Spring til hovedindhold

USA står til at trække aktierne ned i næste uge

Det er fortsat svært at finde nogen styrke i aktiemarkederne. Vi havde forventet en lidt mere solid positiv korrektion i sidste uge, men det hele endte med at fise ud. Og fredag aften sluttede de amerikanske aktier i et teknisk set meget kritisk område: Det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks (hvor vi følger den bagvedliggende S&P Future kontrakt) har over den seneste måned testet 2625-niveauet flere gange, og hver gang har test af dette niveau udløst en positiv korrektion.

Fire gange har 2625-niveauet dannet en platform for nye stigninger. Men hver gang er den positive korrektion blevet mindre og mindre. Og det var så også tilfældet i denne uge, hvor det hele faldt sammen igen hen mod ugens slutning, hvor S&P future fredag aften kl. 22 dansk tid lukkede i 2598. Altså under 2625. Og et ugeluk under det vigtige pejlemærke er ikke godt.

Også det vigtige teknologiindeks (sox) viser fortsat stor svaghed. Også her skal der et langt stærkere comeback til, før vi kan sige, at aktiemarkederne har nået bunden for denne gang.

Derfor skal vi være parate til igen at rebe sejlene mandag formiddag. Så længe de store institutionelle investorer storsælger, er det dem, der bestemmer retningen. Og det er vi andre tvunget til at tage bestik af.

Underliggende peger de fleste indikatorer mod en opbremsning i den globale økonomi: Diskussionen handler ikke længere om, hvorvidt den globale, europæiske – og danske – økonomi er ved at bremse op. Spørgsmålet er nu, om denne opbremsning fører os over i en global recession, altså egentlig negativ vækst. Ud fra nøgletallene og de ledende indikatorer kan man ikke sige noget håndfast om dette endnu. Men man kan se på de underliggende drivkræfter.  Der er ingen tvivl om, at den såkaldte credit impulse, altså det brændsel, der skaber økonomisk vækst, er på vej kraftigt nedad: Centralbankerne strammer pengepolitikken, den underliggende risiko på erhvervsobligationer stiger, og bankerne vil selvfølgelig også stramme deres kreditstandarder med udsigt til vanskeligere forhold forude.

Det er heller ikke tilfældigt, at de lange obligationsrenter er klart nedadgående, at oliepriserne er faldet voldsomt, og at erhvervstilliden de fleste steder, og især i Europa, er markant faldende. Derfor: Scenariet med en recession er meget realistisk. Og det kan være den historie, aktiemarkederne er ved at fortælle os.

Alle de professionelle aktiestrateger, der fortæller deres investeringskunder, at de skal slå koldt vand i blodet, fordi de børsnoterede selskaber fortsat tjener mange penge, er efter vores opfattelse useriøse. De ved selvfølgelig godt, at de fleste store selskabers indtjening er baseret på et makroøkonomisk miljø for 3-6 måneder siden, altså der hvor kunderne tog beslutningen om indkøb. Derfor er alle tallene om selskabernes overskud tilbageskuende, og ikke fremadskuende, som aktiemarkedet er. Så det kan altså godt være, at man køber ind på en god overskudshistorie nu, men den holder ikke nødvendigvis om 3-6 måneder.

En uge med festfyrværkeri i de store defensive aktier: Investorerne er nu for alvor på vej over i de defensive store aktier, som ikke er konjunkturfølsomme. Blandt ugens vindere var Ambu (+18%), Lundbeck (+8%), Novo Nordisk og Bavarian, men også Vestas og SimCorp. Vi har flere af disse aktier i vores portefølje, som derfor også klarede sig rigtig fint i denne uge. Vi forventer, at de defensive farma aktier fortsat vil klare sig bedre end det generelle marked. Men det betyder ikke, at disse aktier undgår kursfald i negative markeder, men de falder sikkert ikke helt så meget som de andre aktier.

Afkast i 2018 på plus 4,4 procent i Økonomisk Ugebrevs Portefølje: I Økonomisk Ugebrevs portefølje har vi på det seneste øget til en aktieandel på 60 procent, idet vi har foretaget nogle enkelte opkøb i aktier, som vi synes var blevet billige, og hvor vi ser gode langsigtede aktiehistorier. For andre 20 procent af kapitalen har vi afdækket med certifikater i Bear Dax, som stiger i faldende markeder. Derfor er vi netto aktuelt ca. 40 procent eksponeret mod aktiemarkedet. Til gengæld ligger v tungt i defensive papirer, som normalt klarer sig godt i svage markeder.

Blandt andet har vi en større post i ALK-Abelló, der fredag opjusterede årsforventningen, og aktien endte dagen med et plus på otte procent. Årets afkast i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er aktuelt plus 4,4 procent, i forhold til Copenhagen Benchmark på minus 5,4 procent og C25-indeks på minus 8,7 procent. Afkastet er opnået gennem en meget defensiv strategi, som især i dette efterår har givet et merafkast i forhold til det generelle marked.

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer