Spring til hovedindhold

Torm: 99 % kursfald gør ikke aktien billig

I de fleste normale tilfælde, vil et kursfald på 99 % kunne betyde, at en aktie bliver billigt og attraktivt til salg. I hvert fald hvis selskabet tjener penge. Torm lægger de kommende uger sidste hånd på deres omstrukturering, og senest ultimo juli vil gigantiske mængder af nye aktier være udstedt.  Ifølge Torms egne forventninger, vil 2015 ende med en indtjening på mere end 600 mio. danske kroner efter skat. Selv om aktionærerne har tabt store summer på Torm er det dog ikke alle, som går investeringstomhændet fra borde i Torm.

Fortiden indhenter Torm

Tilbage i de gode gamle 00ere var der fuld fart på kedlerne i Torm. Indtjeningen var god og det samme syntes fremtidsudsigterne at være. Den høje indtjening gjorde en investering i fremtiden for selskabet som blev stiftet i 1889, naturlig. Netop den store investering i skibe betød, at gælden steg markant og gjorde Torm sårbar. Da fragtraterne for raffinerede olieprodukter, som er Torms forretning, kollapsede, stod selskabet tilbage med den høje gæld, som noget nær gjorde det af med selskabet, eller som i det mindste frarøvede aktionærerne mere end 99 % af deres penge.

60 mio. i tiltrædelsesbonus

I 2010 var alt ikke fryd og gammen, men fremtidsudsigterne og tilliden fejlede i det mindste ikke noget. Torms nuværende direktør blev økonomisk overtalt til at tiltræde og fik for ulejligheden 11,7 mio. USD i en ”velkommen-om-bord bonus”. Med datidens vekselkurs svarede den bonus som blev udbetalt i 3 rater, til ca. 60 mio. Udbetalingen var i høj grad kontroversiel. Ikke kun på grund af beløbets størrelse, men fordi det økonomiske fundament i høj grad vaklede under Torm i takt med at bonussen blev udbetalt fra 2010-2012. Torm kom i økonomisk havsnød. Ikke på grund af bonussen, men udbetalingen faldt sammen med at selskabet udsendte tydelige økonomiske SOS signaler.

Torm omstruktureres

Gælden havde nær kostet Torms deres selvstændighed og var det ikke for omstruktureringen, ville det mest naturlige og langt det mest sandsynlige i dag være, at Torm havde sejlet sin sidste rejse som børsnoteret selskab. Det er dog ikke sket og det ser ud til at tiden med underskud er et overstået kapitel, i hvert fald på den korte bane.

Torm tjener igen penge

De lave energipriser og ikke mindst forskellen mellem prisen på den amerikanske olie (West Texas – WTI) og Nordsøolien (Brent), som gør det attraktivt at sejle de raffinerede men ikke nødvendigvis sofistikerede produkter rundt, har medført et økonomisk miniboom for Torm. Raterne er gode og Torm har igen udsigt til at tjene penge.

I forbindelse med at bankgælden er blevet nedskrevet og delvis konverteret til aktier og kapitalfonden Oaktree har fået aktier i Torm, svarende til deres bidrag af skibe i forhold til den samlede værdi af flåden i Torm med 25 skibe og 6 nybygninger, bliver Torm nu fremtidssikret og klar til at lægge fortiden bag sig. Med udsigten til et overskud på mellem 100-140 mio. USD før skat, skulle der være nok at glæde sig over og til for aktionærerne, men det gælder kun for Oaktree og bankerne. De private står tilbage med tømte lommer. Selv om aktiekursen er faldet med 99 %, er værdierne reelt faldet mere og blevet endnu mere udhulet.

Nær 100 mia. aktier                                     

Oaktree og bankerne får aktier for skibsværdier og gæld i en sådan grad, at den nuværende aktiekapital vokser fra 728 mio. aktier til mere end 95,7 mia. aktier, svarende til en faktor 125. De tidligere aktionærer står tilbage med kun at eje i underkanten af 0,8 % af selskabets aktier. Selv efter kursfaldet ned 0,34/aktie, vil værdien af Torm være på ca. 32,5 mia. Iflg. Torms egne udmeldinger, er de 74 skibes værdi og øvrige aktiver fratrukket gælden på minimale 6 øre per aktie, svarende til en samlet værdi på ca. 6 mia. Omstruktureringen har haft en meget høj pris for de eksisterende ejere, som har måttet se deres ejerandele blive noget nær udslettet.

Oaktree gør bedste handel

Ved at indskyde skibsværdier og få aktier svarende til den relative andel af de værdier man indskyder i forhold til Net asset value (NAV), har Oaktree bidraget med betydelige værdier. Hvis aktiekursen holder det nuværende niveau efter udstedelsen af de mange aktier, står kapitalfonden til at have gjort den bedste handel. Hvis markedet er villige til at betale mere end 5,5 X NAV value (0,34/0,06), og hvis Oaktree skiller sig af med sine aktier til den nuværende aktiekurs, vil det uden tvivl være en af de bedre handler for kapitalfonden.

Oaktree jubler, mens private græder

Det er noget nær et mirakel, at Torm stadig sejler og er forblevet som børsnoteret selskab. Gælden havde nær taget livet af selskabet. Efter omstruktureringen vil Oaktree stå med ca. 62 % af aktierne og bankerne, herunder Goldman Sachs, får hovedparten af de resterende. De private investorer står tilbage med tømte aktielommer og i alt 0,8 % ejerandel. Selv om aktiekursen er faldet dramatisk, er værdien inklusive udvandingen, faldet endnu mere. Prislappen på mere end 5X værdierne i selskabet, gør, paradoksalt nok, Torm til en dyrt prissat aktie. Det står i skærende kontrast til børsens prislap på 0,34 per aktie, som klart kunne signalere det modsatte.

Anm.: Jeg ejer ikke selv aktier i Torm

 

Tidligere indlæg om Torm:

Ship ohøj, men hvad med prissætningen?

Hvad skal der blive af Torms aktionærer?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-07-31 21:02

Torm var dyr ved kurs 0,34, men nu er kursen 0,063. Det svarer netop til en pris for hele selskabet på 6 milliarder kr. Det skal holdes op imod et forventet overskud for hele året 2015 på næsten 1 milliard kr. Det er ekstremt billigt i disse tider, hvor alle aktier og obligationer er ekstremt dyre. Forventningerne blev lavet ved afslutningen af 1. halvår. altså ultimo juni. Siden da er olieprisen faldet 20 %. Det vil sige, at forbrugerne er motiverede til at bruge mere af de produkter sejler med idet de er billigere. Dertil skal lægges, at Torms største… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-07-31 20:26

Hvad betyder det at Danske Bank købte ca 250 Mil aktier 17 sek før lukketid i dag – (0,063) -at bunden er nået ?

Gæst
Gæst
2015-07-30 12:59

Torm ligger i dag kl. 12.53 på 0,0628 kr., og den er faldet 10,03 % i dag. Mener du stadig, at det er en dårlig forretning, eller er den kommet så langt ned, at du ser en købsmulighed i forhold til selskabets samlede værdi?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-08-10 07:09

Hej Claus

Jeg har holdt sommerferie og er først tilbage i dag. Jeg skriver lidt om Torm senere i denne uge. Håber du kigger med der. Kan godt afsløre nu at min holdning er lidt ændret efter næsten 85 % kursfald.

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2015-07-30 09:39

Personligt ville jeg undgå at købe noget fra GS – Gribbe !

Gæst
Gæst
2015-07-27 09:38

Ingen tvivl om, at ingen har varetaget de private investorers interesser. Om aktien er værd at investere i afgøres ikke af historiske betragtninger, men af den fremtidige rate-udvikling på Torms højt specialiserede marked.