste problemer, som der var i WFC, og derfor kapitulerede han aktiemæssigt.

Wells Fargo fordobles efter brandudsalg

Wells Fargo blev efterfølgende den bedst performende amerikanske bankaktie. Ikke fordi deres turnaround var tilendebragt; FEDs ”cap” var ikke løftet; 10 mia. USD er ikke blevet sparet og udbyttet er ikke blevet hævet; endnu. Forudsætningerne for en massiv outperformance var ganske enkelt et meget taknemmeligt udgangspunkt med en prisfastsættelse på ca. 0,5x bogført egenkapital.

Aktieudsalg til halv pris

Det er netop en af de kommentarer, som jeg har fået. Anvendelse af nøgletal. De eneste nøgletal, som betyder noget for banker (og til dels forsikringsselskaber) er egenkapitalens forrentning, som giver prisfastsættelsen. 5 % ROE giver 0,5 x bogført EK; 10 % prissætter til bogført egenkapital og 15 % giver 1,5 x bogført egenkapital. Wells Fargos egne forventninger er kortsigtet at lave 10 % ROE og om 2-3 år varigt at lave 15 %. Eksklusive tabstilførsler, som er blevet reserveret tidligere. Set i den optik og hvis man tror på dem, var aktien prissat med 50 % “rabat”.

Jeg fandt 0,5 x bogført egenkapital og den tilhørende forventning om en langsigtet ROE på 5 % helt uholdbart lavt. Derfor købte jeg. Wells Fargo er ikke kun en stor, men en meget stor bank. Over tid er 5 % alt for lidt. Hvis det blev tilfældet (langsigtet og over tid), at indtjeningen ikke var større, ville banken hverken kunne fremskaffe egen- eller fremmedkapital. Derfor var 5 % – og prisen på 0,5 x bogført EK et forbigående fænomen.

Langsigtet genopretning er on track

Jeg tror fortsat, at den amerikanske centralbank FED vil ophæve ”asset cap” på et tidspunkt i 2021 eller i starten af 2022. Jeg tror WFC vil fortsætte deres besparelsesprogram, som skal give banken en omkostningsprocent på linje med andre større banker, og jeg tror udbyttet igen vil blive hævet til et andet niveau end de nuværende 0,1 USD per kvartal.

Solgte i Maj

Jeg holdt aktien til et tidspunkt i maj. Nærmere bestemt til tæt på 48. Her var prisfastsættelsen 1,2 x bogført egenkapital og forventningerne var, at WFC kunne forrente EK med op til 12 % plus/minus. Det var her jeg fandt aktien kortsigtet lidt mere end fair vurderet, og solgte igen.

Kursfald og genkøb

I sidste uge genkøbte jeg 1/3 af min tidligere position. Jeg fandt i maj aktien overkøbt uden yderligere kortsigtet potentiale for 1 måned siden. Siden er aktien faldet tæt på 15 %. Den eneste grund, efter min mening, er at investorerne var for overoptimistiske dengang og nu har kastet deres investeringsinteresse på noget andet. Federal Reserves renteprognose om en forhøjelse af renterne i 2023 burde, alt andet lige, havde fået markedsrenterne til at stige en anelse. Det gjorde de også kortvarigt, men den forventning varede kun 1 dag. Investorernes hukommelse og tålmodighed er korte.

Fredag genkøbte jeg 1/3 af min tidligere position. Aktuelt prisfastsættes banken til tæt på bogført egenkapital, og det er ”fair+”. Især fordi jeg ser flere potentielle kurstriggere, jævnfør de tidligere nævnte de kommende kvartaler. En ROE på 15 % vil langsigtet kunne sende aktien op i 60-65 og det giver et potentiale på næsten 50 % over de kommende 2-3 år plus stigende udbytte.

Nordnet giver dig handelsoverblikket

På nedenstående graf kan du se mine købs- og salgstidspunkter. Det er ikke tal, som jeg har set ind, men tal som du hos Nordnet kunde kan se din track record for egne handler i en specifik aktie. ”Rød” betyder salg og “blå” er køb. Du kan vise din track record til andre, eller også kan du bruge den til at efterrationalisere over dine handler. Hvad gik godt og hvad kunne være blevet bedre? Alt der kræves er, at du logger ind hos Nordnet og naturligvis at du har foretaget handler i en given aktie. Sæt en flueben i ”køb/salg” og punkterne bliver aftegnet.

Ikoniske Warren Buffett et stadig et ikon

Jeg mener stadig WB er ikonisk, men alle kan tage fejl. At miste disciplineringen kommer der sjældent noget meget godt ud af. Egenkapitalforrentning; den forventede, giver udgangspunkt for prisfastsættelsen. Skal du kun holde øje med 1-2 nøgletal, er det de absolut vigtigste for banker og forsikringsselskaber. Prøv selv at indtegne størrelserne for enkelte banker i en graf. De fleste vil finde ud af hvor godt relationen passer. 10 % ROE giver bogført egenkapital; 15 % svarer til 1,5 og vice versa.

Figur 1: Oversigt over Per Hansen handler i Wells Fargo det seneste år Kilde: Nordnet

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-07-01 20:40

Der er simpelthen bare mere i det, end hvad du skriver. Aktier svinger fra dag til dag og måned til måned, og hvis du har haft en gevinst over et år, siger det stadig meget lidt om din evne til at analysere og værdiansætte virksomheder. Hvis det altid gør sig gældende, at en bank med en ROE på 10% skal handle til en P/B på 1, så vil alle banker med en sådan egenkapitalforrentning altid handle til den multipel, og skulle den handle til en P/B på 0,5 er der tale om en risikofri investering. Med mindre du er den… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-06-25 16:39

Hej Per Tak for et interessant indlæg med mange gode (og rigtige!) pointer. Og tillykke med dit resultat indtil videre. Men som jeg kommenterede på til dit første indlæg, har du intet grundlag for at udtale, at WB mistede tålmodigheden, naturligvis med mindre han direkte har sagt det! Det er ren spekulation fra din side, og det er måske derfor meget godt, at du denne gang bruger ord som “jeg TROEDE og TROR, at WB mistede tålmodigheden”. Det kan da sagtens være, du har ret (WB har lavet masser af fejl iflg. ham selv, og måske har han jokket i… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-06-24 17:50

Well… Endnu en blok hvor man lige skal blære sig over enkelte handler. Hvad med at vise hele porteføljen holdt op med Warren?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-06-24 18:00

Hej Michael

Bloggen handler bl. om 5 ting. 1)Den roser Warren Buffett generelt. 2)Den pointerer vigtigheden af at bevare disciplinen. Noget som er svært for os alle. 3)Den fortæller investorer, som er interesserede i bankaktier, at det altafgørende nøgletal er egenkapitalens forrentning. 4)Den er en opfølgning på den første, hvor en del var i tvivl 5)Den fortæller om en ny funktionalitet hos Nordnet.

De som finder det interessant læser med. Andre læser noget andet, som de finder mest interessant

Hilsen
Per