Spring til hovedindhold

Sådan vil vi “spille” aktieåret 2022

Vi har ingen fornemmelse af, hvordan aktiemarkederne vil te sig i 2. halvår 2022. Til gengæld har vi en klar opfattelse af, hvordan man som investor skal tackle første halvdel.

Lad det være sagt med det samme: Vi har ingen som helst fornemmelse af, hvordan aktiemarkederne vil te sig i 2. halvår 2022. Til gengæld har vi en klar opfattelse af, hvordan man som investor skal tackle første halvdel af aktieåret.

I det følgende gennemgår vi fire pejlemærker, som man bør overveje at vælge aktier ud fra allerede nu, og som kan blive de helt store vindere i 2022.

Aktier, der begunstiges af fuld genåbning af samfundene. Det har et stykke tid været vores opfattelse, at myndighederne meget snart vil ophæve de fleste restriktioner, enten frivilligt ud fra fornuft eller på grund af pres fra omgivelserne: Omikron-varianten er beviseligt langt mildere end delta og kræver færre sygehusindlæggelser. Indlagte kommer sjældent i respirator, og der er ekstremt få døde.

En stribe aktier, som vi i Økonomisk Ugebrev længe har haft fokus på, vil blive klart begunstiget af en fuld genåbning. For det første SAS, idet flytrafikken igen vil stige. For det andet Pandora, der har været begrænset af mange lukkede forretninger. For det tredje ISS, hvor flere af de store virksomhedskunder har haft lukket deres kontorer og kantiner. Men også FLSmidth, hvor de ansatte har været hæmmet i fysiske opgaveløsninger, både på nye projekter og vedligeholdelsesprojekter.

Stigende renter vil gøre “penge” dyrere, både til lånefinansierede projekter og til finansiel spekulation. Mange aktier er på grund af billige penge blevet spekuleret op i historisk høje værdiansættelser. Og der er grund til at tro, at mange af disse værdiansættelser vil blive bragt ned på jorden igen. Gode eksempler på dyre aktier, der er sat markant ned i pris, er Ambu, ChemoMetec og cBrain.

Så længe der er tale om unikke væksthistorier, vil en overnormal værdiansættelse være ok. Men markedet skal finde en ny balance. Se også tabellen længere nede over de højeste værdiansættelser, baseret på nøgletallet P/E, altså aktiepris i forhold til overskud per aktie.

Højere renter vil også ramme de virksomheder, som typisk sælger projekter, der kræver lånefinansiering. Eksempelvis Ørsted, Vestas og FLSmidth. Med højere finanseringsrenter vil den økonomiske kalkule forrykke sig, og det vil blive afspejlet i aktiernes værdiansættelser.

Aktier med lave værdiansættelser, såkaldte valueaktier, kan få en ny storhedstid. Sektorrotationen ud af aktier med høje værdiansættelser kan meget vel få kapitalen til at trække mod aktier med lave værdiansættelser. De seneste års gratis penge har i den grad favoriseret vækstaktier, og centralbankernes stimulanser – og TINA – There Is No Alternative til aktier har bragt værdiansættelserne op i skyerne.

Til gengæld kan en stribe valueaktier stå overfor fornyet interesse fra de store investorer. Blandet andet HusCompagniet, Hartmann, TCM, Solar og HH International hører til denne gruppe.

Bankaktierne kan efter pause stå foran stærkt 2022. De europæiske bankaktier har haft det vanskeligt de seneste måneder, blandt andet på grund af fortsat lave obligationsrenter og usikkerhed om det makroøkonomiske billede. De seneste uger har bankaktierne vist ny styrke, og med udsigt til højere korte renter senere på året, kan det give bankerne et nyt løft.

Aktuelt er dele af europæisk økonomi lukket ned, og det påvirker den økonomiske vækst negativt. Men vi ser, at markedet allerede nu begynder at indarbejde en genåbning i kurserne. Især dansk økonomi synes solid, så der vil næppe komme de store udlånstab. Vi ser pæne regnskaber for 4. kvartal 2021 og 1. kvartal 2022, men ikke prangende. Fra 2. kvartal tror vi på mere vækst på grund af genåbningen.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-14 09:58

Min egen strategi er at købe om i de aktier der har fået label “coronaaktier”. Dvs de aktier der er blevet banket godt i bund efter at samfundet er åbnet igen. Her taler jeg teladoc, zoom, roku og andre stay at home baserede aktier. De fik et enormt boost under corona men er faldet helt vildt fordi folk ikke tror de er relevante på den anden side af pandemien. Det har dog vist sig at folk fortsætter med at abonere på disse services og der endda stadig er vækst. Hvis man er villig til at holde disse aktier i 5… Læs mere