Spring til hovedindhold

Vi står foran en historisk købsmulighed – men hvornår?

Vi tror på ingen måde på, at den ultimative købsmulighed for det generelle aktiemarked ligger lige om hjørnet. Men for de mest attraktive enkeltaktier begynder der allerede nu at vise sig nogle spændende købsmuligheder.

Dette indlæg er markedsføring

Tag ikke fejl af overskriften. Vi tror på ingen måde på, at den ultimative købsmulighed for det generelle aktiemarked ligger lige om hjørnet. Men for de mest attraktive enkeltaktier begynder der allerede nu at vise sig nogle spændende købsmuligheder. Det er også de aktier, som ved de første tegn på den store vending, vil stige meget hurtigt i pris.

En af de mest oplagte vindere er efter vores vurdering ChemoMetec, som vi også har vi ØU’s portefølje. Her ser vi allerede nu en mulighed for at supplere op med små trinvise opkøb efter de seneste store kursfald. Men for det generelle aktiemarked ser vi altså ikke en langsigtet bund lige med det samme.

Tre krav for skift til positive briller

Vi vil især kigge efter tre ting, som kan få os til at tage de positive briller på i relation til det overordnede marked:

For det første skal der komme ændrede rentesignaler fra centralbankerne, og især den amerikanske centralbank.

Aktuelt indikerer markedsforventningerne, at der det næste års tid kommer op mod seks renteforhøjelser mere. Det positive er, at det er lidt færre end for blot 1-2 uger siden. Så vi kan være på rette vej mod bedre tider, men det er for tidligere at konkludere endeligt. Så længe markedet tror, at centralbankerne strammer op med flere renteforhøjelser, er der ikke grundlag for den store vending på aktiemarkedet.

For det andet står vi foran regnskaberne for 3. kvartal, som begynder at tikke ind på 2-3 uger. Analytikerne er fortsat meget optimistiske omkring de overskud, selskaberne leverer. Så hvis der kommer store skuffelser, kan det potentielt sende aktierne endnu længere ned.

Vi ser en vis risiko for skuffelser, men der er også positive drivkræfter, som lavere råvarepriser, lavere transportpriser og færre propper i logistikkæderne. Og hvis der virkelig kommer positive overraskelser, kan det også give grundig for ny optimisme på aktiemarkederne.

For det tredje har selve markedsstemningen stor betydning. Lige nu peger teknikken og de vigtigste risikoindikatorer nedad. Men det er også klart, at der ikke skal meget til for at få billedet til at vende.

Markederne er for tiden ekstremt oversolgte, så der er mange, der lurer på, om der ligger en positiv korrektion på 3-5% lige forude. Men eksempelvis den styrende tyske DAX Future skal i hvert fald bryde op gennem 12.400 niveau, ca. 3% oppe, før der er grundlag for at blive lidt mere optimistisk.

Vi bemærker også, at indikatoren for volatilitet i nervøsitetsindikatoren VIX, som kaldes VVIX, fortsat er markant stigende, og det ses som et signal på, at markedet vil være nervøst mindst en måned fremad.

Også risikoindikatoren iTraxx Crossover viser, at de store investorer aktuelt ser det værste risikobillede i år på niveau med starten af juni.

Det samlede billede er også årsagen til, at vi i ØU-porteføljen for tiden kun er 40% nettoeksponeret mod danske aktier. Vi har 25% af kapitalen placeret i ETF’er, blandt andet som shortede i indeks som DAX Future og S&P Future. Vi har også købt en ETF i guldmineselskaber, og vi overvejer flere af den slags indkøb.

Antallet af spændende købsmuligheder stiger

Der skal dog ikke herske tvivl om, at vi også lurer på at gå massivt tilbage i danske aktier, hvor vi efterhånden ser mange spændende købsmuligheder med meget rimelige fundamentale værdiansættelser. Vi forventer, at der inden for de næste 3-6 måneder opstår en historisk købsmulighed på aktiemarkederne. Og det er her, man som køber skal være parat med tørt krudt, hvor alle andre er ved at gå i panik. Vi mener, at vi er tæt på at have skruet så meget ned for risikotagningen, som det giver mening.

Med mikset mellem solide, defensive aktier og ETF i shortede indeks vurderer vi, at porteføljen i værste fald vil ligge fladt, med god mulighed for at skabe plusser på trods af vigende markeder.

Der er ingen tvivl om, at 2022 har været særdeles udfordrende med meget store kursfald i nogle af de store danske C25-aktier. Vestas er 30% nede, A.P. Møller-Mærsk 33%, DSV i minus 42%, og Netcompany er dykket hele 62% i år. Næsten alle de danske storaktier har altså fået gevaldige hug. I den seneste uge er det langt hen ad vejen de konjunkturfølsomme aktier, der er blevet sat mest ned, blandt andet NTG, Nilfisk, Per Aarsleff, HusCompagniet og bankerne. Og vi forventer, at den tendens vil fortsætte.

PrøvØkonomisk Ugebrev FORMUEmed handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret afMorten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fraØkonomisk Ugebrev.Se alle satserher.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation.Informationen findes påportfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 3. oktober 2022 kl. 09:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sigintet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer