Spring til hovedindhold

Aktiekrak forude? Nu skal vi tænke os rigtig godt om

Vi har indtil nu troet på en blød landing for aktiemarkederne. Men nu er vi blevet alvorligt i tvivl. Ikke kun fordi aktierne igen er begyndt at falde tilbage, men også fordi advarselssignalerne begynder at tårne sig op.

Vi har indtil nu troet på en blød landing for aktiemarkederne. En slags negativ korrektion på ca. minus ti procent. Men nu er vi blevet alvorligt i tvivl. Ikke kun fordi aktierne igen er begyndt at falde tilbage, men også fordi advarselssignalerne begynder at tårne sig op.

Fredag aften lukkede det europæiske aktiemarked lige over nogle centrale pejlemærker, og næste uge kan blive den mest spændende uge i det nye år. Vores bekymring skyldes flere forhold:

For det første er de europæiske obligationsrenter nu for alvor begyndt at skyde opad. Og i USA fortsætter renterne også opad.

For det andet bliver rentemarkedet ved med at skrue op for forventningerne til en stribe renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank det næste halve år, og nu også den europæiske centralbank. Eksempelvis frem mod rentemødet i FED i juni er markedet nu kun i tvivl om, hvorvidt der kommer tre eller fire renteforhøjelser. Den første og den anden renteforhøjelse bliver helt sikkert leveret dette forår, mener rentemarkedet.

For det tredje peger mange indikatorer allerede på, at den økonomiske vækst er markant på vej ned. Vi har altså en situation, hvor de korte (og lange obligationsrenter) er hastigt på vej opad, og det sker samtidig med, at samfundsøkonomien allerede bremser op. Det kan kun føre til én ting, nemlig recession eller stagflation.

Vi aner, at det er det, som aktiemarkederne nu begynder at indarbejde i aktiekurserne. Er vi på vej mod recession om 6-9 måneder, vil aktiemarkedet allerede nu indarbejde det i aktiekurserne. Og vi ser tegn på, at der igen er ved at ske en rotation over mod healthcare, biotech og andre defensive aktier.

Recession trussel mod cykliske aktier

Ved udsigt til en recession vil de konjunkturfølsomme cykliske aktier nemlig blive ramt negativt, og det skal vi være opmærksomme på nu. Det amerikanske styrende transportindeks, Dow Jones Transportation indeks, blev fredag sendt to procent ned, og A.P. Møller-Mærsk tabte seks procent.

Vi vil endnu ikke konkludere på denne tendens, men det er tæt på. Vi forventer, at aktiemarkederne i den kommende uge vil afprøve nye bunde. Fredag holdt den styrende tyske DAX Future stand lige over 15.000 niveau, men dette helt centrale pejlemærke kan meget vel falde i næste uge.

Hvis det sker på en dagslukkekurs, ser vi stor risiko for, at fanden er løs. Så vil vi tage hele vores aktuelle porteføljestrategi op til fornyet overvejelse. I Økonomisk Ugebrevs portefølje er vi aktuelt 85 procent investeret. Afkastet i 2022 er minus 5,1 procent mens Copenhagen Benchmark indeks sluttede på minus 11,1 procent og C25-indeks sluttede på minus 12,3 procent. ØU’s Portefølje og ØU’s investeringsfond ligger fortsat godt placeret, som nummer tre ud af 60 investeringsforeningsafdelinger med danske aktier.

Falder 15.000 for DAX Future på en dagslukkekurs ser vi et helt andet – og meget mere negativt – scenarie, end tidligere. Aktuelt ser vi 60 procent sandsynlighed for det negative scenarie. Dette scenarie vil betyde betydelige omrokeringer i porteføljen: For det første vil vi reducere aktieeksponeringen, og måske tage nogle ETF’er i olie, guld eller DAX short. For det andet vil vi begynde at omlægge til mere defensive aktier.

Fredag var nogle af de store defensive aktier de bedste performere. I et ellers meget negativt marked slap blandt andet Coloplast og GN Store Nord igennem stort set uden kursfald. Også Genmab klarede sig rigtig flot, mens eksempelvis Bavarian fik kæmpe prygl. Efter mere end halvering af kursen på blot fire måneder fra 380 til 173 ligger aktien på samme leje som i efteråret 2019.

Jokeren er stadigvæk, om der er værdi i den danske coronavaccine, som ventes at påbegynde fase 3 forsøg i første halvår 2022 og levere de første resultater næste år. Markedet har den seneste måned været stadig mindre villig til at sætte en ekstra pris på vaccineprojekter. De otte analytikere, der har leveret estimater for Bavarian ind til S&P ser underskud i år, men overskud per aktie i 2024 på 25 kr. svarende til en moderat Price/Earnings på knap syv. Men det kræver altså en del tålmodighed, før vi måske kommer dertil.

Ugens danske vindere og tabere

Nogle af ugens bedste performere var ISS, SAS og Genmab, men også de fleste bankaktier har leveret en flot præstation i kølvandet på de stigende renter, både med udsigten til stigende korte renter og også efter de markant stigende obligationsrenter. For de danske banker kan det dog blive en streg i regningen, at højere korte renter også kan tvinge dem til at opgive minusrenter på kundernes indlån, og det vil koste op til fem mia. kr. årligt i tabte indtægter.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mailher. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer