Spring til hovedindhold

Varig fred i Ukraine vil gøre russiske aktier interessante

Onsdag kom meddelelsen om at der i Ukraine var indgået mere end blot en forbigående våbenhvile, men tilmed en mere permanent en af slagsen. De russiske aktier gik op og det samme gjorde rublen. I skrivende stund ved ingen om freden holder og hvad der følger når freden skal konkretiseres på papir. Derimod er det fortsat et faktum, at hvis/når freden kommer, er det russiske aktiemarked verdens billigste.

Fred i Ukraine?

Onsdagens meddelelse om at der var indgået en permanent og ikke kun midlertidig våbenhvile i Ukraine, blev godt modtaget hos Investorerne. Ikke kun i Rusland, hvor aktierne steg med ca. 3,5 % i gennemsnit, men også bredt over hele Europa, blev nyheden godt modtaget. Midt i en tid hvor den europæiske økonomi har haft svært ved at komme op i gear, har uroen i Ukraine været kimen til at gøre den økonomiske fremtid mere usikker på et yderst uheldigt tidspunkt. Spørgsmålet er nu om der bliver tale om en varig fred, og hvordan aftalen eventuelt bliver formaliseret, når den skal på tryg? For investorerne ser jeg primært tre scenarier:

Scenarie 1: Freden kommer ikke nu

Selv om ”godt begyndt er halvt fuldendt” som et gammelt mundheld tilsiger, er det fortsat et åbent spørgsmål, hvordan en varig løsning i Ukraine kommer til at se ud. Vejen til fred er belagt med forhindringer og der skal slibes ikke kun kanter, men mange hjørner. I dette scenarie, vil det endnu vare en rum tid før der kommer en varig og blivende løsning; udsving i aktiekurserne, herunder ikke mindst i de russiske af slagsen, vil være ”handelsmuligheder” med niveauer som bølger frem og tilbage og hvor udviklingen i høj grad er nyhedsstyret.

Scenarie 2: Freden kommer nu

Hvis det vi så konturerne til onsdag bliver positivt fulgt af handling de kommende dage og uger, og der kommer en varig fredsløsning, er der udsigt til en pæn stigning i de russiske aktier. Det russiske aktiemarked er som sagt det billigste i verden. Årsagerne hertil er flere:

  • Det russiske marked er et ”råstofmarked” (energi og materialer vægter tungt) som prisfastsættes generelt lavt.
  • Den russiske økonomi har haft faldende vækstrater de seneste år og for 2014/2015 er der en reel risiko for en eller flere recessionsperioder. Langt væk fra tidligere tiders vækstmæssige ”normalform” på 3,5-5,0 %.
  • Investorerne er bange for at Rusland/Putin ikke er tilstrækkelig fokuseret på ”Corporate Governance”. De store børsnoterede selskaber har i hovedsagen et statslig medejerskab, og frygten er at Rusland har svært ved at se forskel på hvad der tjener Rusland/aktionærernes interesser. Helt på linie med hvad der gør sig gældende i Brasilien, hvor staten har betydelige habilitetsproblemer.

Selv om den russiske økonomi aktuelt og de kommende kvartaler vil bevæge sig i slæbegear, vil en varig fredsløsning medføre en betydelig kapitalmæssig tilbagevenden til netop Rusland. Det vil muliggøre betydelig lavere renter og påvirke væksten positivt. Det er det billede som investorerne vil spejde efter og forberede sig på og derfor vil scenarie 2 have potentialet til at være særdeles aktiepositivt de kommende 12 måneder. I givet fald.

Scenarie 3: Ingen fred og uroseskalering

Hvis der ikke kommer eller er udsigt til en fredsløsning indenfor en overskuelig tid, vil de russiske aktier forblive i en form for ”limbo”. Aktierne er meget lavt vurderet, men de vil forblive netop det på grund af den uafklarede og spændte situation. Hvis du som investor ikke regner med at der kommer en løsning, eller at det som ligger på ”tegnebrættet” ikke kan føres ud i livet, bør du være meget varsom med de russiske aktier i din portefølje.

Andre aktiemuligheder

Det er ikke kun russiske aktier, som vil blive positivt påvirket af en varig fredsløsning. Europæiske aktier i bredere forstand og især de som har været ”holdt under vand” af uroligheder, kan tænkes at få et vist comeback i det tilfælde, at der kommer en varig forbrødring. Eksempler herpå kunne være danske Carlsberg, finske Nokian Tyres (dækproducent med betydeligt russisk salg) og tyske Adidas, hvor den 3. nedjustering indenfor nogle kvartaler havde betydelige russiske fodaftryk.

Anm: Jeg ejer selv russiske aktier igennem ETF: CEBB

 

Tidligere indlæg om russiske aktier

Du kan se eller gense tidligere indlæg med tilknytning til Ukraine/Ruslands temaet ved at klikke på nedenstående links:

Russiske aktier er billige, men er Corporate Governance en by i Rusland?

https://www.nordnet.dk/blog/russiske-aktier-lave-priser-men-investorer-ikke-til-russisk-roulette/12/08/2014/

Aktier trodser flykatastrofe indtil videre:

https://www.nordnet.dk/blog/aktier-trodser-flykatastrofe-indtil-videre/21/07/2014/

Ukrainsk præsidentvalg: Mere stabilitet er investorvelkomment:

https://www.nordnet.dk/blog/ukrainsk-praesidentvalg-mere-stabilitet-er-investorvelkomment/26/05/2014/

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer